Ухвала
від 22.07.2020 по справі 341/255/20
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/255/20

Номер провадження 1-кс/341/192/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

22 липня 2020 року місто Галич

Слідчий суддя Галицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчої СВ Галицького відділення поліції Тисменицького відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області - ОСОБА_2 , погоджене прокурором Галицького відділу Тисменицької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , внесеного в рамках кримінального провадження № 12019090140000355 від 12 листопада 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 191 КК України, -

в с т а н о в и в:

Слідча СВ Галицького відділення поліції Тисменицького відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_2 звернулася до суду із клопотанням, в якому просить надати дозвіл на відібрання в порядку тимчасового доступу до речей, а саме зразків улаштованого за договором підряду № 157 від 04 червня 2018 року асфальтобетонного покриття і основ проїжджої частини на ділянці автомобільної дороги за адресою: вулиця Вітовського (в районі залізничного вокзалу), місто Галич Івано-Франківської області, у кількості, необхідній для проведення комплексної судової будівельно-технічної експертизи.

Крім того, слідча просить дозвіл на відібрання кернів та вирубок асфальтобетонного покриття та основ проїжджої частини на ділянках автомобільних доріг за адресою: вулиця Вітовського (в районі залізничного вокзалу), місто Галич Івано-Франківської області, доручити експертам ІНФОРМАЦІЯ_1 із залученням відповідних фахівців та застосуванням спеціального обладнання.

Слідча обґрунтовує клопотання тим, що слідчим відділенням Галицького ВП Тисменицького ВП ГУ НП в Івано-Франківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019090140000355 від 12 листопада 2019 року за фактом розтрати коштів, виділених на будівництво доріг, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 у період з 01 квітня 2018 року по 31 серпня 2019 роки.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 в період з 01 квітня 2018 року по 31 серпня 2019 року укладено ряд договорів із ФОП ОСОБА_4 на виконання робіт із капітального та поточного ремонту дорожнього покриття. Відповідно до умов договорів та актів виконаних будівельних робіт форми КБ-2В на банківські рахунки ФОП ОСОБА_4 , від вказаних установ поступили грошові кошти у сумі 3 959886,00 грн. Однак згідно аналітичного висновку ІНФОРМАЦІЯ_4 існують підстави вважати, що вказані роботи ФОП ОСОБА_4 фактично не виконувались, субпідрядники не залучались, наймані працівники у вказаного підприємця відсутні. Крім того, досудовим розслідуванням установлено, що ФОП ОСОБА_4 тендерна документація не подавалась, надані для ознайомлення договори, акти виконаних робіт, відомості ресурсів він не підписував та ніяких робіт не виконував.

07 квітня 2020 року у кримінальному провадженні призначено будівельно-технічну експертизу, для проведення якої залучено експертів ІНФОРМАЦІЯ_5 . На вирішення експертам поставлено питання: - чи відповідають фактичні об`єми і вартість виконаних будівельних робіт по об`єкту «Поточний ремонт дорожнього покриття» по вулиці Вітовського (в районі залізничного вокзалу) в місті Галичі Івано-Франківської області, згідно договору підряду № 157 від 04 червня 2018 року, з даним актів приймання виконаних будівельних робіт № 24 за червень 2018 року, які були вилученні з ІНФОРМАЦІЯ_2 в ході виконання тимчасового доступу на підставі ухвали слідчого судді.

В подальшому експертами ІНФОРМАЦІЯ_5 19 червня 2020 року подано клопотання про те, що дані будівельні роботи, які проводились на підставі договору підряду № 157 від 04 червня 2018 року, відносяться до прихованих, тому обумовлюють використання руйнівних методів. Враховуючи вищенаведене, експерти просять забезпечити безперешкодний доступ до об`єкта дослідження за адресою: АДРЕСА_1 , а також для проведення будівельно-технічної експертизи просять отримати дозвіл на часткове руйнування дорожнього покриття.

В зв`язку з вищевикладеним виникла необхідність, у відібранні (вирубці) за допомогою спеціального обладнання, у відповідності до вимог п. 21.8.18 ДБН В.2.3-4:2007 «Автомобільні дороги», кернів та вирубок улаштованого асфальтобетонного покриття та основ щодо замірів товщини шарів дорожнього покриття з подальшим проведенням лабораторних досліджень їх фізико-механічних властивостей на рахунок використаного для його влаштування типу та марки асфальтобетону, коефіцієнту його ущільнення (в одиницях виміру кг/м3), інших шарів влаштованого дорожнього полотна тощо.

Так, відповідно до вимог Державних будівельних норм (ДБН) «Автомобільні дороги» фізико-механічні властивості улаштованих асфальтобетонних сумішей контролюються за показниками випробування від трьох кернів і більше кернів залежності від складності проведених робіт.

Відібрання зразків кернів та вирубок улаштованого асфальтобетонного покриття має можливість та засоби для відібрання кернів асфальтобетонного покриття та основ автомобільних доріг і вулиць Комунальне підприємство Київблагоустрій (КМДА лабораторія контролю якості матеріалів, сумішей та дорожніх робіт) АДРЕСА_2 .

Слідча зазначила, що органу досудового розслідування для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та з метою проведення комплексної судової будівельно-технічної та щодо перевірки обсягів та якості фактично виконаних будівельних робіт за договором підряду № 157 від 04 червня 2018 року необхідно відібрати зразки улаштованого асфальтобетонного покриття та основ проїжджої частини на ділянках автомобільної дороги за адресою: вулиця Вітовського (в районі залізничного вокзалу), місто Галич, Івано-Франківської області, у кількості необхідної для проведення лабораторних досліджень з метою надання результатів випробувань судовому експерту.

Слідча подала до суду заяву, якою клопотання підтримала, просила його задовольнити та розгляд справи провести без її участі.

Володілець майна ІНФОРМАЦІЯ_6 представника не скерувала, про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлений.

Відповідно дочастини 4статті 163КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до частини 5 статті 27 КПК України під час судового розгляду та у випадках, передбачених цим Кодексом, під час досудового розслідування забезпечується повне фіксування судового засідання та процесуальних дій за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно частини 4 статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Положеннями частини 1 статті 107 КПК України визначено, що рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію.

Таким чином, слідчий суддя визнав за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого та володільця майна, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та без фіксування судового засідання за допомогою звуко - та відеозаписувальних технічних засобів.

Дослідивши матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, вважаю клопотання підставним.

Відповідно до частини 1 статті 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно частини 2 статті 245 КПК України, порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів (статті 160-166 цього Кодексу).

Положеннями частини 1 статті 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини 5 статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Положеннями частини 6 статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до частини 7 статті 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, аналізуючи вище викладене, вивчивши клопотання та надані до нього документи, що стосуються його розгляду, приходить до висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до асфальтного покриття з можливістю відібрання кернів та вирубок асфальтобетонного покриття та основ проїжджої частини, оскільки матеріалами клопотання обґрунтовано доведено, що вказані зразки асфальтного покриття мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами неможливо довести обставини кримінального правопорушення.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 163, 164, 245, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчої СВ Галицького відділення поліції Тисменицького відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчій СВ Галицького відділення поліції Тисменицького ВП ГУ НП в Івано-Франківській області лейтенанту поліції ОСОБА_2 дозвіл, на відібрання в порядку тимчасового доступу до речей, а саме зразків улаштованого за договором підряду № 157 від 04 червня 2018 року асфальтобетонного покриття і основ проїжджої частини на ділянці автомобільної дороги за адресою: вулиця Вітовського (в районі залізничного вокзалу), місто Галич Івано-Франківської області, у кількості, необхідній для проведення комплексної судової будівельно-технічної експертизи.

Відібрання кернів та вирубок асфальтобетонного покриття та основ проїжджої частини на ділянках автомобільних доріг за адресою: вулиця Вітовського (в районі залізничного вокзалу), місто Галич Івано-Франківської області доручити експертам ІНФОРМАЦІЯ_1 із залученням відповідних фахівців та застосуванням спеціального обладнання.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць із дня постановлення ухвали.

За невиконання ухвали настають наслідки, передбачені статтею 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала виготовленау двохпримірниках,один зяких знаходитьсяв матеріалахсправи, інший підлягає видачі слідчій СВ Галицького відділення поліції Тисменицького відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області лейтенанту поліції ОСОБА_2

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.07.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу90550066
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів 22 липня 2020 року місто Галич Слідчий

Судовий реєстр по справі —341/255/20

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 11.05.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні