Вирок
від 24.04.2020 по справі 752/2868/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/2868/20

провадження №: 1-кс/752/3188/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2020 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м.Києва клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про продовження строку тримання під домашнім арештом підозрюваного:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Велике Вербче Сарненського району Рівненської області, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у кримінальному провадженні № 12019100000000485, відомості щодо якого внесені 02.05.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся із вказаним клопотанням, в якому просила про продовжити строк тримання під домашнім арештом підозрюваного ОСОБА_4 , який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України.

В якості обґрунтування клопотання прокурор зазначила, що ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 28.02.2020 застосовано щодо підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, шляхом заборони залишати місце проживання у нічний час та покладено на останнього обов`язки, визначені ст. 194 КПК України.

Строк запобіжного заходу щодо ОСОБА_5 закінчується 25.04.2020. Строк досудового розслідування продовжено до 26.06.2020. Однак, внаслідок особливої складності провадження, досудове розслідування неможливо закінчити у зазначений строк, оскільки необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій, у тому числі проведення допитів свідків; встановлення можливо причетних осіб до вчиненого кримінального правопорушення; проведення експертиз та отримання висновків тощо.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків у цьому провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені п. п. 1-4 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення середньою тяжкості, він може переховуватися від органів досудового розслідування, перешкоджати досудовому розслідуванню у кримінальному провадженні, незаконно впливати на свідків, які на даний час не допитані, змусити свідчити їх на його користь, продовжити вчинювати кримінальні правопорушення, знищити та приховати докази, які викривають його у вчиненні злочину, у зв`язку із цим прокурор вважав за необхідне продовжити строк запобіжного заходу.

В судове засідання прокурор, підозрюваний та захисник не з`явились, про дату, час та місце розгляду клопотання повідомленні належним чином. При цьому, від сторін кримінального провадження надійшли заяви про розгляд вказаного клопотання за їх відсутності через надзвичайну ситуацію пов`язаною із поширенням на території України, у тому числі м. Києва гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Дослідивши клопотання і докази, якими воно обґрунтовується, заперечення підозрюваного та його захисника, слідчий суддя вважає необхідним задовольнити клопотання прокурора, виходячи з наступного.

26.02.2020 ОСОБА_4 затриманий в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України.

28.02.2020 Голосіївським районним судом м. Києва підозрюваному ОСОБА_4 обрано та застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час за місцем його проживання.

Згідно повідомленої підозри, ОСОБА_6 , усвідомлюючи той факт, що ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах, діючи умисно з корисливих мотивів, організував та очолив з метою вчинення злочинів, направлених на незаконну порубку лісу, внутрішньо та зовнішньо стійке злочинне об`єднання організовану групу, до складу якої разом з ним увійшли його знайомі ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи.

Вищевказані особи попередньо умисно і добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх злочинних дій, зорганізувалися в стійке злочинне об`єднання для вчинення тяжких умисних злочинів, об`єднаних одним єдиним умислом незаконну порубку лісу, що спричинили тяжкі наслідки, склавши та узгодивши при цьому єдиний план злочинних дій з розподілом функцій кожного з учасників організованої групи, спрямованих на реалізацію спільного плану, відомого всім учасникам групи, підкорюючись під час злочинної діяльності організатору злочинної групи ОСОБА_6 що виразилось у свідомому виконанні його вказівок.

Указана організована група, організатором якої був ОСОБА_6 , характеризувалася попередньою зорганізованістю в спільне об`єднання для вчинення злочинів, стабільністю, згуртованістю та стійкістю свого складу, тривалістю злочинної діяльності з травня 2019 року по лютий 2020 року, розробкою та узгодженням планів, способів вчинення кожного злочину, наявністю загальних правил поведінки, домовленістю та готовністю до вчинення кримінальних правопорушень кожним із учасників організованої групи, а також отримання матеріальних благ від такої кримінально-протиправної діяльності на постійній основі.

Для забезпечення постійної діяльності організованої групи, відповідно до визначеного злочинного плану, ОСОБА_6 , відвів собі функції керівництва організованою групою, після чого будучи організаторами злочинної групи, для вчинення кожного злочину, направленого на незаконну порубку лісу, членами злочинної групи, до складу якої входили ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, ОСОБА_6 відповідно до розробленого останнім злочинного плану, відомого кожному учаснику групи, направленого на незаконну порубку, зберігання та збут незаконно зрубаних дерев породи дуб, які ростуть у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях та об`єктах природно-заповідного фонду, деревина яких повинна була в подальшому реалізуватись за грошові кошти третім особам, розподіляв ролі між учасниками групи в залежності від обсягу та складності замовлення.

Отримані від незаконної порубки, зберігання та збуту незаконно зрубаних дерев породи дуб грошові кошти, отримані шляхом продажу третім особам, ОСОБА_6 розподіляв між усіма учасниками організованої групи, які приймали участь у вчиненні злочину.

Крім того, продовжуючи свою кримінально-протиправну діяльність, направлену на незаконну порубку лісу дерев дубу, 26.02.2020, приблизно о 04 годині, діючи відповідно до відведених йому ролей та функцій у злочинній групі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , з корисливих мотивів, з метою вчинення злочинів, направлених на незаконну порубку дерев у лісах та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев, заручившись підтримкою ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , які не були обізнані у діяльності останніх у складі організованої групи, вони на заздалегідь заготовлених автомобілях марки «Mercedes Sprinter» білого кольору, номерний знак НОМЕР_1 , який фактично перебуває у користуванні ОСОБА_6 , «Volkswagen Golf» сірого кольору, номерний знак НОМЕР_2 , який належить та фактично перебуває у користуванні ОСОБА_7 та «Volkswagen» модель «LT 35», білого кольору, номерний знак НОМЕР_3 , який фактично перебуває у користуванні ОСОБА_8 , прибули до території Київського лісництва Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство», що на території Святошинського району м. Києва, а саме в квартал 72, де в подальшому, продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконну порубку дерев у лісах та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев, незаконно зрубали 3 дерева породи дуб, серед яких 2 дерева з діаметром на пні 74 см та 1 дерево з діаметром на пні 70 см, після чого за допомогою заздалегідь заготовленої ланцюгової бензопили розрізали зазначені дерева на 20 окремих фрагментів довжиною приблизно 110-115 см кожен, 8 з яких помістили в кузов автомобіля марки «Mercedes Sprinter» білого кольору, номерний знак НОМЕР_1 , який фактично перебуває у користуванні ОСОБА_6 , а інших 12 фрагментів до автомобіля марки «Volkswagen» модель «LT 35», білого кольору, номерний знак НОМЕР_3 , який фактично перебуває у користуванні ОСОБА_8 та перевезли зазначені незаконно зрубані дерева до АЗС «WOG» по вул. Берковецькій, 6-Б в м. Києві та КП Пуща-Водиця по Гостомельському Шоссе, 1/1 в м. Києві, заподіявши навколишньому природному середовищу, що є власністю держави в особі Комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство» істотної шкоди у сумі 31 254 гривень.

Внаслідок вчинення кримінальних правопорушень Комунальному підприємству «Святошинське лісопаркове господарство» заподіяно шкоди на загальну суму 95 028 гривень, тобто істотної шкоди, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Слідчим суддею встановлено, що наявність обґрунтування підозри у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме даними, які містяться в заявах про вчинення кримінальних правопорушень представників КП «Святошинського лісопаркове господарство»; протоколах свідка ОСОБА_12 ; співробітників УСР у м. Києві ДСР НП України; обшуків за місцем проживання підозрюваних та у автомобілях, які вони використовували у своїй злочинній діяльності; підозрюваних ОСОБА_10 , ОСОБА_5 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 ; слідчих експериментів за участю підозрюваних ОСОБА_10 , ОСОБА_5 та ОСОБА_11 ; оглядів місця події місць незаконних зрубів дерев породи дуб на території КП «Святошинського лісопаркове господарство»; негласних слідчих (розшукових) дій, а також в інших матеріалах кримінального провадження в сукупності.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду міста Києва від 28.02.2020 застосовано щодо підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, шляхом заборони залишати місце проживання у нічний час та покладено на останнього обов`язки, визначені ст. 194 КПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 181 КПК України у разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжено за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому ст. 199 КПК України.

Згідно ч. 3 ст. 199 КПК України, клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Вирішуючи дане питання, слідчий суддя своїм рішенням зобов`язаний забезпечити не тільки права підозрюваного, але й високі стандарти охорони суспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, як підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує положення п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Як вбачається з клопотання та поданих до нього документів, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення середньої тяжкості.

У кримінальному провадженні встановлено наявність ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, які були враховані при застосуванні запобіжного заходу, зокрема щодо того, що ОСОБА_4 може ухилятися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків, про що свідчить характер та спосіб правопорушення, у вчиненні якого він підозрюється, перешкоджати встановленню істини в кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Дані ризики не зменшилися та продовжують існувати, а також, враховуючи тяжкість покарання, що йому загрожує, слідчий суддя не виключає можливості підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування та суду, у зв`язку з цим доводи захисника не заслуговують на увагу.

Положеннями ч. 6 ст. 181 КПК України передбачено, що строк дії ухвали про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців, а відтак слідчий суддя вважає за доцільне продовжити тримання під домашнім арештом ОСОБА_4 , на два місяці.

При цьому, слідчий суддя враховує дані, що характеризують особу підозрюваного його вік, міцність соціальних зв`язків, те, що останній раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, має постійне місце проживання, позитивно характеризується, що на думку слідчого судді, не може свідчити на користь зменшення заявлених ризиків та недопущення інших способів неналежної процесуальної поведінки підозрюваного, а відтак вважає залишити, покладені слідчим суддею на підозрюваного обов`язки, визначені ст. 194 КПК України.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 372, 376КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_3 задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженцю с.Велике ВербчеСарненського районуРівненської області,не одруженому,зареєстрованому тапроживаючому заадресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимому,строк триманняпід домашнімарештом,заборонивши підозрюваному ОСОБА_4 залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , у період з 22.00 години до 07.00 години наступного дня, строком на два місяця, в межах строку досудового розслідування.

Продовжити строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , обов`язки, передбачені ч. 5 ст.194 КПКУкраїни: прибувати по першому виклику до слідчого та/або прокурора на визначений ними час; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Роз`яснити підозрюваному, що відповідно до ч. 5 ст. 181 КПК України, працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за його поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Визначити строк дії ухвали слідчого судді до 24.06.2020 року, включно.

Копію ухвали про продовження строку тримання під домашнім арештом вручити підозрюваному негайно після її оголошення та довести до відома виконавців.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала слідчого судді про продовження строку тримання під домашнім арештом підлягає негайному виконанню після її оголошення та може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90681219
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —752/2868/20

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Антонюк М. С.

Ухвала від 21.09.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Павленко Оксана Петрівна

Вирок від 24.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні