Рішення
від 14.04.2020 по справі 589/5163/19
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/5163/19

Провадження № 2/589/582/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2020 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого - судді Лєвші С.Л.,

з участю секретаря судового засідання Товпиги А.С.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Шостка Сумської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області

- про встановлення факту належності за життя на праві власності будинку з господарсько-побутовими будівлями померлому та визнання права власності на це нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

06 грудня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в якому просить встановити факт належності на праві власності за життя ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку позначеного в схематичному плані земельної ділянки літерою "А-1" з прибудовою а2 , верандою а3 , тамбуром а4 та господарсько-побутових будівель - сараїв, позначених в схематичному плані земельної ділянки літерами Б , Д ; літньої кухні, позначеної в схематичному плані земельної ділянки літерою В ; веранди до літньої кухні, позначеної в схематичному плані земельної ділянки літерами в1 ; навісів, позначених в схематичному плані земельної ділянки літерами Г , Е ; погрібу з шийкою, позначеного в схематичному плані земельної ділянки літерами Пг ; огрожею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою № , що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 ) та визнати за позивачем право власності на це нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 , якому за життя належав Будинок-1.

За життя ОСОБА_2 склав заповіт, яким заповів все належне йому майно позивачу. На час його смерті спадкоємцем першої черги за законом є позивач, як син померлого.

У встановлений шестимісячний законом строк після смерті батька, позивач звернувся до Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області із заявою про прийняття спадщини. За вказаною заявою державним нотаріусом заведена спадкова справа №95/2019. У видачі свідоцтва про право на спадщину на вказаний будинок позивачу було відмовлено, у зв`язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документа на вказане нерухоме майно. 21 жовтня 2019 року позивачу було видано Свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно спадкодавця - на земельні ділянки (паї).

У підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву, в якій просить розглянути справу за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. (а.с.54)

Представник відповідача Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області в підготовче засідання не з`явився, про час, дату та місце його проведення повідомлений, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позов визнає в повному обсязі. (а.с.53)

У відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Виконавчим комітетом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області 09 листопада 2018 року, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено відповідний актовий запис за №09. (а.с.8)

Згідно із заповітом від 06 січня 2014 року, ОСОБА_2 все належне йому майно заповів своєму сину ОСОБА_1 . (а.с.9)

Із постанови в.о. завідувача Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області від 08.11.2019, вбачається, що позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на нерухоме майно - Будинок-1 батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що підтверджував би право власності спадкодавця на вказаний будинок з надвірними будівлями. (а.с.11)

Згідно із довідками №400, №401 виданими 04 листопада 2019 року Виконавчим комітетом Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області, житловий будинок за АДРЕСА_2 за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті проживав за даною адресою. Заповіт від імені ОСОБА_2 виконкомом Собичівської сільської ради посвідчувався 06.01.2014 №02. На день його смерті в будинку була зареєстрована онука. (а.с.12,13)

Із Архівної виписки Собичівської сільської Ради народних депутатів від 23 листопада 1993 року, вбачається, що ОСОБА_3 передано в особисту власність земельні ділянки: для ведення особистого підсобного господарства - 0,50 га та для обслуговування житлових будинків і споруд - 0,04 га. (а.с.14)

Із технічного паспорту на житловий будинок АДРЕСА_2 виготовленого КП "Шосткинське МБТІ" 28.10.2019, вбачається, що за цією адресою розташований житловий будинок, загальною площею 61,3 кв.м, позначений в схематичному плані земельної ділянки літерами "А-1" з прибудовою а2 , верандою а3 , тамбуром а4 та господарсько-побутовими будівлями - сараями, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Б , Д ; літньою кухнею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою В ; верандою до літньої кухні, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерами в1 ; навісами, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Г , Е ; погребом з шийкою, позначеним в схематичному плані земельної ділянки літерами Пг ; огрожею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою № . (а.с.13-15)

В довідці КП Шосткинського міськрайонного бюро технічної інвентаризації №1140 від 28.10.2019, зазначено, що житловий будинок та всі господарчі будівлі за АДРЕСА_2 побудовані до 05.08.1992. Право власності в КП Шосткинське МБТІ не зареєстроване. (а.с.20)

Із листа №50/01-16 консультанта Шосткинської районної державної нотаріальної контори Сумської області від 26.03.2020, вбачається, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 заведена спадкова справа за №95 за 2019 рік. Спадкоємцем за заповітом є син - ОСОБА_1 , який спадщину прийняв. Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ім`я ОСОБА_1 видані 21.10.2019 на майно померлого - земельні ділянки (паї), інші спадкоємці для прийняття спадщини в нотаріальну контору не зверталися.(а.с.51,52)

З наведеного вбачається, що підтвердженням належності Будинку-1 ОСОБА_2 є записи в погосподарських книгах.

Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначався рік введення в експлуатацію будинку.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004 № 1952-IV права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за умов якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

В цей же час законодавством, що діяло на час побудови Будинку-1 не було передбачено реєстрації права власності на нерухоме майно. Тобто, момент виникнення права власності на будинки, споруди не залежав від державної реєстрації.

Відповідно до ст. 25 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, тобто за нею не може бути визнане право власності, а лише може бути встановлений факт належності на праві власності нерухомого майна померлому та визнане право власності на це майно за живою особою в порядку спадкування.

Відповідно ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, які не суперечать закону, в тому числі і в порядку спадкування.

Згідно із ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ч. 1 ч. 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народженні після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Судом встановлено, що свідоцтво про право власності на Будинок-1 ОСОБА_2 за життя не отримував.

Право власності на Будинок-1 ОСОБА_2 . Собичівською сільською радою Шосткинського району Сумської області визнається.

Таким чином, перелічені докази логічно поєднуються одне з одним, підтверджують характер правовідносин сторін, дають суду всі підстави, що позов ОСОБА_1 повністю знайшов своє обґрунтування у підготовчому засіданні, а також, враховуючи те, що представник відповідача Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області в підготовче засідання заперечення проти позову не надав та позов визнав, суд вважає, що за ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , може бути встановлений факт належності йому за життя на праві власності житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями, та може бути визнано право власності на це нерухоме майно за позивачем ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом.

Керуючись ст. 25, 328, 392, 1216, 1217, 1268, 1296 ЦК України, ст. 4, 12, 13, 76-81, 141, 258, 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Собичівської сільської ради Шосткинського району Сумської області про встановлення факту належності за життя на праві власності будинку з господарсько-побутовими будівлями померлому та визнання права власності на це нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом задовольнити.

Встановити факт належності на праві власності за життя ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку, загальною площею 61,3 кв.м, позначеного в схематичному плані земельної ділянки літерою "А-1" з прибудовою а2 , верандою а3 , тамбуром а4 , з господарсько-побутовими будівлями - сараями, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Б , Д ; літньою кухнею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою В ; верандою до літньої кухні, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерами в1 ; навісами, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Г , Е ; погребом з шийкою, позначеним в схематичному плані земельної ділянки літерами Пг ; огрожею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою № , що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, загальною площею 61,3 кв.м, що позначений в схематичному плані земельної ділянки літерою "А-1" з прибудовою а2 , верандою а3 , тамбуром а4 , з господарсько-побутовими будівлями - сараями, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Б , Д ; літньою кухнею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою В ; верандою до літньої кухні, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерами в1 ; навісами, позначеними в схематичному плані земельної ділянки літерами Г , Е ; погребом з шийкою, позначеним в схематичному плані земельної ділянки літерами Пг ; огрожею, позначеною в схематичному плані земельної ділянки літерою № , що знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) від 30 березня 2020 року № 540-ІХ під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені у ст. 354 ЦПК України щодо апеляційного оскарження, продовжуються на строк дії такого карантину.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса місця проживання - АДРЕСА_3 , ІПН - НОМЕР_2 .

Відповідач - Собичівська сільська рада Шосткинського району Сумської області - ідентифікаційний код юридичної особи - 04390802, адреса місцезнаходження юридичної особи - 41133, Сумська область, Шосткинський район, село Собичеве, вулиця Покровська, будинок 1-А.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області С.Л.Лєвша

Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90592527
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності за життя на праві власності будинку з господарсько-побутовими будівлями померлому та визнання права власності на це нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —589/5163/19

Рішення від 14.04.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Лєвша С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні