Рішення
від 24.07.2020 по справі 243/7638/19
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/243/111/2020

Справа № 243/7638/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 липня 2020 року

Слов`янський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого - судді Ільяшевич О. В.,

за участю

секретаря судового засідання Гакала Д. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Слов`янського міськрайонного суду Донецької області (вул. Добровольського, 2, м. Слов`янськ, Донецької області) за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати, -

ВСТАНОВИВ:

12 липня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області з позовом до ТОВ Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати, обґрунтовуючи свої позовні вимоги тим, що 08 червня 2017 року він був звільнений за згодою сторін, на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП, з ТОВ Скат-Центр , де працював охоронником. На день звільнення відповідач мав перед ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі за період з 01 січня 2017 року по червень 2017 року в розмірі 20 000 грн., яку не виплатив до теперішнього часу. Посилаючись на порушення своїх трудових прав, просить суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача на його користь невиплачену заробітну плату в розмірі 20000 грн.

Позивач ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягав, проти ухвалення заочного рішення у справі не заперечував.

Відповідно до ч. 7 ст. 128 ЦПК України, у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Під час розгляду справи, судом приймалися усі передбачені діючим законодавством заходи щодо належного повідомлення відповідача про місце, день та час розгляду справи. Судом були спрямовані численні судові повістки за останньою відомою адресою місцезнаходження відповідача ТОВ Скат-Центр однак в жодне із призначених судових засідань представник відповідача не з`явився, як не з`явився і до поштового відділення для отримання судової кореспонденції, про що свідчать відповідні відмітки на повернутих конвертах.

Представник відповідача не використав наданого законом права на безпосередню участь у судовому засіданні, та не з`явився у судове засідання без повідомлення причин, заяв про відкладення судового засідання, чи розгляд справи у його відсутності від нього до суду не надходило.

Відповідно до ч. 3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

З огляду на викладене, оскільки відповідач, будучи повідомленим належним чином про дату, час і місце судового засідання повторно не з`явився у судове засідання без повідомлення причин неявки, не подав відзив, суд приходить до переконання, що у суду відсутні підстави для відкладення розгляду справи, а тому, зі згоди позивача, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних та доказів з постановленням заочного рішення.

Повідомлення розпорядника майна ТОВ Скат -Центр О. М. Усачова про відкриття провадження у справі про банкрутство не може бути розцінене як відзив, оскільки не відповідає вимогам ст. 191 ЦПК України, а тому судом наведеному повідомленню буде надана оцінка у сукупності із іншими доказами в справі.

В ході розгляду справи судом було розв`язано заяви та клопотання сторін та прийнято процесуальні рішення.

Ухвалою суду від 17 липня 2019 року провадження у справі відкрите за правилами спрощеного провадження, витребувано з Донецького обласного відділення Ощадного банку України (місцезнаходження: 84302, Донецька область, м. Краматорськ, вул. Сіверська, буд. 54):

- належним чином завірені виписки по зарплатному картковому рахунку ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) - № НОМЕР_2 , з інформацією про всі надходження грошових коштів та джерела їх надходження..

Витребувано з Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

- належним чином завірені дані індивідуальних відомостей ОСОБА_1 персоніфікованого обліку (форма ок-5) про нараховану ОСОБА_1 за період січень 2017 рік - червень 2017 рік помісячно заробітної плати . (а.с.18).

Ухвалою суду від 24 липня 2020 року вирішено розглядати справу у заочному порядку.

Вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази, суд в межах заявлених позовних вимог (ст. 13 ЦПК України) встановив наступні обставини та відповідні ним докази.

ОСОБА_1 відповідно до наказу № 302 від 16 травня 2013 року прийнятий 16 травня 2013 року на роботу у ТОВ Скат-Центр на посаду охоронника, звільнений 08 червня 2017 року за угодою сторін на підставі п.1 ст. 36 КЗпП України, що підтверджується відомостями трудової книжки, серія: НОМЕР_3 3244684 від 24 листопада 1987 року (а.с. 6).

Згідно з індивідуальними відомостями про застраховану особу ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , страхувальником за період з січня 2017 року - червень 2017 рік включно, ТОВ Скат-Центр (код ЄДРПОУ 37716181) страхові внески за вказаний період сплачувались, сума заробітку, з якої сплачено єдиний внесок у січні 2017 року склала 5494 грн. 58 коп., у лютому 2017 року 4454 грн. 82 коп., у березні 2017 року 4923 грн. 82 коп., у квітні 2017 року 4590 грн. 20 коп., у травні 2017 року 00 грн. 00 коп., у червні 2017 року - 4347 грн. 27 коп.(а.с. 29).

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 21 червня 2019 року місцезнаходженням ТОВ Скат-Центр (код ЄДРПОУ 37716181) є Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Трегубенка, 18, відомості про перебування юридичної особи в процесі припинення відсутні (а.с. 10-11).

Згідно із наданою на виконання ухвали суду інформацією щодо руху грошових коштів за рахунком, № НОМЕР_2 , відкритому на ім`я ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , в філії АТ Ощадбанк , 16 січня 2017 року на рахунок зарплати були зараховані грошові кошти в сумі - 2763 грн. 66 коп., 25 січня 2017 року на рахунок зарплати було зараховано - 1510 грн. 16 коп., 13 квітня 2017 року на рахунок зарплати було зараховано - 1456 грн. 49 коп.(а.с. 44-58).

Вирішуючи питання юрисдикції спірних правовідносин, суд виходить з таких міркувань.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до п. 4 Прикінцевих перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство.

Як встановлено в судовому засіданні справу провадженням відкрито 05 липня 2019 року, в той час як провадження про банкрутство відкрито 29 листопада 2019 року.

Отже на час відкриття справи правила юрисдикції порушено не було. Чинним ЦПК України не передбачено передання справи до суду, який здійснює розгляд справи в порядку іншого судочинства.

З врахуванням того, що провадження про банкрутство було відкрито після відкриття провадження у справі в порядку цивільного судочинства підстав для закриття провадження у справі немає. Наведена позиція висловлена також в ухвалі ВССУ від 15 жовтня 2014 року в справі 6-27130св14.

Положеннями ст. 115 КЗпП України закріплено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Відповідно до вимог статті 47 КЗпП України, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

За змістом ст. 116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Згідно із ч. 2 ст. 89 ЦПК України жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

На підставі ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно з ч. 5, 6 ст.81 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими учасниками справи, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

На підставі ч. 8 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов`язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов`язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. При цьому платники, зазначені у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов`язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст.4 Закону платниками єдиного внеску є: роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Виходячи з положень ст. 168.1.1 Податкового кодексу податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов`язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 цього Кодексу; ст. 168.1.2 - податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Отже, на відповідача покладено обов`язок по утриманню податків та інших обов`язкових платежів із доходів позивача, отриманих за місцем роботи.

Вирішуючи наявність заборгованості по заробітній платі перед ОСОБА_1 за спірний період, суд враховує відомості про перерахування заробітної плати на розрахунковий рахунок позивача, що стверджується інформацією наданою АТ Ощадбанк по картковому рахунку № НОМЕР_2 , відкритому на ім`я ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , в філії АТ Ощадбанк , 16 січня 2017 року на рахунок зарплати були зараховані грошові кошти в сумі - 2763 грн. 66 коп.; 25 січня 2017 року на рахунок зарплати було зараховано - 1510 грн. 16 коп.; 13 квітня 2017 року на рахунок зарплати було зараховано - 1456 грн. 49 коп..

При звільненні ОСОБА_1 відповідачем не були виконані, остаточний розрахунок з ним не було проведено, що підтверджується наявністю відомостей про заробіток ОСОБА_1 за спірний період за кодом страхувальника НОМЕР_4 (ТОВ Скат-Центр ) у органах Пенсійного фонду України, та відсутністю надходжень грошових коштів на банківський зарплатний картковий рахунок позивача за спірний період.

Судом враховується та обставина, що відповідно до індивідуальних відомостей про застраховану особу ПФУ, нарахована позивачу відповідачем заробітна плата за період з січня по червень 2017 року в сумі 23810 грн. 69 коп. визначає суму без вирахування податків та обов`язкових платежів, які щомісячно у відсотковому відношенні становлять -(18% +1,5%).

Зважаючи на те, що сума виплат, зазначена у виписці по картковому рахунку становить суму з вирахуванням всіх обов`язкових платежів, а також враховуючи ту обставину, що будь-яких даних щодо суми щомісячних платежів суду не надано сторонами, суд при вирахуванні суми, що підлягає стягненню виходить з таких розрахунків: 23810, 69 грн. - (5703 грн. 31 коп.(2736,66 + 1510,16+1456,49):0,805).

Виходячи зі встановлених в судовому засіданні обставин та відповідних ним доказів, заборгованість складає по заробітній платі складає 16725 грн. 83 коп..

Розв`язуючи питання розподілу судових витрат між сторонами суд виходить з міркувань.

Відповідно до п. 8 статті 6 ЗУ Про судовий збір , розподіл судового збору між сторонами та перевірка повноти сплати судового збору здійснюються відповідно до процесуального законодавства.

Згідно із ч. 1 ст. 141 ЦПК України, яка передбачає розподіл судових витрат між сторонами, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 5 ЗУ Про судовий збір , що передбачає пільги щодо сплати судового збору, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема позивачі у справах про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

У ч. 1 ст. 141 ЦПК України зазначено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За змістом ч. 6 згаданої статті, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З врахуванням вказаних положень можна дійти висновку, що у поняття судових витрат, вказаних у ч. 6 ст. 141 ЦПК включається також і судовий збір. Наведене положення узгоджується також із частиною другою вказаної норми, де на відміну від частини шостої йдеться про інші судові витрати .

За таких обставин, слід дійти висновку, що у разі звільнення від сплати судових витрат, у тому числі судового збору, сторони, на користь якої ухвалено рішення, то з протилежної сторони стягуються витрати, які були понесені іншими особами, а решта компенсується за рахунок держави.

Таким чином, враховуючи, що позивачка є звільненою від сплати судового збору при зверненні до суду із позовними вимогами про стягнення заборгованості по заробітній платі, то підстав для стягнення судового збору з відповідача в дохід держави у суду не має, оскільки за вимогами ч. 6 ст. 141 ЦПК України, він компенсується за рахунок держави.

Такий висновок суду також узгоджується із нормами, передбаченими ч. 1 ст. 142 ЦПК України.

На підстві викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 76, 78, 81, 89, 141, 229, 235, 259, 263, 264, 265, 268, 355, 356 ЦПК України, ст. ст. 115, 116 КЗпП України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр про стягнення заборгованості із заробітної плати задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Скат-Центр на користь ОСОБА_1 заборгованість із заробітної плати за період з 01 січня 2017 року по 08 червня 2017 року у сумі 16725 (шістнадцять тисяч сімсот двадцять п`ять) грн. 83 коп., з яких підлягають утриманню податки і обов`язкові платежі.

В решті позову відмовити.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення заробітної плати в межах суми платежу за один місяць.

Судовий збір компенсується за рахунок держави у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

На рішення суду позивачем може бути подано апеляційну скаргу до Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а відповідачем, в такий же строк з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Сторони справи:

Позивач:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач:

Товариство з обмеженою відповідальністю Скат-Центр (код ЄДРПОУ 37716181), місцезнаходження юридичної особи: 69006, м. Запоріжжя, Дніпровський район, вул. Трегубенка, 18).

Повний текст рішення складений 29липня 2020 року.

Головуючий - суддя: О. В. Ільяшевич

Дата ухвалення рішення24.07.2020
Оприлюднено30.07.2020
Номер документу90658225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/7638/19

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Рішення від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Рішення від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні