Рішення
від 28.07.2020 по справі 738/807/20
МЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 738/807/20

№ провадження 2-о/738/26/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 липня 2020 року м. Мена

Менський районний суд Чернігівської області в складі:

судді - Волошиної Н.В. ,

з участю секретаря судового засідання - Донець Г.В.,

заявника - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Гучинська сільська рада Ріпкинського району, Ріпкинська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А H О В И В:

І. Зміст заявлених вимог.

У червні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, просив встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернігові, є його матір`ю.

Свою заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернігові померла його мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі і на земельну ділянку площею 4,93 га, розташовану на території Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області. Він, як спадкоємець, звернувся до нотаріальної контори з метою оформлення спадщини, проте із-за розбіжностей у написанні його прізвища у свідоцтві про народження та прізвища матері у свідоцтві про смерть, у свідоцтві про його народження, було рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин. Встановлення даного факту для заявника має юридичне значення, оскільки надасть йому можливість оформити спадщину після її померлої матері ОСОБА_4

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 26 червня 2020 року відкрито провадження у справі за вказаною заявою та призначено до розгляду в окремому провадженні на 16 липня 2020 року.

Ухвалою Менського районного суду Чернігівської області від 16 липня 2020 року у даній справі в якості заінтересованих осіб залучено ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , замінено заінтересовану особу - Першу Чернігівську державну нотаріальну контору на Ріпкинську районну державну нотаріальну контору. Судове засідання у даній справі відкладено на 28 липня 2020 року.

ІІІ. Позиції учасників судового провадження.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав заяву, посилаючись на обставини викладені у ній, просив її задовольнити.

Заінтересовані особи - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судовому засіданні, 16 липня 2020 року, заявлені вимоги визнали, проти їх задоволення не заперечували.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснила, що заявник у справі її дядько, а померла ОСОБА_4 - бабуся, яка за життя склала заповіт на неї та дядька, останній у зв`язку з розбіжностями у написанні у документах його прізвища та прізвища матері не може оформити спадщину.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що заявник у справі її рідний брат, а заінтересована особа ОСОБА_2 - донька, її мати ОСОБА_4 за життя склала заповіт на користь її доньки та брата, вона, як особа, що має право на обов`язкову частку у спадщині, відмовилась від прийняття спадщини, про що нотаріусу подала заяву. Брат ОСОБА_1 не може оформити спадщину після смерті матері у зв`язку з розбіжностями у написанні їх прізвищ.

В судове засідання 28 липня 2020 року заінтересовані особи ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не з`явились, до суду надали заяви про розгляд справи без їх участі.

Представник заінтересованої особи - Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі, проти задоволення заяви не заперечує.

Представник заінтересованої особи - Ріпкинської районної державної нотаріальної контори, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, письмових пояснень щодо заяви не надав.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 03 січня 2020 року, виданого виконкомом Гучинської сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Чернігові померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка села Ямище Ріпкинського району Чернігівської області (а.с.19).

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі і на земельну ділянку площею 4,93 га, розташовану на території Гучинської сільської ради, що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІ-ЧН №004826 (а.с.16).

Як вбачається з матеріалів спадкової справи №84/2020, ОСОБА_1 , як спадкоємець за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , звернувся до Ріпкинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, проте з метою оформлення спадщини йому було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин з померлою ОСОБА_4 із-за розбіжностей, які містяться в правовстановлюючих документах (а.с.50-54).

Із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 02 січня 1958 року (російською мовою), вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Ямище Ріпкинського району Чернігівської області народився ОСОБА_5 , про що в книзі записів актів громадянського стану про народження ІНФОРМАЦІЯ_3 зароблено відповідний запис за №1, його батьками записані ОСОБА_1 та ОСОБА_6 (а.с.4).

Паспорт серії НОМЕР_3 виданий 20 вересня 1996 року Деснянським ВМ УМВС України в Чернігівській області на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який народився у с. Ямище Ріпкинського району Чернігівської області (а.с.5-8).

У посвідченні серії НОМЕР_4 від 24 грудня 2009 року та посвідченні учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1990 році серії НОМЕР_5 від 04 вересня 2019 року також прізвище заявника зазначено ОСОБА_7 (а.с.9).

Водночас з тим, у військовому квитку серії НОМЕР_6 (російською мовою), зазначені прізвище, ім`я та по батькові ОСОБА_8 , число, місяць та рід народження, місце народження ІНФОРМАЦІЯ_5 , место рождения с. Ямище Репкинский район Черниговская область (а.с.10-12). Відомості про ім`я та по батькові, про дату та місце народження співпадають з тими, що зазначені у свідоцтві про народження заявника та його паспорті.

У Повному витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, сформованому 02 липня 2020 року за №00026883374, зазначено відомості про дитину - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відомості про батька - ОСОБА_1 , вік - минуло 25 років, місце проживання - с. Ямище Ріпкинський район Чернігівська область , відомості про матір - ОСОБА_10 , вік - минуло 19 років, місце проживання - с. Ямище Ріпкинський район Чернігівська область , вказані відомості про рід занять батьків, а саме сільське господарство, колгосп Свердлова, а також містяться відомості про видане 02 січня 1958 року свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 (а.с.40-41).

Як вбачається з Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть, сформованого 02 липня 2020 року за №00026884090, ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернігові у віці 81 рік померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце народження та проживання - с. Ямище Ріпкинський район Чернігівська область (а.с.43).

Таким чином, відомості, які містяться в Повному витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження заявника, щодо імені, по батькові його матері та місця її проживання співпадають з відомостями, які містяться у Повному витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть ОСОБА_4 ..

Факт родинних відносин між заявником та померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , як сина та матері, підтверджується також показаннями свідків ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , наданими в судовому засіданні.

Зокрема, свідок ОСОБА_11 в судовому засіданні пояснив, що він народився і виріс в с. Табаївка Чернігівського району, яке межує із с. Ямище Ріпкинського району, звідки родом заявник, а тому добре знає останнього з дитинства, бував у них вдома, знав його батька - ОСОБА_13 , матір - ОСОБА_14 та сестру - ОСОБА_15 . Батьки заявника працювали в колгоспі, батько помер раніше, мати заявника тривалий час проживала одна. Заявник із сестрою часто приїжджали до батьків, допомагали їм по господарству, останнім часом ОСОБА_16 взимку жила у місті у доньки ОСОБА_17 (сестри заявника), а влітку у селі, померла вона в ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Чернігові.

Свідок ОСОБА_18 в судовому засіданні пояснив, що знає заявника 42 роки, бував у с. Ямище, підтримував з ним дружні стосунки і після того, як ОСОБА_19 став проживати у м. Чернігові. Він добре знав його батьків та сестру ОСОБА_20 працювала в колгоспі, потім пішла на пенсію, діти ОСОБА_19 та ОСОБА_21 після закінчення школи виїхали з села, проте приїжджали на вихідні до матері, допомагали їй по господарству, відносини між ОСОБА_19 та ОСОБА_22 були як між сином та матір`ю, називали один одного сином та матір`ю. Останні роки життя мати заявника проживала одна, взимку її забирала донька у місто, а влітку вона проживала в селі, в своїй хаті, померла ОСОБА_16 взимку цього року.

V. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду, щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

За правилами ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Вiдповiдно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК Укpаїни, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядує справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення №5 від 31 березня 1995 року визначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Беручи до уваги вищенаведене в сукупності, проаналізувавши матеріали справи та надані заявником докази, суд дійшов висновку, що розбіжності у написанні прізвища заявника та його матері пов`язані з помилками, допущеними під час оформлення документів, у зв`язку з чим вважає за можливе встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Чернігові, є матір`ю ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановлення факту pодинних відносин заявнику необхідно для оформлення спадщини.

Керуючись статтями 258, 259, 263-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Гучинська сільська рада Ріпкинського району, Ріпкинська районна державна нотаріальна контора, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Чернігові, є матір`ю ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Менський районний суд Чернігівської області.

Заявник: ОСОБА_9 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_7 .

Заінтересовані особи:

Гучинська сільська рада Ріпкинського району Чернігівської області, місцезнаходження: вул. Миру, 26 с. Гучин Ріпкинський район Чернігівська область, індекс 15064, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 03316034.

Ріпкинська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: Попудренка, 8-а смт. Ріпки Чернігівська область.

Ігнатенко Наталія ОСОБА_23 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_3 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення виготовлений 31 липня 2020 року.

Суддя Н.В. Волошина

СудМенський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено03.08.2020
Номер документу90715383
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —738/807/20

Рішення від 28.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Рішення від 28.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

Ухвала від 26.06.2020

Цивільне

Менський районний суд Чернігівської області

Волошина Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні