Ухвала
від 28.07.2020 по справі 910/8496/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

28.07.2020Справа № 910/8496/20 Господарський суд міста Києва у складі судді Данилової М.В., розглянувши без виклику представників сторін клопотання № 113 від 24.07.2020 року Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції Агрофірми Октябрь у формі Товариства з обмеженою відповідальністю,

за позовом Агрофірми Октябрь у формі Товариства з обмеженою відповідальністю

до Товариства з обмеженою відповідальністю Діпріон Плюс

про стягнення грошових коштів

ВСТАНОВИВ:

16 червня 2020 року до Господарського суду міста Києва від Агрофірми Октябрь у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (позивач) надійшла позовна заява № 92 від 11.06.2020 року до Товариства з обмеженою відповідальністю Діпріон Плюс (відповідач), в якій викладені позовні вимоги, щоб в судовому порядку стягнути заборгованість на суму в розмірі 524 415, 39 грн. за договором поставки мінеральних добрив № ДП-10122 від 11.02.2020 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав належним чином взяті на себе зобов`язання за договором поставки мінеральних добрив № ДП-10122 від 11.02.2020 року, зокрема, в порушення умов вищезазначеного договору відповідач не здійснив поставку товару, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем за вказаним правочином.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 08.07.2020 року було прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено розгляд справи № 910/8496/20 здійснювати у порядку загального позовного провадження; підготовче засідання у справі №910/8496/20 призначено на 29.07.2020 року.

27 липня 2020 року позивачем подане клопотання № 113 від 24.07.2020 року Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції через Волноваський районний суд Донецької області.

Розглянувши вказане клопотання про проведення судових засідань у режимі відеоконференції суд зазначає наступне.

За приписами ч. 7 ст. 11 Закону України Про судоустрій і статус суддів учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

Враховуючи вищезазначені положення чинного законодавства, винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості приймати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

В обґрунтування поданого клопотання № 113 від 24.07.2020 року Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції позивач посилається на те, що перешкодою для прибуття в судове засідання представника позивача є віддаленість місця ведення діяльності (Донецька область) від місця проведення судового засідання (м. Київ), а також у зв`язку із введенням адаптивного карантину.

В той же час, відповідно до п. 17.6 Перехідних положень ГПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в межах приміщення суду здійснюється за допомогою технічних засобів, що функціонують у судах на день набрання чинності цією редакцією Кодексу, за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Так, судом враховано обмежені технічні можливості Господарського суду міста Києва щодо забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференції, оскільки на даний час в суді наявні лише два зали судового засідання, обладнані технічними засобами для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, зі щільним графіком проведення судових засідань, оскільки ухвали про проведення судових засідань в режимі відеоконференції, надходять з усіх регіонів України.

Враховуючи те, що клопотання № 113 від 24.07.2020 року Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції Агрофірми Октябрь у формі Товариства з обмеженою відповідальністю подане в межах встановленого строку, однак відсутня технічна можливість для забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд дійшов висновку про відмову в задоволенні вказаного клопотання.

При цьому, суд зазначає, що в разі неможливості направити уповноваженого представника до Господарського суду м. Києва, учасники справи не позбавлені права направити письмові пояснення, в яких викласти свою правову позицію, разом з клопотанням про розгляд справи за відсутності його представника.

Також, суд звертає увагу, що з метою попередження виникнення та запобігання поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, зважаючи на період карантину, визначений постановою КМУ Про запобігання поширенню на території України корона вірусу COVID-19 від 11 березня 2020 року № 211 та постановою КМУ від 25 березня 2020 року № 239, з урахуванням рішення Уряду про заборону пасажирських перевезень та обмеження кількості учасників масових заходів, а також листа Ради суддів України від 16 березня 2020 року 9/рс-186/20, Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) від 30.03.2020 року, керуючись ч. 3, 4 ст.197 ГПК України учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Проведення судових засідань в режимі відеоконференції буде здійснюватися за допомогою програми Skype або за допомогою програми Microsoft Teams (програмні забезпечення Корпорації Microsoft).

Пропонується всім учасникам справ взяти участь в судових засідання в режимі відеоконференції поза межами суду за допомогою програми Skype або за допомогою програми Microsoft Teams (програмні забезпечення Корпорації Microsoft).

Учасникам процесу не пізніше ніж за три дні до судового засідання подати до суду заяву (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із зазначенням його облікового запису (логіну).

Для встановлення відеозв`язку попередньо надіслати повідомлення в чаті в програмі Skype за логіном Danilova_secretary@ki.arbitr.gov.ua або live:.cid.db9fd74d7924e0c0 ; або в чаті в програмі Microsoft Teams за логіном bordunova.k@ki.arbitr.gov.ua із зазначенням номеру справи, найменування сторони, прізвища та ініціалів представника сторони.

Відповідно до ст. 197 ГПК України підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України, тому сторонам надіслати на електронну адресу документи, що посвідчують особу, скріплені електронним цифровим підписом, а у разі відсутності такого підпису надіслати скановані копії документів та пред`явити оригінали під час засідання.

При виникненні питань, пов`язаних з проведенням судових засідань в режимі відеоконференції, звертатись до помічника або секретаря судді Данилової М.В. за телефоном +380931461280 або 7245 .

Всі документи та докази сторонам направляти на електронну адресу суду inbox@ki.arbitr.gov.ua або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду.

Керуючись ст.ст. 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

В задоволені клопотання № 113 від 24.07.2020 року Про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції Агрофірми Октябрь у формі Товариства з обмеженою відповідальністю - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 28 липня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М.В. Данилова

Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено31.07.2020

Судовий реєстр по справі —910/8496/20

Рішення від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 12.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 28.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

Ухвала від 18.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Данилова М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні