Рішення
від 05.08.2020 по справі 408/763/20-ц
БІЛОВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 408/763/20-ц

Провадження № 2-о/408/284/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 серпня 2020 року Біловодський районний суд Луганської області,

в складі : головуючого судді Булгакової Г.В.,

присяжних Мірошнік Т.О., Дем`яненко О.В.,

за участю секретаря судового засідання Ришкової Г.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Біловодську, Луганської області

цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання недієздатним та встановлення опіки над її родичкою ОСОБА_2 , мотивуючи свої вимоги тим, що вона є інвалідом ІІ групи з дитинства, є непрацездатною та потребує постійного стороннього догляду, вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не може придбати продукти харчування та приготувати їжу, не може вчиняти правочинів. А тому ОСОБА_1 просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши її опікуном.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні присутньою не була, звернулася до суду із заявою про розгляд вправи за її відсутності, просила суд заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи орган опіки та піклування Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області у судове засідання не з`явився, просить суд розглянути справу без його участі.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 обґрунтована і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Копіями свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 12 лютого 1977 року, свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 06 червня 1959 року та свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 від 16 серпня 1999 року підтверджується родинний зв`язок між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ..

Згідно копії виписки із акту освідчення №30/409 форми №4, довідка серії И-73 №055776, ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи з дитинства.

У зв`язку з інвалідністю ОСОБА_2 довічно призначена пенсія, що підтверджується копією пенсійного посвідчення № НОМЕР_5 від 16 травня 2012 року.

З копії довідки №136 виданої 29 січня 2020 року ЛКК КНП Біловодська БЛ вбачається, що ОСОБА_2 за станом здоров`я потребує постійного стороннього догляду терміном 12 місяців.

Відповідно до проведеної у справі судово-психіатричної експертизи №15 від 19 червня 2020 року, встановлено, що ОСОБА_2 виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді важкої розумової відсталості зі значними порушеннями поведінки, які вимагають догляду (згідно з МКХ-10 F72.1). За своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

З висновку опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при виконавчому комітеті Біловодської селищної ради вбачається доцільність призначення опікуном ОСОБА_1 над ОСОБА_2 ..

11 червня 2020 року до суду надійшло подання органу опіки та піклування Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області про встановлення опіки над ОСОБА_2 призначивши опікуном ОСОБА_1 ..

Відповідно до ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Дана норма також знаходить своє підтвердження і в ст.60 ЦК України.

З огляду на викладене, враховуючи, що ОСОБА_2 виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді важкої розумової відсталості зі значними порушеннями поведінки, за своїм психічним станом позбавлена здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує стороннього догляду, а тому потребує встановлення опіки з призначенням опікуна та задля забезпечення її особистих немайнових і майнових прав і інтересів, суд вважає за можливе визнати ОСОБА_2 недієздатною з встановленням над ним опіки, з призначенням опікуном ОСОБА_1 .

На підставі ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , іпн. НОМЕР_6 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області, ЄДРПОУ 41919365, адреса місцезнаходження: Луганська область, Біловодський район, смт. Біловодськ, вул. Центральна, 103, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити повністю.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Гармашівка Біловодського району Луганської області, проживаючу за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою с. Гармашівка Біловодського району Луганської області, призначивши її опікуном - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії рішення про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Гармашівка Біловодського району Луганської області - два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити учасникам справи, що у відповідності до ч. 7 ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Луганського апеляційного суду безпосередньо або через Біловодський районний суд Луганської області. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Головуючий-суддя: Г.В. Булгакова

Присяжні: Т.О. Мірошнік

О.В. Дем`яненко

Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено06.08.2020
Номер документу90785556
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —408/763/20-ц

Рішення від 05.08.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Біловодський районний суд Луганської області

Булгакова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні