Рішення
від 21.07.2020 по справі 539/989/20
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/989/20

Провадження № 2/539/659/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2020 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі: головуючого - судді Даценка В.М.,

за участю: секретаря - Джадан І.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Лубнах цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа Березотіцька сільська рада Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа Березотіцька сільська рада Лубенського району Полтавської області про визнання права власності на нерухоме майно.

В позові вказав, що він являється особою, переміщеною з тимчасово окупованої території України - з м.Луганськ. В даний час разом з дружиною ОСОБА_4 проживає в житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказаний житловий будинок він придбав 07.04.2015 року у ОСОБА_3 , сплативши їй при цьому 4400 доларів США, про що останньою власноручно надано розписку.

У зв`язку з недостатністю коштів на оформлення договору купівлі-продажу будинку та двох земельних ділянок біля нього, він домовився з відповідачкою, що договір у нотаріуса вони вчинять пізніше.

З 07.04.2015 року разом з дружиною він постійно проживає у вказаному будинку, однак, оформити в даний час належним чином своє право власності він не може, оскільки відповідач на його неодноразові пропозиції звернутись до нотаріуса відмовляє по різним причинам, зокрема, відсутність часу на зайняття цим питанням, оскільки на її утриманні перебувають малолітні діти.

Він людина похилого віку, інвалід 2 групи, і добратись до м.Карлівка Полтавської області, де проживає відповідач, не має фізичної можливості. Крім цього, він здійснює догляд за своєю дружиною, яка також є інвалід 2 групи і залишати її саму не можна.

Позивач прохає суд визнати договори купівлі-продажу, укладені між ним - ОСОБА_1 та ОСОБА_3 : житлового будинку А-1, загальною площею 61,8 кв.м., житловою площею 33,9 кв.м.; сараю Б; погребу В; сажу Г; вбиральні Д; сараю Е; огорожі №1-№3; колодязю №4, що знаходиться на приватизованій земельній ділянці, площею 0,05 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0044 та приватизованій земельній ділянці, площею 0,1473 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0045, по АДРЕСА_1 - дійсними.

Визнати за ним - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на житловий будинок А-1, загальною площею 61,8 кв.м., житловою площею 33,9 кв.м.; сарай Б; погріб В; саж Г; вбиральню Д; сарай Е; огорожу №1-№3; колодязь №4, що знаходиться на приватизованій земельній ділянці, площею 0,05 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0044 та приватизованій земельній ділянці, площею 0,1473 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0045, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

Визнати за ним - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку, площею 0,05 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0044, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Визнати за ним - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку, площею 0,1473 га, кадастровий номер 5322880401:01:003:0045, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні позивач та його представник - адвокат Чабаненко В.О. позов підтримали, просили задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 , будучи повідомлена про дату, час та місце слухання справи належним чином, в судове засідання не з`явилась, звернулась до суду з письмовою заявою щодо розгляду справи без її участі, позов визнає, щодо задоволення позову не заперечує (а.с.50).

Представник третьої особи Березотіцької сільської ради в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з клопотанням щодо розгляду справи без його участі, відносно позову не заперечує.

З`ясувавши обставини справи, заслухавши позивача та його представника, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ч.2.3 ст.12 ЦПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх видів процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до статті 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до ст.ст. 76-83 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи…Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень…Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи…Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях … Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Судом встановлено, що 07.04.2015 року позивач ОСОБА_1 передав відповідачу ОСОБА_3 грошові кошти в сумі 4400 доларів США за дім , що підтверджується розпискою відповідача (а.с.6).

Також встановлено, що відповідачу ОСОБА_3 на праві приватної власності належить житловий будинок, загальною площею 61,8 кв.м., житловою площею 33,9 кв.м з господарськими будівлями, а також дві земельні ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), площею 0,05 га та для ведення особистого селянського господарства, площею 0,1473 га, що знаходяться по АДРЕСА_1 .

Викладене підтверджується Договором купівлі-продажу житлового будинку від 17.06.2014 року (а.с.12), а також Договорами купівлі-продажу земельних ділянок від 17.06.2014 року (а.с.14,16) та Витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.13,15,17).

Крім цього, на домоволодіння, розташоване по АДРЕСА_1 05.05.2015 року виготовлено технічний паспорт (а.с.7-10), і відповідно Довідки ТОВ Бюро технічної інвентаризації міжрегіональне , самовільних перепланувань не виявлено (а.с.11).

У вищевказаному домоволодінні, що знаходяться по АДРЕСА_1 , з 06.07.2015 року проживає позивач ОСОБА_1 без реєстрації, що підтверджується довідкою Березотіцької сільської ради (а.с.18).

Позивач стверджує, що 07.04.2015 року фактично сторонами було укладено договір купівлі-продажу будинку за адресою по АДРЕСА_1 , на виконання якого ним були передані кошти в сумі 4000 дол. США. Натомість відповідач ухиляється від його нотаріального посвідчення, що на думку позивача дає підстави для визнання договору дійсним відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України та визнання за ним права власності на цей будинок.

Відповідно до ч.2 ст.220 ЦК України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Однією з умов застосування ч. 2 ст. 220 ЦК України та визнання правочину дійсним в судовому порядку є встановлення судом факту безповоротного ухилення однієї із сторін від нотаріального посвідчення правочину та втрата стороною можливості з будь-яких причин нотаріально посвідчити правочин.

Пунктом 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 06 листопада 2009 Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними роз`яснено, що при розгляді справи про визнання правочину дійсним суд повинен з`ясувати, чому правочин не був нотаріально посвідчений, чи дійсно сторона ухилилася від його посвідчення та чи втрачена така можливість, а також чи немає інших підстав нікчемності правочину.

При цьому саме по собі небажання сторони нотаріально посвідчувати договір, її ухилення від такого посвідчення з причин відсутності коштів на сплату необхідних платежів та податків під час такого посвідчення не може бути підставою для застосування ч. 2 ст. 220 ЦК України.

Така позиція викладена в постанові ВС від 06.09.2017 року у справі № 6-1288цс17.

Суд звертає увагу на те, що істотними умовами договору купівлі-продажу будинку є предмет та ціна. Предметом договору купівлі-продажу є індивідуально визначене майно.

Разом із тим, із наданої суду розписки незрозуміло який дім є предметом цього договору.

Враховуючи викладене суд приходить до висновку, що подана розписка не є належним доказом того, що сторони уклали договір купівлі-продажу будинку, на умовах, зазначених позивачем.

Крім того, в матеріалах справи відсутні докази того, що відповідач дійсно ухилилася від його посвідчення та втрачена така можливість. Спростуванням цього є позиція відповідача по суті спору, відповідно до якої вона визнає за позивачем право власності на її будинок та не заперечує проти задоволення позову.

Відтак, суд вважає, що можливість посвідчення цього договору не втрачена.

При цьому незважаючи на визнання відповідачем позову, суд не вбачає підстав для його задоволення, оскільки в такому випадку відбудеться легалізація такої угоди всупереч вимогам чинного законодавства, та в зв`язку з цим порушено публічний інтерес, який полягає в необхідності оплати договору купівлі-продажу необхідними платіжками та податками.

За таких підстав суд дійшов висновку про те, що позов задоволенню не підлягає.

Позивач при подачі до суду матеріалів позову звільнений від сплати судового збору, як інвалід 2 групи (а.с.4), тому судовий збір слід віднести за рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 141, 128, 223, 259, 263 - 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_3 ), третя особа Березотіцька сільська рада Лубенського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 24831817, місце знаходження: с.Березоточа Лубенського району) про визнання права власності на нерухоме майно - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Полтавського апеляційного суду через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення складено 21.07.2020.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду В.М. Даценко

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено23.07.2020
Номер документу90529154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/989/20

Постанова від 29.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Постанова від 29.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 23.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Рішення від 21.07.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Рішення від 21.07.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Даценко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні