Ухвала
від 05.08.2020 по справі 927/687/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

05 серпня 2020 року м. Чернігівсправа № 927/687/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 29.07.2020 №01.1-15/1520

за позовом: Ніжинської міської ради Чернігівської області,

площа імені Івана Франка, 1, м. Ніжин, Чернігівська область, 16600

до відповідача: Чернігівської обласної ради,

проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000

про визнання недійсним рішення

ВСТАНОВИВ:

Ніжинська міська рада Чернігівської області звернулась до Господарського суду Чернігівської області з позов до Чернігівської обласної ради про визнання недійсним рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 №72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української Православної Церкви".

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що вказане рішення порушує право комунальної власності територіальної громади, інтереси якої представляє Ніжинська міська рада, на володіння та розпорядження комунальним майном.

Також в позовній заяві позивач заявив клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Свято-Благовіщенський чоловічий монастир Ніжинської єпархії Української Православної Церкви (код ЄДРПОУ 25623481, вул. Степана Яворського, буд. 2, м. Ніжин, 16600) та Київську митрополію Української православної церкви (код ЄДРПОУ 21510633, вул. Лаврська, буд. 15, м. Київ, 01015, ІНФОРМАЦІЯ_1 - засновника Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря Ніжинської єпархії Української Православної Церкви, оскільки рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки - прийняття оскаржуваного рішення мало наслідком виникнення у третіх осіб прав та охоронюваних законом інтересів щодо отримання у приватну власність комунального майна; Управління комунального майна Чернігівської обласної ради (код ЄДРПОУ 33469166, проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000, chor_ukm@cg.gov.ua ), яке відповідно до Положення про управління комунального майна Чернігівської обласної ради, затвердженого рішенням Чернігівської обласної ради від 28.03.2018 №70-12/VII, є уповноваженим органом обласної ради, що відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію повноважень обласної ради по управлінню та розпорядженню майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області. Також позивач просить суд залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Комунальне підприємство "Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської області (код ЄДРПОУ 03358179, вул. Покровська, буд. 18, м. Ніжин, 16600), оскільки у розпорядженні зазначеного підприємства маються документи - інвентаризаційні справи на спірні об`єкти нерухомого майна, що можуть підтвердити фактичні обставини, які викладені у позові.

Крім того, позивачем подано суду клопотання про витребування доказів від 29.07.2020 №01.1-15/1521.

Розглянувши подані матеріали, суд приходить до висновку, що подана позовна заява підлягає направленню за виключною підсудністю до Господарського суду м. Києва з урахуванням наступного.

Частиною 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу .

Частиною 5 статті 30 ГПК України встановлено, що спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

Отже, процесуальним законодавством встановлено виключну підсудність спорів, у яких відповідачем є обласні ради, - такі спори розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду, у тому числі підстав, визначених частиною 3 статті 30 ГПК України , на які посилається позивач у позовній заяві.

У даному випадку, відповідачем за позовом є Чернігівська обласна рада.

Правосуддя у господарських спорах на території м. Києва здійснює Господарський суд м. Києва.

Зважаючи на встановлені обставини, подана позовна заява не підсудна Господарському суду Чернігівської області.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, а згідно з частиною 3 цієї статті - передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку передати матеріали позовної заяви Ніжинської міської ради Чернігівської області за виключною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Керуючись ст. 30, 31, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати на розгляд Господарського суду м. Києва (вул. Б. Хмельницького, 44-Б, м. Київ, 01030) за виключною підсудністю матеріали позовної заяви Ніжинської міської ради Чернігівської області до Чернігівської обласної ради про визнання недійсним рішення у справі №927687/20.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання в порядку ст.256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням приписів п.п.17.5 п.17 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 05.08.2020.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://cn.arbitr.gov.ua/sud5028/.

Суддя В.В. Моцьор

Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено06.08.2020
Номер документу90774874
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —927/687/20

Ухвала від 04.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні