Рішення
від 15.07.2020 по справі 128/1515/20
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/1515/20

РІШЕННЯ

Іменем України

15.07.2020 м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Васильєвої Т.Ю.,

секретар Манюк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

УСТАНОВИВ:

До суду звернулася ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області.

Свою заяву обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно. Заявник зазначає, що за життя 25.10.2017 батько склав заповіт, яким заповідав все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, своїй дочці ОСОБА_1 . Заявник вказує, що вона є спадкоємцем за заповітом після смерті батька та особи, які мають право на обов`язкову частку у спадщині після смерті батька, які прийняли спадщину, відсутні, оскільки її мати, дружина спадкодавця, ОСОБА_3 , померла ще ІНФОРМАЦІЯ_3 . Заявник зазначає, що на момент смерті батька вона постійно проживала з ним за однією адресою в належному їй на праві власності будинку з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 , так як він був одиноким та йому потрібний був догляд та допомога по господарству, а тому вважає себе такою, що фактично прийняла спадщину. Однак на момент смерті батька вона була зареєстрована за іншою адресою, у зв`язку з чим не має можливості оформити свої спадкові права після смерті батька в нотаріальній конторі без встановлення факту постійного проживання на момент смерті разом зі спадкодавцем.

За вказаних обставин заявник просить суд ухвалити рішення, яким встановити факт,що вона постійно проживала зі спадкодавцемОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 . Встановлення даного факту необхідно для оформлення спадкових прав після смерті батька.

Ухвалою суду від 23.06.2020 при відкритті провадження судом витребувано докази по справі, а саме витребувано з Вінницької районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В судове засідання учасники справи не з`явились, однак попередньо подали до суду письмові заяви про розгляд справи без їхньої участі.

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 попередньо подали суду спільну заяву, в якій просять проводити розгляд заяви у їхню відсутність, заяву підтримують в повному обсязі та просять її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області надіслав письмову заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, згідно поданої заяви, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Положеннями ч. 3 ст. 211 ЦПК України передбачено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу на підставі наявних матеріалів.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Так, судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 в с. Писарівка Вінницького району Вінницької області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 18.06.2019 виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с. 4).

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 в с. Писарівка Вінницького району Вінницької області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 16.09.2014 виконавчим комітетом Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області (а.с.5).

За життя, 25.10.2017 , ОСОБА_2 склав заповіт, яким на випадок своєї смерті зробив заповітне розпорядження, а саме: усе своє майно, де б воно не було і з чого б не складалось, заповів своїй дочці ОСОБА_1 - заявнику по справі (а.с. 7).

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 були батьками заявника по справі ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серія НОМЕР_3 (а.с. 10), копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 14.07.2020, з якого вбачається, що після державної реєстрації шлюбу з ОСОБА_6 ОСОБА_1 змінено прізвище на ОСОБА_1 (а.с. 51), копією свідоцтва про розірвання шлюбу НОМЕР_4 , відповідно до якого після розірвання шлюбу з ОСОБА_6 , ОСОБА_1 залишено прізвище ОСОБА_1 (а.с. 12).

Відповідно до копії паспорта громадянина України, заявник ОСОБА_1 з 25.11.2019 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 13 - 14).

Згідно з копією довідки виконавчого комітету Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області, ОСОБА_2 проживав в АДРЕСА_1 і був зареєстрований за цією адресою з 06.06.2003 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 26).

Згідно копії договору купівлі-продажу жилого будинку від 23.07.2002, заявник ОСОБА_1 купила цілий жилий будинок з господарськими будівлями, що знаходяться в АДРЕСА_1 , тобто з 23.07.2002 заявник є власником житлового будинку, де проживав та був зареєстрований її батько (а.с. 22),

Відповідно до акту від 15.06.2020, складеного сусідами ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , затвердженого сільським головою с. Писарівка Вінницького району, ОСОБА_11 , на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 разом з ним з 2014 року постійно проживала його донька ОСОБА_1 за однією адресою, а саме стала проживати постійно після смерті матері ОСОБА_3 , оскільки батько потребував допомоги. ОСОБА_1 здійснювала догляд за батьком, надавала усю необхідну допомогу по господарству, у лікуванні та інше (а.с. 27).

Той факт, що заявник ОСОБА_1 постійно проживала з спадкодавцемОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 підтверджується також наявністю у заявника правовстановлюючих документів на майно батька, а самедержавного акта на право власності на земельну ділянку площею 3, 5927 га для, виданого ОСОБА_2 (а.с. 18), копією свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майнового сертифікату) від 12.09.2001, належного ОСОБА_2 (а.с. 21), копіями квитанцій про оплату комунальних платежів за адресою АДРЕСА_1 , де був зареєстрований батько заявниці, на ім`я ОСОБА_1 (а.с. 24 - 25).

Згідно з постановою державного нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії №855/02-31 від 10.06.2020, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом з тих підстав, що у спадкоємця відсутній факт прийняття спадщини (а.с. 30). Тому встановлення факту, який просить заявник, має для неї юридичне значення, оскільки необхідний для отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька.

Відповідно до листа Вінницької районної державної нотаріальної контори від 26.06.2020 №1009/01-16, у відповідь на ухвалу від 23.06.2020 нотаріальною конторою повідомлено, що відповідно до Спадкового реєстру спадкоємці померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 до нотаріальної контори та приватних нотаріусів по питанню відкриття спадщини не зверталися, спадкова справа не заводилася (а.с. 41).

Згідно з письмовими заявами, ОСОБА_8 , яка проживає в АДРЕСА_1 та ОСОБА_10 , яка проживає в АДРЕСА_1 , підписи яких засвідчено секретарем Писарівської сільської ради Вінницького району Вінницької області, останні підтвердили, що на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 разом з ним постійно проживала за однією адресою в будинку АДРЕСА_1 , донька ОСОБА_1 (а.с. 49, 50).

Згідно з ч. 3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до положень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Положеннями ч. 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Метою заявника при зверненні до суду є встановлення факту його постійного проживання, як спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для подальшого оформлення прав на спадкове майно в нотаріальному порядку.

Судом встановлено, що факт, який просить встановити заявник, має для неї юридичне зазначення, та чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення, та вказаний факт підтверджується наданими та дослідженими судом документами.

Таким чином, суд дійшов висновку, що вимоги заявника є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК, при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення, задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 постійно проживала з спадкодавцемОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням положень пункту 3 Прикінцевих положень ЦПК України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Писарівська сільська рада Вінницького району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Покровського, 1А, с. Писарівка, Вінницький район, Вінницька область, поштовий індекс: 23205, код ЄДРПОУ 04329932.

Повний текст рішення складено 20.07.2020.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено22.07.2020

Судовий реєстр по справі —128/1515/20

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Рішення від 15.07.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні