Рішення
від 17.06.2020 по справі 478/1957/19
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/1957/19 Провадження № 2/478/45/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2020 року. смт Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Іщенко Х.В.,

при секретарі Луговській А.І.,

за участю:

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача ОСОБА_2 ,

представник відповідача Богославський А.С. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Казанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 та Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, третя особа що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Новофедорівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, суд

В С Т А Н О В И В:

27.11.2019 року позивач звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_4 та відділу у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, треті особи: Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області, Новофедорівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області, в якому просила: визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 7,0347 га у межах, згідно з планом за кадастровим №4823684800:01:000:0041, розташованої в Миколаївській області Казанківського району на території Новофедорівської сільської ради, яка належить їй (позивачу) на підставі розпорядження Казанківської районної державної адміністрації від 21.07.2011 року №389-р на праві приватної власності, зареєстрований 28.12.2012 року у Відділі у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області в Рзділі 4 Книги записів про державну реєстрацію договору оренди землі між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ОСОБА_4 , терміном дії на 30 років. В обґрунтування своїх вимог позивач посилалась на те, що договір оренди земельної ділянки з відповідачем ОСОБА_4 не укладала, про державну реєстрацію договору їй не було відомо. За усною домовленістю вона (позивач) дала згоду користуватись зазначеною земельною ділянкою ОСОБА_4 зазначивши, що останній дав їй кошти за користування землею, які були потрібні у зв`язку з дорожньо-транспортною пригодою, в яку потрапив її син. Вважає, що зазначений договір оренди земельної ділянки відповідач ОСОБА_4 підробив та зареєстрував у відділі у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

Ухвалою суду від 09.12.2019 року у зазначеній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

26.12.2019 року до суду надійшло пояснення від третьої особи - Новофедорівсьаої сільської ради Казанківського району Миколаївської області, в якому зазначено, що позов визнають, заперечень проти задоволення позовних вимог не мають. Просять розглянути справу без участі представника.

02.01.2020 року до суду поштою надійшов відзив від представника відповідача ОСОБА_4 - адвоката Богославського А.С. від 27.12.2019 року, в якому він просив суд, - відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог у повному обсязі мотивуючи тим, що зазначений договір оренди земельної ділянки між орендодавцем ОСОБА_1 та орендарем ОСОБА_4 укладено 19.06.2012 року. Сторони підписали: зазначений договір, акт прийому-передачі об`єкта оренди, акт про передачу і прийом межових знаків під охорону та зберігання. Всі підписи на документах автентичні. На договорі оренди землі в наявності оригінальна печатка та підпис спеціаліста Держгеокадастру з відміткою, що договір пройшов реєстрацію 28.12.2012 року. Також зазначив, 20.06.2012 року ОСОБА_1 , маніпулюючи тим, що зазначений договір земельної ділянки укладений, вмовила ОСОБА_4 видати наперед під заставу землі кошти в розмірі 100000 грн., на що останній погодився і надав кошти під розписку.

02.01.2020 року від Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до суду поштою надійшло пояснення від 24.12.2019 року, в якому зазначено, що відповідно до Положення, затвердженого наказом Держгеокадастру від 17.11.2016 року за №308, Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення на території Миколаївській області в порядку, визначеному чинним законодавством та не здійснює повноважень у сфері розпорядження землями, які відносяться до приватної власності та повноважень у сфері реєстрації прав (чи скасування реєстрації). На підставі зазначеного, рішення по даній справі не може вплинути на права або обов`язки Головного управління. Просили справу розглядати без участі представника Головного управління.

Ухвалою суду від 08.01.2020 року підготовче провадження закрито та призначено зазначену справу до розгляду.

Ухвалою суду від 25.02.2020 року, клопотання позивача та її представника , про заміну первісного відповідача - відділу у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області на належного по даній справі, - задоволено та визнано належним відповідачем Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області, виключивши як третю особу від участі у справі.

24.03.2020 року від відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області до суду поштою надійшов відзив на позовну заяву від 18.03.2020 року, в якому зазначено, що відділ у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області і не наділений повноваженнями щодо здійснення державної реєстрації прав земельної ділянки, тому позов пред`явлений до належної особи, що є окремою підставою для відмови у задоволенні позовних вимог. Внесення нових записів, в тому числі скасування запису, після закриття Книги записів (на підставі постанови КМ України Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру від 17.10.2012 року за №1051 ) є неможливим. Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення на території Миколаївській області в порядку, визначеному чинним законодавством та не здійснює повноважень у сфері розпорядження землями, які відносяться до приватної власності та повноважень у сфері реєстрації прав (чи скасування реєстрації). На підставі зазначеного просили суд, відмовити в повному обсязі в задоволенні позовних вимог.

Позивач та її представник у судовому засіданні вимоги позову підтримали, просили його задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 - адвокат Богославський А.С. позов не визнав та просив відмовити в задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Представник відповідача - Головного управління Держеокадастру в Миколаївській області в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву, в якій просив суд розглянути справу без участі представника Головного управління та в задоволенні врахувати позицію Головного управління при розгляді справи та в задоволенні позовних вимог відмовити з урахуванням відзиву.

Представник третьої особи - Новофедорівсьаої сільської ради Казанківського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав заяву, в якій зазначено, що позов визнають, заперечень проти задоволення позовних вимог не мають. Просять розглянути справу без участі представника.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, представника відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

Згідно ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін,особа здійснює свої цивільні права вільно, на власний розсуд у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, лише сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом та роз`яснює у випадку необхідності їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій.

Згідно ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи, або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Крім того, згідно ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини, що визначено п.1 ч.1 ст.11 ЦК України.

За змістом ст.792 ЦК України, майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення, майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму, регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України Про оренду землі .

Відповідно до ст.2 Закону України Про оренду землі , - відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Орендарі набувають право оренди земельної ділянки на підставах і в поряду, передбачених ЗК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі (ч.1 ст.6 Закону України Про оренду землі ).

Статтею 93 ЗК України та ст.1 Закону України Про оренду землі визначено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно зі ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до статті 13 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до статті 125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

У статті 15 Закону України Про оренду землі визначено ті умови, які є істотними для договору оренди землі і серед інших це - орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Судом встановлено, що позивач - ОСОБА_1 , відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯК №266833, виданого 14.11.2011 року є власницею земельної ділянки площею 7,0347 га у межах, згідно з планом за кадастровим №4823684800:01:000:0041, розташованої на території Новофедорівської сільської ради, яка належить їй (позивачу) на підставі розпорядження Казанківської районної державної адміністрації від 21.07.2011 року №389-р.

19.06.2012 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 було укладено договір оренди землі на земельну ділянку, площею - 7,0347 га, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Новофедорівської сільської ради, кадастровий №4823684800:01:000:0041, на строк - 30 років. Вказаний вище договір оренди землі зареєстрований у відділі Держкомзему у Казанківському районі, Миколаївської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 28.12.2012 року за №482360004001681.

Згідно акту прийому - передачі об`єкта оренди, орендодавець ОСОБА_1 здала, а орендар ОСОБА_4 прийняв згідно Договору оренди земельну ділянку загальною площею 7,0347 га, для товарного сільськогосподарського виробництва розташовану в межах території Новофедорівської сільської ради. Також, згідно акту, орендодавець ОСОБА_1 передала орендарю ОСОБА_4 під охорону та зберігання межові знаки.

Згідно розписки, ОСОБА_1 отримала 20.06.2012 року у ОСОБА_4 гроші в сумі 100000 грн. під заставу зазначеної земельної ділянки, де ОСОБА_1 дає згоду на користування ОСОБА_4 земельною ділянкою при свідку ОСОБА_5 .

Відповідно до частини першої статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно умов укладеного договору, орендар набув право на особисте використання об`єкта оренди для сільськогосподарських потреб та зобов`язався сплачувати орендну плату в розмірі та строки, що визначено умовами договору, в договорі узгоджені й інші умови (врахування індексу інфляції, розміру пені при порушенні зобов`язання).

Вказаний договір містить всі істотні умови договору оренди земельної ділянки, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки, договір укладений в письмовій формі, здійснено його державну реєстрацію, тобто він є укладеним, що спростовує твердження відповідача, що мали місце без договірні відносини. Заяв від осіб, які беруть участь у справі, про недостовірність чи фальшивість таких письмових доказів, як договір оренди землі від 19.06.2012 року, акт прийму - передачі об`єкта оренди, акту про передачу і прийом межових знаків під охорону та зберігання, не надходило, позивач та її представник не піднімали питання щодо проведення почеркознавчої експертизи. В судовому засіданні позивач висловила думку, що вона не проти, щоб відповідач користувався її земельною ділянкою за умови належної оплати.

Належних та допустимих доказів відсутності волевиявлення учасника правочину від 19.06.2012 року орендодавця ОСОБА_1 на його укладення, позивачем суду не надано. В судовому засіданні не встановлено будь-яких факторів, що стверджують про не укладання спірного договору, доказів наведеному не надано.

На підставі викладеного суд відмовляє в позові за відсутності підстав в його задоволенні.

Керуючись ст. ст. 141, 259, 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_4 та Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області, третя особа що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Новофедорівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним - відмовити.

Судові витрати понесені позивачем віднести на її рахунок.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено28.07.2020
Номер документу90615000
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/1957/19

Рішення від 17.06.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Рішення від 17.06.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 08.01.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні