Ухвала
від 24.07.2020 по справі 922/2311/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"24" липня 2020 р.м. ХарківСправа № 922/2311/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Сальнікової Г.І.

розглянув матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Пожзахист-2006" (69095, м. Запоріжжя, просп. Леніна, буд. 106-А, кімн. 4) до Державного підприємства "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" (61166, м. Харків, пр-т Науки, буд.9) про стягнення 336000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Харківської області подано позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Пожзахист-2006" до Державного підприємства "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" про стягнення 336000,00 грн. Позов обґрунтовано неналежним виконанням з боку відповідача своїх зобов`язань за Договором на виконання проектних робіт №219-36 від 15.04.2019 в частині оплати робіт з виконання проектної документації на суму 336000,00 грн., з урахуванням чого, до стягнення з ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" заявлена заборгованість за вказаним договором у розмірі 336000,00 грн.

Попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи складається зі сплати судового збору за подання даного позову до суду у розмірі 5040,00 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх такими, що подані з дотриманням вимог Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), про що дійшов до наступних висновків.

Згідно з приписами частини першої, п`ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Дана справа не відповідає ознакам малозначної справи, наведеним у частині 5 статті 12 ГПК України. Обставини справи, що згідно частини третьої статті 247 ГПК України мають значення для вирішення питання про можливість розгляду справи в порядку спрощеного провадження, наразі також свідчать про відсутність підстав для розгляду цієї справи в спрощеному порядку.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі № 922/2311/20 за правилами загального позовного провадження.

Також, дослідивши позовні матеріали, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Зі змісту наведених норм випливає, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, мають перебувати з однією із сторін у правовідносинах, які в результаті прийняття судового рішення у справі зазнають певних змін.

Це випливає з того, що рішення суду може створити (змінити) права та обов`язки зазначених осіб по відношенню до позивача, а саме викликати необхідність вчинення певних дій майнового та/або немайнового характеру по відношенню до вказаних осіб, наприклад необхідність відшкодування збитків тощо.

У даному разі, із обставин справи вбачається, що з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно Державного підприємства "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" (код ЄДРПОУ 31632138), де центральним чи місцевим органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне підприємство або частка держави у статутному капіталі юридичної особи, якщо ця частка становить не менше 25 відсотків є: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (код ЄДРПОУ 37508596).

Також, із витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" (код ЄДРПОУ 31632138) убачається, що до переліку засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі частки кожного із засновників (учасників); прізвище, ім`я, по батькові, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник - юридична особа вказано: Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (код ЄДРПОУ засновника: 37508596, адреса засновника: 01008, м.Київ, вул. Михайла Грушевського, буд. 12/2).

З урахуванням наведеного, спір про стягнення з Державного підприємства "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" про стягнення 336000,00 грн. безпосередньо пов`язаний із правами Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (код ЄДРПОУ: 37508596) як засновника юридичної особи - ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь".

З урахуванням наведеного, оскільки рішення суду може вплинути на права та обов`язки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, як засновника юридичної особи відповідача - ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь", яке не є стороною у справі, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (код ЄДРПОУ засновника: 37508596, адреса засновника: 01008, м.Київ, вул. Михайла Грушевського, буд. 12/2).

Керуючись статтями 12, 50, 121, 177, 178, 181, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (код ЄДРПОУ засновника: 37508596, адреса: 01008, м.Київ, вул. Михайла Грушевського, буд. 12/2).

4. Підготовче засідання призначити на "11" серпня 2020 р. о 12:10 .

5. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 1-й поверх, зал № 113.

6. Встановити відповідачу строк у 15 (п`ятнадцять) календарних днів з моменту отримання цієї ухвали для подання відзиву на позов. Зобов`язати відповідача надіслати відзив на позов та додані до нього документи позивачу та третій особі одночасно з надісланням такого відзиву до суду. Докази такого надіслання надати суду (ч. 5 ст. 165 ГПК України).

7.1. Відповідачу у строк до 10 серпня 2020 подати суду:

- пояснення з приводу укладення спірного договору на виконання проектних робіт №219-36 від 15.04.2019 із посиланням на проведення тендеру (торгів) у вказаному державному секторі (за типом предмета - на закупівлю: послуги; роботи) згідно вимог Закону України №922 "Про державні закупівлі", із поданням таких доказів з електронних майданчиків, авторизованих системою ProZorro (визначення учасника, переможця тендера; повідомлення про намір замовника укласти договір; результати торгів). Докази надіслання (опис вкладення) вказаних пояснень на адресу позивача та третьої особи - подати до суду.

8. Зобов`язати позивача надіслати копію позовної заяви з доданими до неї документами із описом вкладення у цінний лист на адресу третьої особи - Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (01008, м.Київ, вул. Михайла Грушевського, буд. 12/2). Докази про це подати до суду.

8.1. Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив. Зобов`язати позивача надіслати відповідь на відзив відповідачу та третій особі одночасно з надісланням такої відповіді на відзив до суду. Докази такого надіслання надати суду.

8.2. Позивачу надати для огляду у судовому засіданні оригінали документів, копії яких подано разом з позовною заявою.

9. Третій особі - Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у строк до 10 серпня 2020 подати суду:

- письмові пояснення з приводу укладення Державним підприємством "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" та ТОВ "Пожзахист-2006" договору на виконання проектних робіт №219-36 від 15.04.2019 із посиланням на проведення тендеру (торгів) у вказаному державному секторі (за типом предмета - на закупівлю: послуги; роботи) згідно вимог Закону України №922 "Про державні закупівлі", із поданням таких доказів з електронних майданчиків, авторизованих системою ProZorro (визначення учасника, переможця тендера; повідомлення про намір замовника укласти договір; результати торгів). Докази надіслання (опис вкладення) вказаних пояснень на адресу позивача та третьої особи - подати до суду.

10. Участь учасників справи у підготовчому засіданні визнати обов`язковою.

Повноваження учасників справи оформити у відповідності з вимогами ст. 60 ГПК України та надати належним чином засвідчені копії документів, що підтверджують повноваження представників.

11. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Г.І. Сальнікова

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми Електронний суд з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI Положення про автоматизовану систему документообігу суду приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в Електронному суді за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.07.2020
Оприлюднено27.07.2020
Номер документу90565838
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2311/20

Рішення від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 30.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 24.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні