Ухвала
від 03.03.2020 по справі 308/2556/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2556/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2020 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді - Лемак О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Сухан Н.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгороді, матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Центр Корона , про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Центр Корона , про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном .

Позивач та її представник звернулися до суду з клопотанням про призначення будівельно-технічної експертизи, в обґрунтування якого зазначають, що як на підставу для задоволення позову, позивач посилається на те, що при проведенні реставрації та реконструкції пам`ятки архітектури місцевого значення Готелю Корона , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , відповідачем обмежено вільний доступ позивача до належного йому на праві приватної власності нежитлового приміщення АДРЕСА_2 площею 65,7 кв.м. АДРЕСА_3 , внаслідок встановлення будівельного паркану та захаращення входу до приміщення будівельними матеріалами.

Також, відповідачем без дозволу позивача та будь-яких погоджень проводиться капітальна реконструкція належного позивачу нежитлового приміщення шляхом перенесення входу у приміщення, демонтовано вітрину, перекриття та стіни приміщення, в тому числі і несучу стіну, пошкоджено системи вентиляції, електропостачання, каналізації та водопостачання.

Вказує, що з`ясування даних обставин має істотне значення для розгляду справи та входять до предмета доказування, а оскільки для їх з`ясування необхідні спеціальні знання у сфері будівництва, вони підлягають встановленню шляхом проведення відповідної будівельно-технічної експертизи, для проведення якої на вирішення експерту поставити наступні запитання:

1)Чи обмежується вільний доступ до нежитлового приміщення АДРЕСА_4 , при проведенні реставрації та реконструкції пам`ятки архітектури місцевого значення Готелю Корона , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ?

2)Чи здійснено при проведенні реконструкції перенесення входу до нежитлового приміщення АДРЕСА_2 площею 65,7 кв.м АДРЕСА_5 , а також чи демонтовано вітрину, перекриття та стіни даного приміщення? Визначити стан систем вентиляції, електропостачання, каналізації та водопостачання у вказаному нежитловому приміщенні.

Проведення судової будівельно-технічної експертизи просить доручити судовому експерту Колчар Вячеславу Дмитровичу (м.Ужгород, вул. Закарпатська, 38/14).

В судовому засіданні позивачка та її представник подане клопотання підтримали у повному обсязі та просили таке задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Дослідивши матеріал справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Пунктом 3 ч. 2 ст. 129 Конституції України регламентовано, що однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

За змістом п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом.

Як роз`яснено у п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 року № 5 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду , для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Відповідно до Закону України Про судову експертизу судова експертиза це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо обєктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

У відповідності до положень ч. ч. 3-6 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, розяснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Під час судового розгляду предметом доказування є факти, якими сторони обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення, або мають інше юридичне значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення.

Беручи до уваги наведене, суд вважає, що з метою повного, всебічного й об`єктивного з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі техніки, враховуючи принцип змагальності цивільного судочинства, за яким учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом, та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, у даній справі слід призначити будівельно-технічну експертизу.

Оскільки клопотання про призначення у справі будівельно-технічної експертизи заявлено позивачем, то витрати, пов`язані з проведенням експертизи, слід покласти на позивача

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 81, 103, 104, 252, 259, 353-355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання про призначення у справі судової будівельно-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Бізнес Центр Корона , про усунення перешкод у користуванні нерухомим майном, судову будівельно-технічну експертизу.

На вирішення будівельно-технічної експертизи поставити запитання:

1)Чи обмежується вільний доступ до нежитлового приміщення АДРЕСА_4 , при проведенні реставрації та реконструкції пам`ятки архітектури місцевого значення Готелю Корона , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ?

2)Чи здійснено при проведенні реконструкції перенесення входу до нежитлового приміщення АДРЕСА_6 4 загальною площею 65,7 кв.м. АДРЕСА_5 , а також чи демонтовано вітрину, перекриття та стіни даного приміщення? Визначити стан систем вентиляції, електропостачання, каналізації та водопостачання у вказаному нежитловому приміщенні.

Проведення будівельно-технічної експертизи доручити експерту Колчар Вячеславу Дмитровичу (м.Ужгород, вул. Закарпатська, 38/14)

Для дослідження експерту надати матеріали цивільної справи №308/2556/19, необхідні для проведення експертизи.

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати сторін у справі надати експерту за його вимогою оригінали чи копії документів, необхідних для проведення експертизи.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на позивача ОСОБА_1

Копію ухвали та матеріали даної цивільної справи надати експерту для проведення експертизи.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом пятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду Лемак О.В.

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено24.07.2020
Номер документу90552793
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —308/2556/19

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Рішення від 12.05.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 09.12.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 23.03.2021

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні