Ухвала
від 20.07.2020 по справі 906/835/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"20" липня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/835/20

Господарський суд Житомирської області у складі судді Прядко О.В.,

перевіривши матеріали позовної заяви

Приватного акціонерного товариства "Виробничо-закупівельне підприємство "Хміль" до Приватного підприємства "Скефалд"

про стягнення 91926,84 грн,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Виробничо-закупівельне підприємство "Хміль" звернулось до суду з вимогою стягнути з Приватного підприємства "Скефалд" 91926,84 грн за поставлені будівельні матеріали та надані автомобільні послуги.

Оглянувши позовні матеріали на предмет відповідності їх нормам Господарського процесуального кодексу України, які регулюють порядок дотримання заявником вимог щодо подачі та форми позовної заяви, господарський суд прийшов до висновку про відсутність підстав для відкриття провадження у справі, з огляду на наступне.

Статтею 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги щодо змісту позовної заяви. Так, згідно з ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема:

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч.2 ст.164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Натомість позовні матеріали не містять обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; відсутні докази, що підтверджують викладені у позовній заяві обставини, зокрема, не подано первинні документи на підтвердження здійснених поставок та наданих послуг, а саме: договір та специфікації (в разі укладення), видаткові накладні, довіреності на отримання товару, рахунки, товаро-транспортні накладні, банківські виписки про часткову оплату товару тощо. Суд зазначає, що поданий акт звірки взаєморозрахунків не є первинним бухгалтерським обліковим документом, що породжує права та обов`язки сторін в розумінні ст.ст. 11, 202 Цивільного кодексу України.

Таким чином, позовна заява не містить виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги із зазначенням доказів, що підтверджують відповідні обставини.

В позовній заяві відсутнє зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Також до позовних матеріалів позивачем не додано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. Відсутнє й підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з положеннями ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

При огляді поданих позивачем копій документів судом з`ясовано, що останні завірені юрисконсультом Дубовиком П.В., однак доказів на підтвердження повноважень вказаної особи до позовних матеріалів не надано.

Відповідно до ч.1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачеві потрібно подати до суду відповідну письмову заяву про усунення недоліків із зазначенням дати та номеру справи, виконавши вимоги ст.ст. 162, 164 ГПК України, зокрема: подати обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; викласти обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, з посиланням на первинні документи та надати докази, що підтверджують викладені обставини (первинні бухгалтерські документи на підтвердження здійснення поставок та надання послуг); надати докази повноважень особи, що засвідчила додані до позовної заяви документи. Також зазначити щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви та заяви про усунення недоліків; подати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердити те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Приватному акціонерному товариству "Виробничо-закупівельне підприємство "Хміль" протягом 10 (десяти) днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, одночасно надавши докази направлення відповідачу такої заяви листом з описом вкладення.

3. Роз`яснити Приватному акціонерному товариству "Виробничо-закупівельне підприємство "Хміль" , що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась із позовом до суду згідно з ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Прядко О.В.

1. у справу;

2- позивачу- ПАТ "Виробничо-закупівельне підприємство "Хміль" (10001,м.Житомир, вул.Металістів, 6)- рек. з пов.

e-mail: Hmill@ukr.net

Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено21.07.2020

Судовий реєстр по справі —906/835/20

Ухвала від 02.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Рішення від 02.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Прядко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні