Ухвала
від 15.07.2020 по справі 908/907/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 16/4/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

15.07.2020 Справа № 908/907/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ніколаєнка Романа Анатолійовича, за участі секретаря судового засідання Подгайної В.О. , розглянувши заяву Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання кредиторських вимог до боржника (вих.№ 31764/10/08-01-60-07 від 28.05.2020, з урахуванням уточненої заяви від 23.06.2020 та уточненої заяви від 13.07.2020), матеріали справи №908/907/19

Кредитори:

1. Головне управління ДПС у Запорізькій області (69107, м.Запоріжжя, пр.Соборний, буд.166; код ЄДРПОУ 43143945)

2. Публічне акціонерне товариство «Центренерго» (03022, м.Київ, вул.Козацька, 120/4, літ. «Є» , код ЄДРПОУ 22927045)

3. Акціонерне товариство «Укртрансгаз» (01021, м.Київ, Кловський узвіз, 9/1, код ЄДРПОУ 30019801)

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фортеця Західбуд» (70424, Запорізька область, Запорізький район, село Розумівка, вул.Дружби, буд.1-Б; код ЄДРПОУ 34268751)

Ліквідатор - арбітражний керуючий Загрія Роман Олегович (69001, м.Запоріжжя, а/с № 2800)

про банкрутство

За участі ліквідатора арбітражного керуючого Загрія Р.О. (постанова Господарського суду Запорізької області від 16.10.2019 у справі № 908/907/19)

УСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Запорізької області від 16.10.2019 у справі № 908/907/19 боржника - ТОВ «Фортеця Західбуд» згідно з загальними положеннями чинного на той час Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Загрія Романа Олеговича.

Того ж дня - 16.10.2019 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (номер публікації 63543).

З 21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, згідно з п.2 Прикінцевих та перехідних положень якого Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом втратив чинність. Провадження у справі № 908/907/19 з 21.10.2019 здійснюється за положеннями Кодексу України з процедур банкрутства.

05.06.2020 судом отримано заяву Головного управління ДПС у Запорізькій області про визнання кредиторських вимог до боржника в розмірі 12257,49 грн. - заборгованість по єдиному соціальному внеску.

Ухвалою від 09.06.2020 вказану заяву прийнято та призначено до розгляду в судовому засіданні на 23.06.2020, 12.00.

22.06.2020 від ліквідатора отримано письмову позицію (вих.№ 02-31/186 від 16.06.2020) на заяву ГУ ДПС у Запорізькій області, згідно з якою заявлені вимоги ліквідатором визнані з віднесенням до другої черги задоволення вимог кредиторів.

В засіданні 23.06.2020, яке зафіксовано аудиозаписом за допомогою програмно-апаратного комплексу Акорд та в яке прибули головний державний інспектор (спеціаліст з правових питань) Запорізького управління ГУ ДПС у Запорізькій області Набока А.В. та завідувач сектору по роботі з боргом Запорізького управління ГУ ДПС у Запорізькій області Кальченко А.Б., було подано заяву (уточнену) про визнання кредиторських вимог (б/н від 23.06.2020), у відповідності до якої, додатково до заявлених грошових вимог із заборгованості по ЄСВ, заявлено до визнання 4204,00 грн. - суму сплаченого за заявою судового збору. Заяву судом прийнято.

За підсумками засідання 23.06.2020 було з`ясовано, що заяву, а також і уточнену заяву підписано головним державним інспектором (спеціалістом з правових питань) Запорізького управління ГУ ДПС у Запорізькій області Набокою А.В., однак довіреність на представництво Головного управління ДПС у Запорізькій області Набокою А.В. відсутня. Рівно так відсутня довіреність на представництво й у Кальченко А.Б.

За вимогами ст.56 ГПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Працівники податкового органу пояснили, що тривають заходи щодо внесення до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідних реєстраційних записів з включення їх до переліку осіб, що наділені правами діяти в судах України без окремого доручення керівника та є підписантами.

Ураховуючи таке, суд визнав за можливе розгляд заяви ГУ ДПС у Запорізькій області з грошовими вимогами до боржника з урахуванням уточненої заяви відкласти, надавши можливість ГУ ДПС у Запорізькій області підтвердити подання заяви з грошовими вимогами та уточнень до неї від імені ГУ ДПС у Запорізькій області повноважною особою - за самопредставництвом або через уповноваженого представника.

14.07.2020 до суду подана заява (уточнена) про визнання кредиторських вимог (б/н від 13.07.2020), у якій продубльовані раніше заявлені вимоги та яка підписана заступником начальника відділу інформаційно-аналітичної роботи, правового супроводження діяльності управління правового забезпечення ГУ ДПС у Запорізькій області Кравченко С.С., відомості про яку зазначені у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань серед осіб, що наділені правами діяти від імені ГУ ДПС у Запорізькій області в судах України без окремого доручення керівника (самопредставництво суб`єкта владних повноважень з правом посвідчення копій документів) та є підписантами. Витяг з ЄДР в підтвердження додано до цієї уточненої заяви. Заяву прийнято судом.

За таких обставин, судом визнано заяву ГУ ДПС у Запорізькій області з грошовими вимогами до боржника з урахуванням уточнень до неї належно поданою.

В засіданні 15.07.2020, яке зафіксовано аудиозаписом за допомогою програмно-апаратного комплексу Акорд , присутній в ньому ліквідатор підтвердив відсутність заперечень проти вимог ГУ ДПС у Запорізькій області.

За результатами засідання, після дослідження наданих документів та матеріалів у нарадчій кімнаті прийнято судове рішення. Постановлено ухвалу, вступну та резолютивну частини якої оголошено після виходу з нарадчої кімнати. Повідомлено присутніх про складання повного тексту ухвали протягом п`яти днів.

Матеріалами справи підтверджується, що заявлена до визнання заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування уявляє собою суму недоїмки за зобов`язаннями, самостійно визначеними ТОВ «Фортеця Західбуд» у поданій до контролюючого органу звітності.

Так, згідно з обліковими даними боржника та звітами ТОВ «Фортеця Західбуд» про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за вересень - грудень 2014 року та за січень 2015 року заборгованість боржника (основні платежі) складає 12257,49 грн. Термін сплати за останнім звітом - 20.02.2015.

Докази сплати відсутні.

Відповідно до ч.4 ст.60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження.

Згідно зі ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Заявлені ГУ ДПС у Запорізькій області вимоги за правовою природою є конкурсними, тому зазначається, що у відповідності до ч.4 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку. Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом. Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів. Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, то сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

Враховуючи терміни сплати заявлених до визнання сум ЄСВ, судом враховується, що згідно з вимогами ч.ч.7, 16 ст.25 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , крім випадків повної ліквідації юридичної особи; строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Вимоги ГУ ДПС у Запорізькій області в розмірі 12257,49 грн. заборгованості з ЄСВ є правомірними та обґрунтованими, тому визнаються судом.

За приписами ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому, вимоги із зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування задовольняються у другу чергу.

Також кредитором правомірно заявлені вимоги по сплаченій сумі судового збору в розмірі 4204,00 грн., оскільки вони, у відповідності до ст.64 Кодексу України з процедур банкрутства являють собою витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді та задовольняються у першу чергу. Ці вимоги також визнаються судом.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 45, 60, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3, 12, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги кредитора - Головного управління ДПС у Запорізькій області до боржника - ТОВ «Фортеця Західбуд» в розмірі 12257,49 грн. заборгованості з ЄСВ та в розмірі 4204,00 грн. судового збору.

Копії ухвали надіслати боржнику, ліквідатору, кредиторам.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, відповідно до ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня складення повного тексту ухвали за правилами, визначеними ст. ст. 254-259 ГПК України, з урахуванням положень п.4 розділу Х Прикінцеві положення ГПК України шляхом подання апеляційної скарги наразі через Господарський суд Запорізької області.

Повний текст ухвали складено та підписано 17.07.2020.

Суддя Р.А.Ніколаєнко

Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено20.07.2020
Номер документу90438774
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/907/19

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Судовий наказ від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Судовий наказ від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Судовий наказ від 17.09.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні