Ухвала
від 16.07.2020 по справі 738/807/20
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/807/20

№ провадження 2-о/738/26/2020

У Х В А Л А

16 липня 2020 року м. Мена

Менський районний суд Чернігівської області в складі:

судді - Волошиної Н.В. ,

з участю секретаря судового засідання - Донець Г.В.

заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Гучинська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області, Перша Чернігівська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме просив встановити факт родинних відносин з померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , як сина та матері. Встановлення даного юридичного факту необхідне заявнику для оформлення спадщини.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 26 червня 2020 року відкрито провадження у справі за даної заявою та призначено до розгляду в окремому провадженні на 16 липня 2020 року.

Згідно з ч. 4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно з роз`ясненнями Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення.

При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов`язки; якщо це організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту, вони мають бути залучені до участі у справі.

Заінтересовані особи приймають участь у справах окремого провадження з метою захисту своїх інтересів або інтересів Держави; заінтересованими особами у справах про встановлення юридичного факту для здійснення прав щодо спадкування в залежності від мети встановлення цього факту можуть бути: інші особи, що мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, особи, на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

Тобто, виходячи з обґрунтування заяви, заінтересованими особами у розгляді справи можуть бути інші можливі спадкоємці, або територіальна громада за місцезнаходженням нерухомого майна, а також організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту (нотаріус чи нотаріальна контора) тощо.

Як вбачається з матеріалів спадкової справи №84/2020, окрім заявника у справі - ОСОБА_1 іншими спадкоємцями після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є ОСОБА_3 , як спадкоємець за заповітом, та ОСОБА_4 , як спадкоємець за законом, який має право на обов`язкову частку у спадщині (а.с. 50-54).

В судовому засіданні заявник не заперечував проти залучення в якості заінтересованих осіб ОСОБА_3 ОСОБА_4 .

Представники заінтересованих осіб - Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області та Першої Чернігівської державної нотаріальної контори в судове засіданні не з`явились.

Враховуючи викладене, з метою недопущення порушення прав інших спадкоємців, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості заінтересованих осіб - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Окрім цього, як вбачається із змісту заяви ОСОБА_1 , останнім в якості заінтересованої особи зазначено Першу Чернігівську державну нотаріальну контору.

10 липня 2020 року до суду від Першої Чернігівської державної нотаріальної контори надійшла заява, в якій її представник заперечує проти залучення Першої Чернігівської державної нотаріальної контори як заінтересованої особи у даній справі, посилаючись на те, що відповідно до вимог законодавства державні нотаріальні контори та приватні нотаріуси України заводять спадкові справи за місцем відкриття спадщини, яке визначається за останнім місцем проживання спадкодавця. Враховуючи те, що останнє місце проживання спадкодавця ОСОБА_2 було зареєстровано на території Ріпкинського району, а не міста Чернігова, просить замінити у даній справі заінтересовану особу - Першу Чернігівську державну нотаріальну контору та Ріпкинську районну державну нотаріальну контору.

Дослідивши вказану заяву та враховуючи те, що спадкова справа №84/2020 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 була заведена Ріпкинською районною державною нотаріальною конторою, що підтверджується документально, думку заявника, який в судовому засіданні не заперечував проти заміни вказаної заінтересованої особи, суд приходить до висновку замінити у даній справі заінтересовану особу - Першу Чернігівську державну нотаріальну контору на Ріпкинську районну державну нотаріальну контору.

Відповідно до ч.2 ст. 258 ЦПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі викладеного, керуючись ст. 258 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі в справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Гучинська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області, Перша Чернігівська державна нотаріальна контора, про встановлення факту, що має юридичне значення, в якості заінтересованих осіб - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Клопотання Першої Чернігівської державної нотаріальної контори про заміну заінтересованої особи у справі - задовольнити.

Замінити у даній справі заінтересовану особу - Першу Чернігівську державну нотаріальну контору на Ріпкинську районну державну нотаріальну контору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді Н.В.Волошина

СудМенський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено21.07.2020
Номер документу90485534
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —738/807/20

Рішення від 28.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Рішення від 28.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні