Рішення
від 21.07.2020 по справі 569/3645/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

21 липня 2020 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі

головуючого судді - Галінської В.В.

секретар судового засідання - Калетинець Т.В.

справа № 569/3645/20,

учасники справи:

позивачі - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

відповідач - Обслуговуючий кооператив "Житлово-Будівельний кооператив "Соборний 7",

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-Будівельний кооператив "Соборний 7" про стягнення штрафу за порушення строків виконання зобов`язань за договором,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 звернулися до Рівненського міського суду Рівненської області із позовом до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-Будівельний кооператив "Соборний 7", в якому просять стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 солідарно штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_3 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_4 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_5 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_6 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_7 та ОСОБА_8 солідарно штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн.; стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь позивачів понесені ними судові витрати.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що будівництво багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 було організовано ОК "ЖБК "Соборний-7" за рахунок внесків Учасників та внесків інших асоційованих членів кооперативу. Кожен із них уклав із ОК "ЖБК "Соборний-7" договір про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7". Пунктом 1.1. Договору передбачено, що за цим договором ОК "ЖБК "Соборний-7" зобов"язується організувати будівництво об"єкта "будівництво багатоповерхового житлового будинку АДРЕСА_1 " за рахунок внесків Учасників та внесків інших асоційованих членів ЖБК, здати його в експлуатацію, передати учасникам приміщення в Об"єкті будівництва, обумовлене цим договором та всі документи, необхідні Учасникам для реєстрації права власності на нього, а Учасники зобов"язуються сплатити до ЖБК внески у розмірах та в порядку, встановлених даним договором та додатками до нього, та мають право отримати Об"єкт нерухомості лише за умови повної сплати внеску, встановленого даним договором для Учасників. Відповідно до п. 1.2. Договору даний Договір вважається заявою Учасників про вступ до асоційованих членів ЖБК. Після зарахування вступного та цільового внеску на рахунок ЖБК даний договір вважається рішенням голови ЖБК про прийняття Учасників до асоційованих членів ЖБК.

Вказують, що ними було повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у договорі, сплачено відповідачу пайові внески. Кожен з них був включений до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7". Згідно з положеннями п. 4.2.1. Договору ЖБК зобов"язаний організувати будівництво Об"єкту будівництва та здачу його в експлуатацію у строк -І квартал 2017 року (для договорів, укладених з серпня 2016 року - II квартал 2017 року) при умові дотримання Учасниками порядку та строків сплати внесків. Відповідно до п.4.2.6. Договору ЖБК зобов"язаний забезпечити будівництво Об"єкту будівництва та введення його в експлуатацію у строки, передбачені даним Договором. В свою чергу пунктом 6.3. Договору передбачено, що у випадку порушення ЖБК терміну здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію визначеного п.4.2.1. цього Договору на понад один календарний місяць ЖБК сплачує Учасникам штраф в розмірі 500 грн. за кожен повний календарний місяць прострочення. Сертифікатом серії РВ №162183381127, виданим 04 грудня 2018 року Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради засвідчено відповідність закінченого будівництвом об"єкта Будівництво багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 проектній документації та підтверджено його готовність до експлуатації. Вважають, що відбулося порушення умов договорів про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7", а саме недотримання строків здачі Об"єкту будівництва в експлуатацію, що порушило їх права та інтереси.

Ухвалою суду від 04 березня 2020 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі, призначено підготовче судове засідання на 08 квітня 2020 року з повідомленням (викликом) сторін. Визначено сторонам строк для подання відзиву на позов, відповіді та заперечень.

Ухвалою суду від 23 червня 2020 року підготовче провадження у справі закрито. Призначено справу до судового розгляду на 21 липня 2020 року з повідомленням (викликом) сторін.

Позивачі в судове засідання подали заяви, в якій просили справу слухати у їх відсутність, позовні вимоги підтримують та просять задоволити.

Відповідач в судове засідання повторно не з"явився, жодних заяв чи клопотань від нього не надходило. Враховуючи, що відповідач про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, шляхом направлення судових повісток, відповідач відзив не подав, наявні всі умови, встановлені ст. 280 ЦПК України, які необхідні для ухвалення заочного рішення.

Таким чином, суд ухвалив провести розглядати справу у відсутність відповідача за доказами, що містяться в матеріалах справи при заочному розгляді справи відповідно до положень ст. 281 ЦПК України.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з"ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об"єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що 05 липня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_1 та ОСОБА_2 укладено Договір №7/11 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

01 грудня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_3 укладено Договір №7/82 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

21 червня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_4 укладено Договір №7/5 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

06 липня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_5 укладено Договір №7/41 пр осплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

17 вересня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_9 укладено Договір №7/55 про осплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7". 27 липня 2018 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_9 та ОСОБА_6 укладено Угоду про зміну сторони до Договору №7/55 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 17 вересня 2016 року.

12 серпня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_7 укладено Договір №7/34 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

24 грудня 2018 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_7 та ОСОБА_8 укладено Угоду про відступлення права вимоги по Договору №7/34 про осплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 12 серпня 2016 року.

Пунктом 1.1. Договорів передбачено, що за цими договорами ОК "ЖБК "Соборний-7" (далі зобов"язується організувати будівництво об"єкта "будівництво багатоповерхового житлового будинку АДРЕСА_1 " (далі за текстом "Об"єкт нерухомості") за рахунок внесків Учасників та внесків інших асоційованих членів ЖБК, здати його в експлуатацію, передати учасникам приміщення в Об"єкті будівництва, обумовлене цим договором (далі за текстом "Об"єкт нерухомості") та всі документи, необхідні Учасникам для реєстрації права власності на нього, а Учасники зобов"язуються сплатити до ЖБК внески у розмірах та в порядку, встановлених даним договором та додатками до нього, та мають право отримати Об"єкт нерухомості лише за умови повної сплати внеску, встановленого даним договором для Учасників.

Відповідно до п. 1.2. Договорів даний Договір вважається заявою Учасників про вступ до асоційованих членів ЖБК. Після зарахування вступного та цільового внеску на рахунок ЖБК даний договір вважається рішенням голови ЖБК про прийняття Учасників до асоційованих членів ЖБК.

Згідно положень ст. 526 ЦК України, зобов"язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до положень ст.629 ЦК України договір є обов"язковим для виконання сторонами, а порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (ст.610 ЦК України).

Згідно з положеннями п. 4.2.1. Договору ЖБК зобов"язаний організувати будівництво Об"єкту будівництва та здачу його в експлуатацію у строк - І квартал 2017 року (для договорів, укладених з серпня 2016 року - II квартал 2017 року) при умові дотримання Учасниками порядку та строків сплати внесків.

Відповідно до п.4.2.6. Договору ЖБК зобов"язаний забезпечити будівництво Об"єкту будівництва та введення його в експлуатацію у строки, передбачені даним Договором.

Пунктом 6.3. Договору передбачено, що у випадку порушення ЖБК терміну здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію визначеного п.4.2.1. цього Договору на понад один календарний місяць ЖБК сплачує Учасникам штраф в розмірі 500 грн. за кожен повний календарний місяць прострочення.

Сертифікатом серії РВ №162183381127, виданим 04 грудня 2018 року Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради засвідчено відповідність закінченого будівництвом об"єкта Будівництво багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 проектній документації та підтверджено його готовність до експлуатації.

У відповідності до положень ч. 1, ч.2 ст.509 ЦК України, зобов"язанням з правовідношення в якому одна сторона зобов"язана вчинити на користь другої сторони певну дію(передати майно, виконати роботу тощо), а кредитор від боржника має право вимагати виконання його обов"язку. Зобов"язання виникають з підстав встановлених ст.11 ЦК України. Так підставами виникнення цивільних прав та обов"язків є договори та інші правочини у випадках встановлених договором підставою виникнення цивільних прав та обов"язків може бути настання або не настання певної події.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов"язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов"язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Якщо у зобов"язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк, згідно ст. 530 ЦК України.

Згідно ч.4 ст. 538 ЦК України, якщо зустрічне виконання обов"язку здійснене однією із сторін, друга сторона повинна виконати свій обов"язок.

Згідно ст. 549 ЦК України, штрафом є грошова сума яку боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов"язання розмір якої встановлюється договором, згідно ст. 551 ЦК України.

У разі порушення зобов"язання настають правові наслідки встановлені договором або законом, в т.ч. сплата неустойки (штрафу) та відшкодування збитків, ст. 611 ЦК України.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 набули прав та обов"язків Учасників, вносили внески відповідно до Договору №7/11 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 05.07.2016 року. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 набули права спільної сумісної власності на об"єкт нерухомості, що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №153321381 та №153320913 від 21.01.2019 року.

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - І квартал 2017 року, тобто до 31 березня 2017 року (п. 4.2.1.).

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7/11, сплатили відповідачу пайові внески, що підтверджується Довідкою вих. №7/11 від 28.12.2018 року, виданою ОК "ЖБК "Соборний-7". Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від 15.01.2019 року про внесення змін до Договору №7/11 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 05.07.2016 року.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 включені до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №04/12 Про затвердження списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 04.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 377).

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 року будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, відтак відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 20 місяців (9 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 солідарно, становить 10 000,00 грн. (500 грн. х 20 місяців = 10 000,00 грн.).

Позивач ОСОБА_3 набула прав та обов"язків Учасника, вносила внески відповідно до Договору №7/82 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 01.12.2016 року.

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - II квартал 2017 року, тобто до 30 червня 2017 року (п. 4.2.1.).

ОСОБА_3 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7/82, сплатила відповідачу пайовий внесок, що підтверджується Довідкою вих. №7/82 від 20.12.2018 року, виданою ОК "ЖБК "Соборний-7". Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від 20.12.2018 року про внесення змін до Договору №7/82 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 01.12.2016 року.

ОСОБА_3 включена до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №04/12 Про затвердження списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 04.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 388). 17.01.2019 року ОСОБА_3 зареєструвала право власності на квартиру АДРЕСА_2 , що підтверджується Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №153677159 від 23.01.2019 року.

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 року будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, відтак відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 17 місяців (6 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_3 , становить 8 500,00 грн. (500 грн. х 17 місяців = 8 500,00 грн.).

Позивач ОСОБА_4 набула прав та обов"язків Учасника, вносила внески відповідно до Договору №7/5 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 21.06.2016 року.

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - І квартал 2017 року, тобто до 31 березня 2017 року (п. 4.2.1.).

ОСОБА_4 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7/5, сплатила відповідачу пайовий внесок, що підтверджується Довідкою вих. №7/5 від 19.12.2018 року, виданоюОК "ЖБК "Соборний-7". Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від 19.12.2018 року про внесення змін до Договору №7/5 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 21.06.2016 року.

ОСОБА_4 включена до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №04/12 Про затвердження списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 04.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 364). 11.01.2019 року ОСОБА_4 зареєструвала право власності на квартиру АДРЕСА_3 , що підтверджується Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №152745999 від 16.01.2019 року .

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 року будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, то відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 20 місяців (9 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_4 , становить 10 000,00 грн. (500 грн. х 20 місяців = 10 000,00 грн.).

Позивач ОСОБА_10 набув прав та обов"язків Учасника, вносив внески відповідно до Договору №7/14 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 06.07.2016 року.

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - І квартал 2017 року, тобто до 31 березня 2017 року (п. 4.2.1.).

ОСОБА_10 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7/14 та сплатив відповідачу пайовий внесок, що підтверджується квитанціями: №1822\з1 від 07.07.2016 року на суму 83 907,00 грн; №1823\з5 від 04.08.2016 року на суму 87 000,00 грн.; №1821\з9 від 08.09.2016 року на суму 81 000,00 грн.; №1823\з5 від 06.10.2016 року на суму 83 718,00 грн. Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від 18.12.2018 року про внесення змін до Договору №7/14 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 06.07.2016 року.

ОСОБА_5 включений до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" на підставі п. 1.2. Договору №7/14 від 06.07.2016 року. 04.01.2019 року ОСОБА_5 зареєстрував право власності на квартиру АДРЕСА_4 , що підтверджується Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №152399970 від 11.01.2019 року.

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, відтак відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 20 місяців (9 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_5 , становить 10 000,00 грн. (500 грн. х 20 місяців = 10 000,00 грн.).

17 вересня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_9 було укладено Договір №7/55 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - П квартал 2017 року, тобто до 30 червня 2017 року (п. 4.2.1.).

27 липня 2018 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" (Кооператив) та ОСОБА_9 (Попередній учасник) і ОСОБА_6 (Новий учасник) було укладено Угоду про зміну сторони до Договору №7/55 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 17 вересня 2016 року, за якою Новий учасник, тобто ОСОБА_6 , стала стороною Договору №7/55.

Таким чином, внаслідок заміни сторони зобов"язання ОСОБА_11 набула прав та обов"язків Учасника, вносила внески відповідно до Договору №7/55 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 17.09.2016 року.

ОСОБА_6 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7 55, сплатила відповідачу пайовий внесок, що підтверджується Довідкою вих. №7/55 від 24.12.2018 року, виданою ОК "ЖБК "Соборний-7". Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від 24.12.2018 року про внесення змін до Договору №7/55 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 17.09.2016 року.

ОСОБА_6 включена до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №04/12 Про затвердження списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 04.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 398). 14.01.2019 року ОСОБА_6 зареєструвала право власності на квартиру АДРЕСА_5 , що підтверджується Витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №152873175 від 16.01.2019 року.

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 року будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, відтак відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 17 місяців (6 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку Відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_6 , становить 8 500,00 грн. (500 грн. х 17 місяців = 8 500,00 грн.).

12 серпня 2016 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" та ОСОБА_7 було укладено Договір №7/34 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7".

Даним договором визначено строк здачі Об"єкта будівництва в експлуатацію - квартал 2017 року, тобто до 30 червня 2017 року (п. 4.2.1.).

24 грудня 2018 року між ОК "ЖБК "Соборний-7" (Кооператив) та ОСОБА_7 (Учасник) і ОСОБА_8 (Новий учасник) було укладено Угоду про відступлення права вимоги по Договору №7/34 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 12 серпня 2016 року, за якою Новий учасник, тобто ОСОБА_8 , стала стороною Договору №7/34 і набула рівних з ОСОБА_7 прав та обов"язків за цим Договором.

Таким чином, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 набули прав та обов"язків Учасників, вносили внески відповідно до Договору №7/34 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 12.08.2016 року.

ОСОБА_7 та ОСОБА_8 повністю та відповідно до порядку розрахунків, вказаних у Договорі №7/34, сплатили відповідачу пайовий внесок, що підтверджується Довідкою вих. №7/34 від 24.12.2018 року, виданою ОК "ЖБК "Соборний-7". Факт повної оплати об"єкта нерухомості підтверджується також п. 5 Додаткової угоди №1 від року про внесення змін до Договору №7/34 про сплату пайових внесків в ОК "ЖБК "Соборний-7" від 12.08.2016 року.

ОСОБА_7 включений до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №04/12 Про затвердження списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 04.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 380). ОСОБА_8 включена до асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7", що підтверджується витягом із Наказу №24/12 Про внесення змін до списку асоційованих членів ОК "ЖБК "Соборний-7" від 24.12.2018 року (№ об"єкта нерухомості 380). 09.01.2019 року ОСОБА_7 та ОСОБА_8 зареєстрували право власності на квартиру АДРЕСА_6 , що підтверджується Витягами з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №152471130 та №152470774 від 14.01.2019 року.

Оскільки, згідно з сертифікатом РВ №162183381127 від 04.12.2018 року будинок ввели в експлуатацію в грудні 2018 року, відтак відбулося порушення строків виконання зобов"язання на 17 місяців (6 місяців 2017 року та 11 місяців 2018 року). Отже, сума штрафу, яку відповідач повинен сплатити на користь ОСОБА_7 та ОСОБА_8 солідарно, становить 8 500,00 грн. (500 грн. х 17 місяців = 8 500,00 грн.).

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч.ч.1,5 ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов"язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно ч.ч.1,2 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об"єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв"язок доказів у їх сукупності.

Доводи позивачів відповідачем не спростовані, відзив на позовну заяву у встановлений судом строк відповідач не подав.

Виходячи з наведеного, суд дійшов висновку про те, що вимоги позивачів мають правове обґрунтування з посиланням на докази відповідно до вимог ст.81 ЦПК України, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивачів слід стягнути судовий збір у розмірі 840,80 грн..

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268, п.3 Розділ ХII "Прикінцеві положення" Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-Будівельний кооператив "Соборний 7" про стягнення штрафу за порушення строків виконання зобов"язань за договором - задовольнити повністю.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 солідарно штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_3 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_4 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_5 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 10 000 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_6 штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7" на користь ОСОБА_7 та ОСОБА_8 солідарно штраф за порушення строків виконання зобов"язань за договором в розмірі 8 500 грн..

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Соборний-7 на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 солідарно судові витрати в розмірі 840,80 грн..

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , АДРЕСА_7 , РНОКПП НОМЕР_1 ; ОСОБА_2 , АДРЕСА_8 , РНОКПП НОМЕР_2 ; ОСОБА_3 , АДРЕСА_9 , РНОКПП НОМЕР_3 ; ОСОБА_4 , АДРЕСА_10 , РНОКПП НОМЕР_4 ; ОСОБА_5 , АДРЕСА_11 , РНОКПП НОМЕР_5 ; ОСОБА_6 , АДРЕСА_12 , РНОКПП НОМЕР_6 ; ОСОБА_7 , АДРЕСА_13 , РНОКПП НОМЕР_7 ; ОСОБА_8 , АДРЕСА_14 , РНОКПП НОМЕР_8 ,

відповідач - Обслуговуючий кооператив "Житлово-Будівельний кооператив "Соборний 7", місцезнаходження: м.Рівне, вул.Соборна, буд.258-А, ЄДРПОУ 39961224.

Повне судове рішення складено 21 липня 2020 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено23.07.2020
Номер документу90529592
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення штрафу за порушення строків виконання зобов`язань за договором

Судовий реєстр по справі —569/3645/20

Рішення від 21.07.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні