Ухвала
від 20.07.2020 по справі 140/6916/20
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про заміну відповідача в адміністративній справі

20 липня 2020 року ЛуцькСправа № 140/6916/20 Волинський окружний адміністративний суд у складі судді Каленюк Ж.В., розглянувши у письмовому провадженні клопотання про заміну відповідача в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної судової адміністрації України, Волинського апеляційного суду про відшкодування шкоди, заподіяної правовим актом, визнаним неконституційним,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Держави Україна в особі Державної судової адміністрації України, Волинського апеляційного суду про стягнення з відповідачів на її користь матеріальної шкоди, завданої правовим актом, визнаним неконституційним, у сумі 402983,00 грн.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 03 червня 2020 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та її розгляд призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами відповідно до статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Від Волинського апеляційного суду надійшов відзив на позов, у якому одночасно заявлено клопотання про заміну первісного відповідача на належного. В обгрунтування клопотання відповідач вказав, що позивач ОСОБА_1 звільнена з посади судді апеляційного суду у зв`язку з поданням заяви про відставку та наказом голови суду від 15 вересня 2016 року №9.7/15 суддю ОСОБА_1 відраховано зі штату працівників Апеляційного суду Волинської області. На виконання Указу Президента України від 29 грудня 2017 року №452/2017 Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах триває процедура ліквідації Апеляційного суду Волинської області, однак цей суд ще не є ліквідованим. Відповідно до положень частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України до ліквідаційної комісії Апеляційного суду Волинської області, утвореної наказом Державної судової адміністрації України від 20 вересня 2018 року №474, перейшли повноваження щодо управління справами юридичної особи. За таких обставин вважає, що Волинський апеляційний суд не є належним відповідачем у справі, тому просив замінити відповідача на належного (а.с.42-48).

У поданій до суду заяві позивач ОСОБА_1 не заперечує щодо заміни відповідача у справі - Волинський апеляційний суд на Апеляційний суд Волинської області (а.с.49).

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку, що клопотання відповідача з урахуванням заяви позивача належить задовольнити з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 12 серпня 2008 року по 15 вересня 2016 року працювала суддею Апеляційного суду Волинської області та згідно із постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року №1513-VIII звільнена з посади судді у зв`язку з поданням заяви про відставку. На підставі наказу голови Апеляційного суду Волинської області від 15 вересня 2016 року №9.7/15 ОСОБА_1 відрахована зі штату працівників цього суду.

Указом Президента України від 29 грудня 2017 року №452/2017 Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах Апеляційний суд Волинської області ліквідовано. З метою забезпечення виконання зазначеного Указу Президента України та відповідно до частин третьої та п`ятої статті 105 Цивільного кодексу України наказом Державної судової адміністрації від 20 вересня 2018 року №474 утворено ліквідаційну комісію Апеляційного суду Волинської області.

Згідно з частиною четвертою статті 105 Цивільного кодексу України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Як визначено частиною п`ятою статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 17 липня 2020 року №1006915379 встановлено, що Апеляційний суд Волинської області з 05 жовтня 2018 року перебуває в стані припинення, однак запис про припинення такої юридичної особи відсутній (а.с.60-62).

Відповідно до частини третьої статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

З огляду на наведене визначення відповідача, як і предмета та підстав позову, є правом позивача. Відповідач може вказувати про його неналежність. Проте право на заміну відповідача/залучення співвідповідача належить виключно позивачу.

Зважаючи на підстави позову, зокрема на ту обставину, що позивача було звільнено у відставку з посади судді Апеляційного суду Волинської області з відрахуванням зі штату працівників саме цього суду, який як юридичну особу не припинено, та беручи до уваги згоду позивача на заміну неналежної сторони у справі, суд дійшов висновку про заміну первісного відповідача - Волинський апеляційний суд на належного - Апеляційний суд Волинської області.

Відповідно до частини шостої статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись статтями 48, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання про заміну відповідача задовольнити.

У справі за позовом ОСОБА_1 до Державної судової адміністрації України, Волинського апеляційного суду про відшкодування шкоди, заподіяної правовим актом, визнаним неконституційним, замінити відповідача - Волинський апеляційний суд на належного - Апеляційний суд Волинської області (43016, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Червоного Хреста, 10, ідентифікаційний код юридичної особи 02890400).

Встановити відповідачу - Апеляційному суду Волинської області строк для подання відзиву на позов та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, - п`ятнадцять днів з дня вручення йому копії цієї ухвали.

Встановити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив - три дні з дня отримання копії відзиву та доданих до нього документів.

Встановити відповідачу - Апеляційному суду Волинської області строк для подання заперечення - три дні з дня отримання копії відповіді на відзив.

Роз`яснити учасникам справи, що відзив, відповідь на відзив, заперечення (заяви по суті справи) повинні відповідати вимогам частин другої - четвертої статті 162 КАС України. Заяви по суті справи одночасно з їх надісланням (наданням) до суду також повинні бути надіслані іншим учасникам справи. Письмові докази подаються безпосередньо до суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії з дотриманням вимог статей 79, 94 КАС України.

Копію ухвали направити учасникам справи, а відповідачу - Апеляційному суду Волинської області - також копію позовної заяви та доданих до неї документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Ж.В. Каленюк

Дата ухвалення рішення20.07.2020
Оприлюднено20.07.2020
Номер документу90465745
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної правовим актом, визнаним неконституційним

Судовий реєстр по справі —140/6916/20

Рішення від 02.09.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 20.07.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 03.06.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Каленюк Жанна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні