Ухвала
від 16.07.2020 по справі 440/746/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

16 липня 2020 року

м. Київ

справа № 440/746/19

провадження № К/9901/899/20

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Стеценка С.Г.,

суддів: Рибачука А.І., Чиркіна С.М.,

розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.-Енергосоїл" про закриття касаційного провадження в справі №440/746/19

за позовом Державної служби геології та надр України до Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.-Енергосоїл" про анулювання спеціального дозволу на користування надрами та зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.- Енергосоїл" до Державної служби геології та надр України про визнання протиправним та скасування наказу, провадження у якій відкрито

за касаційною скаргою Державної служби геології та надр України на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 10 липня 2019 року (головуючий суддя Супрун Є.Б.) та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року (колегія у складі: головуючого судді Сіренко О.І., суддів: Кононенко З.О., Калиновського В.А.),-

УСТАНОВИВ:

03 січня 2020 року в автоматизованій системі документообігу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду зареєстровано касаційну скаргу Державної служби геології та надр України.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08 січня 2020 року визначено склад колегії суддів: головуючий суддя ОСОБА_2, судді: Берназюк Я.О., Кравчук В.М.

Ухвалою Верховного Суду від 22 січня 2020 року відкрито касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою.

06 лютого 2020 року на адресу Верховного Суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.-Енергосоїл" про закриття касаційного провадження, у якому заявник просить закрити касаційне провадження по справі №440/746/19 за касаційною скаргою Державної служби геології та надр України на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 10 липня 2019 року та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року.

В обґрунтування заявленого клопотання заявник зазначав, що до касаційної скарги не надано належних доказів того, що особа, яка підписала касаційну скаргу, має повноваження представника. Так, Сігарьова Наталя Федорівна , яка підписала касаційну скаргу, не надала доказів того, що має статус адвоката або наявність у неї повноважень на самопредставництво Державної служби геології та надр України. У зв`язку з вказаним, заявник, посилаючись на п. 2 ч. 1 ст. 339 КАС України, просив закрити провадження у справі.

У зв`язку з ухваленням Вищою радою правосуддя рішення від 09 квітня 2020 року №923/0/15-20 Про звільнення ОСОБА_2 з посади судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду у зв`язку з поданням заяви про відставку , на підставі розпорядження в.о. заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду від 23 квітня 2020 року №642/0/78-20, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23 квітня 2020 року, визначено колегію суддів для розгляду цієї справи у складі: головуючий суддя Стеценко С.Г., судді: Рибачук А.І., Чиркін С.М.

19 червня 2020 року на адресу Верховного Суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.-Енергосоїл" про закриття касаційного провадження у справі, в якому заявник просить розглянути попереднє його клопотання про закриття касаційного провадження та закрити касаційне провадження у справі №440/746/19.

Вирішуючи заявлене клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "М.В.-Енергосоїл" про закриття касаційного провадження в адміністративній справі №440/746/19, Верховний Суд виходить із такого.

08 лютого 2020 року набув чинності Закон України від 15 січня 2020 року № 460-IX Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду справ (далі - Закон № 460-IX).

Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 460-IX установлено, що касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Приймаючи до уваги, що дане касаційне провадження відкрите до набрання чинності Закону № 460-IX, то розгляд касаційної скарги буде здійснювати в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Частиною 1 статті 339 КАС України (у редакції до 08 лютого 2020 року) визначено, що суд касаційної інстанції закриває касаційне провадження, якщо: 1) після відкриття касаційного провадження особа, яка подала касаційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до касаційної скарги; 2) після відкриття касаційного провадження виявилося, що касаційну скаргу не підписано, подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, або підписано особою, яка не має права її підписувати; 3) після відкриття касаційного провадження за касаційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом першої чи апеляційної інстанції питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

Частинами першою, третьою статті 55 КАС України встановлено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Відповідно до підпункту 19 пункту 1 розділу VII Перехідні положення КАС України у редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів , положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV Перехідні положення Конституції України.

30.09.2016 набрав чинності Закон України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) від 02.06.2016 року № 1401-VIII, відповідно до якого розділ XV Перехідні положення Конституції України було доповнено пунктом 11, який передбачає, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 01.01.2017; у судах апеляційної інстанції - з 01.01.2018; у судах першої інстанції - з 01.01.2019 (абзац перший пункту). Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюватиметься з 01.01.2020 року (абзац другий пункту).

Водночас, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення від 18.12.2019 № 390-IX розширено випадки самопредставництва юридичної особи, суб`єкта владних повноважень і визначено, що юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені , а також визначено перелік документів, що можуть підтвердити відповідні повноваження: відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) .

Отже, для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, потрібно, щоб у відповідному законі, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (суб`єкта владних повноважень без права юридичної особи) без додаткового уповноваження.

В касаційній скарзі зазначено, що остання підписана представником Державної служби геології та надр України Сігарьовою Н.Ф. На підтвердження повноважень Сігарьової Н.Ф. до матеріалів касаційної скарги додано копію довіреності №3 від 02.01.2020 на представництво інтересів Державної служби геології та надр України, виданої та завіреної Сігарьовій Н.Ф. головою Державної служби геології та надр України Опімах Р.Є.

Однак, згідно з відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (доступні за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch), керівником Державної служби геології та надр України (код ЄДРПОУ 37536031) з 08.11.2019 вказано Опімаха Р.Є . Відомості про особу, що підписала касаційну скаргу, в Реєстрі відсутні.

У Єдиному реєстрі адвокатів України також відсутні відомості про те, що Сігарьова Н.Ф. має статус адвоката, і документа, який би це посвідчував, до касаційної скарги не додано.

Отже, скаржник не надав доказів щодо належного уповноваження Сігарьової Н.Ф. на вчинення будь-яких процесуальних дій від імені відповідача у розумінні статті 55 КАС України, у зв`язку з чим касаційна скарга відповідача підписана особою, яка не має права її підписувати.

Враховуючи вищевикладене та з урахуванням норми п. 2 ч. 1 ст. 339 КАС України, якою визначено, що суд касаційної інстанції закриває касаційне провадження, якщо після відкриття касаційного провадження виявилося, що касаційну скаргу підписано особою, яка не має права її підписувати, Верховний Суд приходить до висновку про необхідність закриття провадження у даній справі, що не позбавляє особу права на повторне звернення з касаційною скаргою в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст. 248, 340, 339 КАС України, Верховний Суд, -

УХВАЛИВ :

Закрити касаційне провадження №К/9901/899/20 за касаційною скаргою Державної служби геології та надр України на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 10 липня 2019 року та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2019 року у справі №440/746/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена.

СуддіС.Г. Стеценко А.І. Рибачук С.М. Чиркін

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90425073
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/746/19

Ухвала від 16.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Постанова від 27.11.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Постанова від 27.11.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 11.10.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 11.10.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 25.09.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Рішення від 10.07.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Рішення від 10.07.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 11.06.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні