Рішення
від 03.07.2020 по справі 307/1577/20
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1577/20

Провадження № 2-о/307/35/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2020 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в особі головуючої судді Сойми М.М., за участю секретаря с/з Ваш Е.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тячів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де зацікавлені особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, Тячівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення фактів, що мають юридичне значення - факту належності правовстановлюючих документів та факту неправильності запису в акті громадянського стану - актовому записі про народження,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до суду із заявою, де зацікавлені особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, Тячівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) про встановлення фактів, що мають юридичне значення - факту належності архівних довідок про заробітну плату для обчислення пенсії, а саме: архівної довідки № 07-04/681 від 19 липня 2019 року, архівної довідки про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/682 від 19 липня 2019 року та архівної довідки про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/683 від 19 липня 2019 року, виданих радгоспом імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району Закарпатської області, а також факту неправильності запису в акті громадянського стану - актовому записі про народження № 50 від 18 жовтня 1960 року, складеним у с. Чумальово, Тячівського району, Закарпатської області, у графі Прізвище замість ОСОБА_1 вказати правильно ОСОБА_1 , в графі Батько , прізвище замість ОСОБА_9 вказати правильно ОСОБА_9 , в графі Мати, прізвище замість ОСОБА_8 вказати правильно ОСОБА_8 .

В заяві вказує, що вона, ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Кричево, Тячівського району, Закарпатської області. 9 лютого 1979 року вона була прийнята на роботу у радгосп ім. Дзержинського в с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, робітницею рільничої бригади в с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області та 10 червня 1979 року їй було видано трудову книжку, в якій відображена її трудова діяльність. Вона набула право на пенсію за віком та звернулася в управління Пенсійного фонду України з метою оформлення документів для призначання їй пенсії за віком. Однак, виявилося, що у архівних довідках № 07-04/681, № 07-04/682 та № 07-04/683 від 19 липня 2019 року, які видані на підставі відомостей, зазначених у Книзі нарахувань заробітної плати радгоспу імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, дата її народження помилково вказана 1959 рік, замість правильної 07 жовтня 1960 року. Окрім цього, в актовому записі про її народження помилково зазначено її прізвище та прізвище її батьків ОСОБА_9 замість правильного ОСОБА_9 . Про те, що її прізвище та прізвище її батьків значиться як ОСОБА_9 стверджено свідоцтвом про її одруження із ОСОБА_7 від 07 лютого 1980 року, копіями свідоцтв про смерть матері та батька, де вони записані відповідно ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а також довідкою Кричівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області, де зазначено, що вона ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка та мешканка АДРЕСА_1 , є одна і та сама особа.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, позаяк подала суду заяву про розгляд справи у її відустності та в заяві вказує, що вимоги заяви підтримує у повному обсязі.

Представник зацікавленої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області в судове засідання не з`явилася, позаяк подала суду заяву, в якій просить справу розглянути у їх відсутності на підставі письмових доказів, що містяться в матеріалах справи.

Представник зацікавленої особи Тячівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) в судове засідання не з`явилася, позаяк подала суду заяву, в якій просить справу розглянути у її відсутності на розсуд суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України в разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно Узагальнення Верховного Суду України про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, такі справи належать до юрисдикції суду за таких умов: 1. Факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. 2. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення, оскільки один і той самий факт для певних осіб і для певної мети може мати юридичне значення, а для інших осіб та для іншої мети - ні. 3. Встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 від 07.07.1995р. Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану питання про встановлення неправильності в актовому записі суд вирішує на підставі письмових (архівних матеріалів, відомостей, які містяться в паспорті; довідок з місця роботи, навчання проживання; військових, профспілкових, інших посвідчень тощо) та інших доказів, що достовірністю підтверджують заявлену вимогу, суд розглядає заяви про встановлення неправильності запису в акті громадянського стану у випадках невиправлення органами реєстрації актів громадянського стану помилок, допущених при складанні актового запису та постановляє рішення про неправильність запису в акті громадянського стану, саме в тій частині цього запису, в якій встановлено неправильність, а не запису всього акта громадянського стану.

Зміни до актових записів цивільного стану та порядок їх внесення регулюються Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 р. №96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 року за № 55/18793 Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання .

Відповідно до пунктів 1.15, 2.16.7, 2.18 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актовому записі цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану, крім випадків, встановлених у пункті 2.28 цього розділу.

В судовому засіданні встановлено та стверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 18 жовтня 1960 року, актовий запис про народження № 50 від 18 жовтня 1960 року, складений в с. Чумальово, Тячівського району, Закарпатської області, заявниця ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , та у графі Прізвище значиться ОСОБА_9 , у графі Батько , прізвище вказано ОСОБА_9 , в графі Мати, прізвище зазначено ОСОБА_8 .

Також у паспорті громадянина України серії НОМЕР_2 , заявниця значиться ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області.

Згідно свідоцтва про шлюб заявниці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєструвала шлюб із ОСОБА_7 07 лютого 1980 року у виконкомі Кричівської сільської ради, Тячівського району, Закарпатської області за актовим записом № 6.

Згідно свідоцтв про смерть батьків заявниці, батько ОСОБА_9 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , а мати ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Як стверджено довідкою Кричівської сільської ради Тячівського району Закарпатської області за № 68 від 12 червня 2020 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , одна і та сама особа.

В трудовій книжці серії НОМЕР_3 , виданій 10 червня 1979 року на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , міститься запис про те, що заявниця перебувала у трудових відносинах із радгоспом ім. Дзержинського с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, з 19 лютого 1979 року по 20 травня 2003 року.

У довідках про заробітну плату для обчислення пенсії, а саме, у архівній довідці № 07-04/681 від 19 липня 2019 року, у архівній довідці про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/682 від 19 липня 2019 року та у архівній довідці про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/683 від 19 липня 2019 року, виданих радгоспом імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, рік народження заявниці не зазначено.

Встановлення факту неправильності запису в акті громадянського стану - актовому записі про народження № 50 від 18 жовтня 1960 року для заявниці необхідне для можливості призначення їй пенсії за віком, а Тячівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стануПівденно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ) заявниці відмовлено у внесенні змін до актового запису про її народження, то така вимога підлягає до задоволення.

Враховуючи наведене та ту обставину, що заявниця дійсно перебувала у трудових правовідносинах із радгоспом ім. Дзержинського с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, з 19 лютого 1979 року по 20 травня 2003 року, де отримувала заробітну плату за виконану роботу, на підставі чого їй було видано трудову книжку серії НОМЕР_3 від 10 червня 1979 року, та ту обставину, що всі дані, крім наведених розбіжностей співпадають, та встановлення даного факту має для заявниці відповідно до пенсійного законодавства юридичне значення, суд вважає, що вимоги заявниці слід задовольнити і встановити факт належності заявниці архівних довідок про заробітну плату для обчислення пенсії, а саме: архівної довідки № 07-04/681 від 19 липня 2019 року, архівної довідки про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/682 від 19 липня 2019 року та архівної довідки про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/683 від 19 липня 2019 року, виданих радгоспом імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району Закарпатської області.

Відповідно до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Керуючись вимогами ст.ст. 10-13, 76-80, 81, 259, 263-268, ст.ст. 315-319 ЦПК України, п.п. 2.16.7, 2.18 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом МЮУ 12.01.2011 р. №96/5, Постановою Пленуму Верховного Суду України №12 від 07.07.1995 року Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану , суд,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення - факт належності правовстановлюючих документів, відповідно до якого - архівна довідка № 07-04/681 від 19 липня 2019 року, видана архівним відділом Тячівської районної державної адміністрації Закарпатської області на ім`я ОСОБА_1 ; архівна довідка про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/682 від 19 липня 2019 року, видана радгоспом імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району, Закарпатської області, на підставі книг нарахування заробітної плати на ім`я ОСОБА_1 та архівна довідка про заробітну плату для обчислення пенсії № 07-04/683 від 19 липня 2019 року, видана радгоспом імені Дзержинського с. Кричево, Тячівського району Закарпатської області, на підставі книг нарахування заробітної плати на ім`я ОСОБА_1 , належать заявниці ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканці АДРЕСА_1 .

Встановити факт, що має юридичне значення - факт неправильності запису в акті громадянського стану - актовому записі про народження № 50 від 18 жовтня 1960 року, складеному у с. Чумальово, Тячівського району, Закарпатської області, у графі Прізвище замість ОСОБА_1 вказати правильно ОСОБА_1 , в графі Батько , прізвище замість ОСОБА_9 вказати правильно ОСОБА_9 , в графі Мати, прізвище замість ОСОБА_8 вказати правильно ОСОБА_8 , інші записи залишити тими самими.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення (складання), при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу 13 Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканка АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 .

Зацікавлена особа: Тячівське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, місце знаходження: м. Тячів, вул. Робітнича, 18, Закарпатська область, ЄДРПОУ 20449713.

Зацікавлена особа: Тячівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Західного міжрегіонального управління юстиції (м. Івано-Франківськ).

Повний текст рішення суду виготовлено 03 липня 2020 року.

Головуюча суддя : М. М. Сойма

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення03.07.2020
Оприлюднено05.08.2020
Номер документу90760358
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —307/1577/20

Рішення від 03.07.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сойма М. М.

Ухвала від 15.06.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Сойма М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні