Ухвала
від 28.07.2020 по справі 569/11932/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/11932/20

1-кс/569/4005/20

28 липня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянув клопотання заступника начальника відділу СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника відділу СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду земельної ділянки, а саме масив полів № НОМЕР_1 площею 140,3 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області, які перебувають у користуванні (суборенді) в ТОВ «Український мак», зареєстрована м. Черкаси, вул. Добровольського 3/4, код ЄРДПОУ 40036514, із можливістю залучення для його проведення спеціалістів які володіють спеціальними знаннями у сфері агрономії, землеустрою та навичками застосування технічних або інших засобів, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а також проведення відібрання зразків для експертизи.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №1202018000000229 від 15.07.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України.

Із матеріалів клопотання убачається, що до СУ ГУНП в Рівненській області надійшли матеріали з УСР в Рівненській області ДСР НПУ зареєстровані в ЄО №486 від 15.07.2020 про те, що директор ТОВ "Український мак" ОСОБА_5 , на даний час, на території Гощанського, Радивилівського та Острозького районів Рівненської області порушує встановлені правила вирощування маку щодо охорони об`єктів посіву, які встановлені постановою КМУ № 282 від 06.04.2016.

Відповідно до рапорту О/у УСР в Рівненській області ОСОБА_6 встановлено, що в березні травні 2020 директор ТОВ «Український мак» ОСОБА_5 , маючи ліцензію Державної служби України з контролю за наркотиками, яка розповсюджується на всю територію України та всупереч постанови Кабінету Міністрів України від 13.11.2011 № 469 «Деякі питання видачі дозволу на використання об`єктів і приміщень, призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів психотропних речовин і прекурсорів», якою затверджено порядок видачі спеціального дозволу Головного управління Національної поліції у Рівненській області (далі ГУНП) на використання об`єктів і приміщень призначених для провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів та постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 за № 282 «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці 1 переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку» зловживаючи своїм службовим становищем незаконно посіяв та вирощує снотворний мак на полях які розташовані, а саме: масив полів № НОМЕР_2 площею 185,7 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області; масив полів № НОМЕР_1 площею 140,3 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області; масив полів № НОМЕР_3 площею 125 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області; масив полів №4 площею 164 гектари, що знаходиться на території Рідківської сільської ради, Радивилівського району, Рівненської області; масив полів №5 площею 214 гектарів, що знаходиться на території Острозького району, Рівненської області.

З метою приховування даної протиправної діяльності директор ТОВ «Український мак» ОСОБА_5 17.03.2020 написав до поліції охорони у Рівненській області (далі - УПО) лист з проханням укласти угоду на охорону посівів і про виділення співробітника для проведення обстеження об`єкта для визначення необхідних засобів охорони, при цьому зазначивши, що послуги охорони орієнтовно необхідні у період з 25.06.2020 по 15.08.2020.

Однак станом на 13.07.2020 року директор ТОВ «Український мак» ОСОБА_5 порушив вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 за № 282 «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці 1 переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку» та не обладнав об`єкти посівів для здійснення охорони.

Договір про охорону об`єктів і приміщень призначених для провадження діяльності, пов`язаної з культивуванням, перевезенням та знищенням рослин, уключених до таблиці 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів з Управлінням охорони в Рівненській області уклав 08.05.2020.

15.05.2020 ТОВ «Український мак» отримав дозвіл за № 15 на використання об`єктів призначених для провадження діяльності, пов`язаної з культивуванням, перевезенням та знищенням рослин, уключених до таблиці 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Однак на момент отримання дозволу насіння снотворного маку вже було посіяне та оброблене на вищевказаних об`єктах.

Враховуючи вищевикладене у встановленому законом порядку отримано дані, які вказують на ознаки вчинення кримінального правопорушення директором ТОВ «Український мак» ОСОБА_5 , передбаченого ч. 1 ст. 320 КК України, а саме порушення встановлених правил посіву або вирощування снотворного маку чи конопель, а також порушення правил виробництва, виготовлення, зберігання, обліку, відпуску, розподілу, торгівлі, перевезення, пересилання чи використання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, призначених для виробництва чи виготовлення цих засобів чи речовин.

Отже, з метою фіксації відомостей про обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, є необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, а саме масив полів № НОМЕР_1 площею 140,3 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області із можливістю залучення для його проведення спеціалістів які володіють спеціальними знаннями у сфері агрономії, землеустрою та навичками застосування технічних або інших засобів, тощо.

Заслухавши слідчого, дослідив клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задоволити із наступних підстав.

Відповідно доч.ч.1,2ст.237КПК Україниз метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.5 ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ч. 3 ст. 237 КПК України, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ст. 71 КПК України, спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів і може надавати консультації під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, слідчий суддя вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду території земельної ділянки, а саме масив полів № НОМЕР_1 площею 140,3 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області, які перебувають у користуванні (суборенді) в ТОВ «Український мак», зареєстрована м. Черкаси, вул. Добровольського 3/4, код ЄРДПОУ 40036514, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати дозвіл заступнику начальника відділу СУ Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 , а також слідчим, які входять до складу слідчої групи у кримінальномупровадженні №12020180000000229від 15.07.2020 на проведення огляду території земельної ділянки, а саме масив полів № НОМЕР_1 площею 140,3 гектарів, що знаходиться на території Горбаківської сільської ради, Гощанського району, Рівненської області, які перебувають у користуванні (суборенді) в ТОВ «Український мак», зареєстрована м. Черкаси, вул. Добровольського 3/4, код ЄРДПОУ 40036514 із можливістю залучення для його проведення спеціалістів які володіють спеціальними знаннями у сфері агрономії, землеустрою та навичками застосування технічних або інших засобів, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а також проведення відібрання зразків для експертизи.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення28.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90710748
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/11932/20

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні