Ухвала
від 04.11.2020 по справі 927/687/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

04.11.2020Справа № 927/687/20

Господарський суд міста Києва у складі судді Нечая О.В., за участю помічника судді Грузького Ю.О., розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи № 927/687/20

за позовом Ніжинської міської ради Чернігівської області

до Чернігівської обласної ради

за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

1) Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря Ніжинської єпархії Української Православної Церкви

2) Київської митрополії Української православної церкви

3) Управління комунального майна Чернігівської обласної ради

про визнання недійсним рішення

Представники учасників справи: відповідно до протоколу судового засідання

ВСТАНОВИВ:

Ніжинська міська рада Чернігівської області (далі - позивач) звернулась до Господарського суду Чернігівської області з позовною заявою до Чернігівської обласної ради (далі - відповідач) про визнання недійсним рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 №72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української Православної Церкви".

Позов мотивовано тим, що вказане рішення порушує право комунальної власності територіальної громади, інтереси якої представляє Ніжинська міська рада, на володіння та розпорядження комунальним майном.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 05.08.2020 у справі №927/687/20 матеріали позовної заяви Ніжинської міської ради Чернігівської області до Чернігівської обласної ради про визнання недійсним рішення передано на розгляд Господарського суду міста Києва за виключною підсудністю.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.08.2020 вказану позовну заяву передано для розгляду судді Нечаю О.В.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.09.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 927/687/20, постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Свято-Благовіщенський чоловічий монастир Ніжинської єпархії Української Православної Церкви, Київську митрополію Української православної церкви, Управління комунального майна Чернігівської обласної ради, у задоволенні заяви Ніжинської міської ради Чернігівської області про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Комунального підприємства "Ніжинське міжміське бюро технічної інвентаризації" Чернігівської області відмовлено, підготовче засідання призначено на 07.10.2020.

25.09.2020 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшли пояснення третьої особи-2 - Київської митрополії Української православної церкви та клопотання про зупинення провадження у справі.

28.09.2020 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшли пояснення щодо позову третьої особи-3 - Управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

28.09.2020 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшов відзив на позовну заяву та клопотання про закриття провадження у справі.

02.10.2020 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшло клопотання позивача про зупинення провадження у справі.

У підготовче засідання 07.10.2020 з`явився представник третьої особи-2, представники інших учасників справи у підготовче засідання не з`явились, про дату, час та місце проведення судового засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи у судове засідання обов`язковою судом не визнавалась.

У підготовчому засіданні 07.10.2020 судом було відкладено розгляд клопотання позивача про витребування доказів, клопотання відповідача про закриття провадження у справі, клопотань третьої особи-2 та позивача про зупинення провадження у справі до наступного підготовчого засідання та оголошено перерву до 04.11.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.10.2020, в порядку статей 120 - 121 Господарського процесуального кодексу України, учасників справи було повідомлено про те, що підготовче судове засідання у справі № 927/687/20 призначено на 04.11.2020.

У підготовче засідання 04.11.2020 представники учасників справи не з`явились, про дату, час та місце проведення судового засідання учасники справи були повідомлені належним чином, явка представників учасників справи у судове засідання обов`язковою судом не визнавалась, від третьої особи-2 надійшла заява про проведення підготовчого засідання без участі її представника.

Розглянувши у підготовчому засіданні 04.11.2020 клопотання третьої особи-2 та позивача про зупинення провадження у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин 1, 3 статті 169 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно з п. 10 ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Клопотання третьої особи-2 про зупинення провадження у справі мотивоване тим, що Чернігівською обласною радою було прийнято рішення від 18.12.2019 № 62-21/VI "Про скасування рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 № 72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української православної Церкви", тобто наслідком скасування спірного рішення відповідача, на думку третьої особи-2, є відсутність предмету спору у цій справі, водночас третьою особою-2 було подано до Окружного адміністративного суду міста Києва позовну заяву, в якій заявлено, зокрема, вимогу про визнання протиправним рішення Чернігівської обласної ради від 18.12.2019 №62-21/VI "Про скасування рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 № 72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української православної Церкви", відтак третя особа-2 зазначає, що розгляд цієї справи є неможливим до набрання законної сили рішенням в адміністративній справі №640/13401/20, яка перебуває на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва.

Клопотання позивача про зупинення провадження у справі також обґрунтоване наявністю у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва справи №640/13401/20, відтак позивач, з метою об`єктивного розгляду цієї справи, підтвердження факту наявності предмету спору та, відповідно, наявності правових підстав для захисту інтересів Ніжинської міської ради Чернігівської області, просить суд зупинити провадження у цій справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі №640/13401/20.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 227 Господарського процесуального кодексу України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадку об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове або повне припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені.

Зі змісту наведеної норми випливає, що причиною зупинення провадження у справі є неможливість її розгляду до вирішення пов`язаної з нею іншої справи, яка розглядається іншим судом.

Господарський суд повинен зупинити провадження у справі за наявності інформації про розгляд іншої справи, незалежно від заяв учасників судового процесу. Така інформація підтверджується тільки судовими документами: ухвалами, рішеннями, постановами судів, позовними заявами, скаргами.

Для вирішення питання про зупинення провадження у справі господарський суд у кожному конкретному випадку з`ясовує, як пов`язана справа, яка розглядається господарським судом, зі справою, що розглядається іншим судом, а також те, чим обумовлюється неможливість розгляду справи.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти що мають преюдиціальне значення.

Неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені господарським судом самостійно у даній справі, тобто господарський суд не може розглянути певну справу через обмеженість своєї юрисдикції щодо конкретної справи внаслідок: а) непідвідомчості; б) обмеженості предметом позову; в) неможливості розгляду тотожної справи; г) певної черговості розгляду вимог.

Предметом позову в цій справі є вимога позивача про визнання недійсним рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 №72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української Православної Церкви".

Водночас, суд встановив, що у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває справа №640/13401/20 за позовом Київської митрополії Української православної церкви до Чернігівської обласної ради, за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря Ніжинської єпархії Української Православної Церкви; Ніжинської міської ради Чернігівської області про визнання протиправними та скасування рішень, що підтверджується наявною в матеріалах справи ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі від 22.06.2020, а також відомостями з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Отже, в межах адміністративної справи № 640/13401/20 будуть встановлені, зокрема, обставини щодо законності (або незаконності) рішення Чернігівської обласної ради від 18.12.2019 № 62-21/VI "Про скасування рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 № 72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української православної Церкви".

Таким чином, в межах адміністративної справи №640/13401/20 будуть встановлені обставини та преюдиціальні факти щодо рішення Чернігівської обласної ради від 25.09.2019 №72-19/VII "Про передачу культової споруди у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української Православної Церкви".

В той же час, вказані вище обставини не можуть бути встановлені судом самостійно у цій справі, оскільки суд обмежений імперативними приписами статті 14 Господарського процесуального кодексу України, якою передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Зважаючи на вищенаведене, суд дійшов висновку про наявність об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до набрання законної сили судовим рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва в адміністративній справі № 640/13401/20.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 5 частини першої статті 227 цього Кодексу - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

З огляду на вищевикладене, суд, на підставі статей 227, 229 Господарського процесуального кодексу України, вважає за необхідне зупинити провадження у справі №927/687/20 до набрання законної сили судовим рішенням у справі №640/13401/20, яка розглядається Окружним адміністративним судом міста Києва.

Керуючись статтями 227, 229, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Зупинити провадження у справі № 927/687/20 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 640/13401/20, яка розглядається Окружним адміністративним судом міста Києва.

2. Зобов`язати учасників справи повідомити суд про усунення обставин, які зумовили зупинення провадження у справі.

3. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачені статтями 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 09.11.2020

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення04.11.2020
Оприлюднено10.11.2020
Номер документу92704063
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —927/687/20

Ухвала від 04.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 05.08.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні