Ухвала
від 31.07.2020 по справі 616/52/20
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/52/20

Провадження № 2/616/77/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

« 31» липня 2020 року смт. Великий Бурлук

Великобурлуцький районний суд Харківської області в складі судді РИКОВА М.І., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, перевіривши виконання вимог ст.ст.175-177 ЦПК України за позовною заявою ОСОБА_1 до Великобурлуцької об`єднаної територіальної громади в особі Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району Харківської області , треті особи - відділ у Великобурлуцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_3 звернулась до суду з позовною заявою до Великобурлуцької об`єднаної територіальної громади в особі Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району Харківської області , треті особи - відділ у Великобурлуцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом в якій просить визнати за ОСОБА_3 як спадкоємцем за заповітом право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району Харківської області, площею 3,1818 га, що залишилась недооформленою за Державним актом серії ІV-ХР № 061105, виданим Великобурлуцькою районною адміністрацією Харківської області 04 грудня 2002 року, зареєстрованим в Книзі записів державних актів за № 98 і належала ОСОБА_4 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до положень статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно частини 1 статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Від змісту позовної заяви залежать дії судді при вирішенні питання про відкриття провадження у справі і проведення подальших підготовчих дій для розгляду справи у судовому засіданні та при її розгляді по суті, у тому числі і про її судову юрисдикцію та підсудність, про залучення в процес інших осіб, дослідження доказів тощо.

Також від змісту позовної заяви залежить позиція відповідача, котрий, як і позивач, має право на судовий захист, а для реалізації цього права має бути обізнаний з тим, які вимоги до нього заявлені, з яких підстав і якими доказами це підтверджується.

Вже на стадії пред`явлення позову позивач зобов`язаний виконувати вимоги щодо несення тягаря доказування і довести при пред`явленні позову певне коло фактів, що мають процесуальне значення. Мається на увазі доведення фактів наявності передумов права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення.

Цивільний процесуальний закон не вимагає від позивача правового обґрунтування позову, тобто посилання на норму права, яка регулює спірні правовідносини. Однак, позивач у будь-якому випадку повинен зазначити те право, захисту якого він вимагає, вважаючи його порушеним, невизнаним чи оспорюваним відповідачем.

Вивчивши матеріали позовної заяви, вважаю що вона підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст.ст.175,177 ЦПК України.

Відповідно до п.2 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Разом з тим, позивачем в позовній заяві зазначено третю особу - відділ у Великобурлуцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, однак відділ є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Харківській області та немає статусу юридичної особи. В зв`язку з чим, позивачеві необхідно вірно зазначити третю особу.

Відповідно до ч.4 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в листі Вищого спеціалізованого України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 судам при вирішенні справ цієї категорії необхідно згідно із нормами, що регулюють підстави виникнення права власності на нерухоме майно, та нормами щодо складу спадщини перевіряти, чи належав та на якій правовій підставі об`єкт нерухомості спадкодавцеві.

Позовна заява позивача містить суперечливу інформацію, оскільки з тексту позовної заяви вбачається, що спадкодавця ОСОБА_4 заповідала належну їй земельну ділянку в рівних частках своїй доньці ОСОБА_2 та позивачу ОСОБА_3 , яка є онукою. Також вказує, що ОСОБА_2 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку спадкового майна, а саме: земельної ділянки, площею 6,3642 - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Гнилицької Першої сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, кадастровий номер земельної ділянки 6321481100:01:000:0269. Отже, ОСОБА_3 спадкодавця заповіла 1/2 частку належного їй майна, а саме: земельної ділянки, площею 6,3642, кадастровий номер земельної ділянки 6321481100:01:000:0269. Однак, в прохальній частині позовної заяви позивач просить суд визнати за нею, як спадкоємцем за заповітом, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району Харківської області, площею 3,1818 га, що є самостійною земельною ділянкою, а не часткою від спадкового майна. Позивачу в цій частині необхідно уточнити позовні вимоги.

Окрім того, позивач вказує, що рішенням Вовчанського районного суду Харківської області від 31 жовтня 2019 року встановлено факт родинних відносин позивача з померлою ОСОБА_4 і визнано, що вона дійсно була рідною матір`ю ОСОБА_5 та позивача ОСОБА_3 - рідною бабцею по материнській лінії. На підтвердження вказаних обставин до позовної заяви позивачем додано копію рішення Вовчанського районного суду Харківської області від 31 жовтня 2019 року з якого вбачається, що зазначеним рішенням встановлено факт родинних відносин, визнавши ОСОБА_6 рідною бабцею по материнській лінії ОСОБА_7 , до шлюбу ОСОБА_8 . Отже, в резолютивній частині зазначеного рішенні вказана інше прізвище - ОСОБА_9 , а в позовній заяві позивачем зазначається прізвище - ОСОБА_10 . Ці розбіжності необхідно усунути, додавши до позовної заяви відповідний підтверджуючий документ, в даному випадку рішення суду. (Позивачу необхідно звернутись до суду, який прийняв зазначене вище рішення з заявою про виправлення описки у вказаному рішенні).

Відповідно до вимог п.7 ч.3 ст.175 ЦПК України позивачу слід зазначити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Проте, всупереч положень вказаної статті позовна заява не містить будь-яких відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювались.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви. Враховуючи зміст позовної заяви та заявлені позовні вимоги, в порушення зазначених норм ЦПК України в позовній заяві не зазначені докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності) або підстави ненадання таких доказів. Не вказано щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Дані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах Осман проти Сполученого королівства від 28.10.1998 року та Круз проти Польщі від 19 червня 2001 року.

У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вказані вимоги суду не є порушенням права на справедливий судовий захист та не можуть вважатися обмеженням права доступу до суду.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України , провадження у справі не може бути відкрито, а тому, відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України , її слід залишити без руху з вказаних вище підстав та надати позивачеві строк для усунення недоліків, протягом п`яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

В разі невиконання вимог ухвали суду, позовна заява, відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175-177 , 185 , 258-259 , 260-261 , 353 ЦПК України суддя,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Великобурлуцької об`єднаної територіальної громади в особі Великобурлуцької селищної ради Великобурлуцького району Харківської області , треті особи - відділ у Великобурлуцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - залишити без руху.

Надати позивачеві строк для усунення недоліків протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали суду. У спосіб на виконання даної ухвали суду позивачу подати відповідну заяву з її копіями та копіями доданих документів в кількості відповідно до відповідачів та третіх осіб у справі через канцелярію суду, або направити засобами поштового зв`язку протягом визначеного строку.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

СудВеликобурлуцький районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення31.07.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90732860
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —616/52/20

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні