Ухвала
від 16.07.2020 по справі 908/85/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 18/3/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.07.2020 справа № 908/85/17

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Левкут Вікторія Вікторівна (до зміни прізвища - ОСОБА_1 ), розглянувши матеріали заяви товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" про видачу дубліката наказу у справі №908/85/17

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" (69096, місто Запоріжжя, вул. Ладозька, б. 36, кв. 115)

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техноелектро" (69034, місто Запоріжжя, вул. Літературна, 30-А)

про стягнення 24473,57 грн. основного боргу за договором № 01/036 від 04.01.2016 р., 3965,25 грн. пені, 12236,78 грн. штрафу, 790,37 грн. 3% річних, 3162,81 грн. інфляційних втрат

Без виклику сторін

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Запорізької області від 22.03.2017 у справі № 908/85/17 позовні вимоги ТОВ "ТД Стандарт" задоволено частково. Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техноелектро" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" 24473,57 грн. основного боргу, 3965,25 грн. пені, 12236,78 грн. штрафу, 790,37 грн. 3% річних, 3079,79 грн. інфляційних втрат та 1375,44 грн. судового збору.

На виконання рішення суду 11.04.2017 видано наказ.

До господарського суду Запорізької області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" про видачу дубліката наказу господарського суду Запорізької області у справі № 908/85/17 про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Техноелектро" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" 24473,57 грн. основного боргу, 3965,25 грн. пені, 12236,78грн. штрафу, 790,37 грн. 3% річних, 3079,79 грн. інфляційних втрат та 1375,44 грн. судового збору.

Згідно витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 13.07.2020 вказану заяву визначено для розгляду судді Левкут В.В. (до зміни прізвища - ОСОБА_1 ).

Дослідивши матеріали заяви про видачу дублікату наказу, суд встановив, що вказану заяву подано без додержання вимог ст.ст. 162, 164, 170, 172 Господарського процесуального кодексу України, та зазначає наступне.

Відповідно до підпункту 19.4 пункту 19 "Перехідних положень" Господарського процесуального кодексу України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Господарський процесуальний кодекс України не містить чітких вимог щодо змісту та переліку додатків до заяви про видачу дубліката наказу, у зв`язку із чим розгляд таких заяв здійснюється за загальними правилами позовного провадження у межах розглянутої судом справи, із застосуванням за аналогією положень Господарського процесуального кодексу України, якими врегульовано питання щодо змісту та форми позовної заяви, документів, які додаються до позовної заяви, а також інших письмових заяв.

Отже, заява про видачу дубліката наказу має відповідати загальним вимогам щодо змісту та форми позовної заяви, передбаченим ст.ст. 162, 164 ГПК, вимогам до форми і змісту письмової заяви (клопотання), встановленим в ст. 170 ГПК цього ж Кодексу.

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів додаються до позовної заяви.

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

Крім того, пунктом 61 вказаних Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Із наведених норм вбачається, що належними доказами відправлення учасникам справи копії заяви про заміну сторони виконавчого провадження та доданих до неї документів, при зверненні до господарського суду, є оригінали опису вкладення в поштовий конверт, в якому зазначений поіменний перелік документів , що надсилається адресату, та документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

На підтвердження направлення відповідачу (боржнику) копії заяви про видачу дубліката наказу б/н та б/д (вх. № 276/08-12/20 від 13.07.2020) у справі № 908/85/17 і доданих до неї документів заявник надав лише фіскальний чек від 13.07.2020 № 000035767 00008, який, з огляду на вище викладені вимоги чинного законодавства, не є належним доказом направлення відповідачу (боржнику) копії заяви про видачу дубліката наказу у справі №908/85/17 та усіх документів, що є додатками до неї, згідно викладеного у ній переліку.

Наведене свідчить про недотримання заявником норм п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України.

Згідно положень статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Право на справедливий суд, передбачене статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, включає в себе обов`язок прокурора чи позивача (заявника) належним чином інформувати відповідача(ів) та третіх осіб про подання позову (заяви, скарги, клопотання) до суду шляхом направлення на його адресу копії такої заяви з усіма додатками. Таке інформування повинно бути здійснене позивачем (заявником) до порушення судом провадження у справі (прийняття заяви/скарги до розгляду).

Загальні вимоги до форми і змісту письмової заяви, клопотання, заперечення встановлені в ст. 170 ГПК України. Так, відповідно до ч. 1 цієї статті будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1 ) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення ) ; 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Найменування юридичної особи повинно відповідати її Статуту і не містити абревіатур . Проте, у заяві у визначенні сторін міститься: позивач-стягувач - ТОВ ТД Стандарт та відповідач-боржник - ТОВ Техноелектро . Наявність абревіатур у сторін дає підстави стверджувати, що заявником у поданій заяві вказано не повне найменування сторін, що свідчить про недотримання вимог ч. 1 ст. 170 ГПК України.

Крім того, суд звертає увагу, що згідно із ч. ч. 2, 4 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Копії документів, які подаються до господарського суду, повинні бути засвідчені з додержанням вимог п. 5.27 Національного стандарту України "Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документації ДСТУ 4163-2003", затвердженого наказам Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003р. № 55, зокрема, відмітка про засвідчення копії документа повинна складатися зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Копії доданих до заяви документів жодним чином не посвідчені.

Зазначені вище недоліки є підставою для повернення заяви без розгляду.

Також суд визнав необхідним відзначити, що підпункт 19.4 пункту 19 "Перехідних положень" ГПК України передбачає підстави видачі дубліката виконавчого документу заявнику у разі подання заяви в межах строку для пред`явлення виконавчого документу .

З наявної у матеріалах справи копії наказу від 11.04.2017 вбачається, що вказаний виконавчий документ дійсний для пред`явлення до виконання протягом трьох років з наступного дня після набрання рішенням законної сили. Рішення набрало законної сили 11.04.2017, відповідно наказ дійний для пред`явлення до виконання до 11.04.2020.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону України Про виконавче провадження строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються пред`явленням виконавчого документа до виконання.

Після переривання строку пред`явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується (ч. 2 ст. 23 Закону України Про виконавче провадження ).

У своїй заяві позивач просить видати дублікат наказу у справі № 908/85/17 посилаючись на втрату оригіналу наказу при його пересилці державним виконавцем. При цьому вказує, що 27.06.2018 Заводським ВДВС м. Запоріжжя винесено постанову про повернення виконавчого документа в порядку п. 2 ст. 37 Закону України Про виконавче провадження та направлено разом з оригіналом наказу стягувачу, проте виконавчий документ йому не надходив. При цьому, виходячи з поданих заявником доказів неможливо встановити, на який термін переривався строк пред`явлення наказу до виконання. Заявником жодним чином не обґрунтовується подання даної заяви у межах визначеного законодавством строку.

Також слід зауважити, що в процесі підготовки та оформлення документів необхідно дотримуватись правил, які забезпечують їх юридичну силу.

Так, документ має юридичну силу за наявності обов`язкових для цього виду документа реквізитів. Зокрема, документи оформляються на бланках, мають встановлений комплекс реквізитів і відповідний порядок їх розташування, встановлений Національним стандартом України.

Відповідно до п. 4.4 Національного стандарту України „Вимоги до оформлення документів" ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 р. № 55, документи, що їх складають в організації, повинні мати такі обов`язкові реквізити: назва організації, назва виду документа, дата, реєстраційний індекс документа, заголовок до тексту документа, текст документа, підпис.

Дата документа - це дата його підписання, затвердження, прийняття, зареєстрування, яку оформлюють цифровим способом. Реєстраційний індекс документа складають з його порядкового номера, який можна доповнювати за рішенням організації індексом справи за номенклатурою справ, інформацією про кореспондента, виконавця тощо (пункти 5.11 та 5.12 Національного стандарту України).

ТОВ "ТД Стандарт" звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою, яка не містить номеру та дати документа.

Крім того, за змістом заяви, ТОВ "ТД Стандарт" просить видати дублікат наказу у справі Господарського суду Запорізької області № 908/85/17 від 22.03.2017, проте наказ датований 11.04.2017.

Відповідно до вимог частини 4 ст. 170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку, що заяву товариства з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" про видачу дубліката наказу у справі №908/85/17 слід повернути заявнику без розгляду.

Суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що повернення заяви про видачу дубліката наказу без розгляду не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 162, 164, 170, 172, 234, 235, 245 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву про видачу дубліката наказу Господарського суду Запорізької області у справі № 908/85/17 повернути товариству з обмеженою відповідальністю "ТД Стандарт" без розгляду.

2. Роз`яснити заявнику, що після усунення виявлених порушень заявник вправі повторно подати заяву про видачу дубліката наказу у справі № 908/85/17 у встановленому законом порядку.

Додаток (тільки заявнику): заява про видачу дубліката наказу з додатками на 10 (аркушах) аркушах , в т.ч. оригінали: фіскальний чек від 13.07.2020 № 000035767 00008 та платіжне доручення № 543 від 13.07.2020.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в порядку, визначеному ст.ст. 255-257 ГПК України. Згідно ст. 257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до п. 17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалу підписано 16.07.2020

Суддя В.В. Левкут

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90438720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/85/17

Судовий наказ від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Судовий наказ від 11.04.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Рішення від 22.03.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 01.03.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 15.02.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 12.01.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні