Ухвала
від 05.08.2020 по справі 280/733/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКЛАДЕННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

05 серпня 2020 року Справа № 280/733/20 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Семененко М.О., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи та клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі за позовом Приватної фірми СНОВ до Виконавчого комітету Запорізької міської ради про визнання незаконним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом Приватної фірми СНОВ до Виконавчого комітету Запорізької міської ради про визнання незаконним та скасування рішення.

Протокольною ухвалою суду від 22.07.2020 судове засідання відкладено на 05.08.2020 у зв`язку з неявкою представника позивача.

04.08.2020 представник позивача подав клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату у зв`язку з надходженням представника Приватної фірми СНОВ у відрядженні по іншій справі у м.Дніпро та неможливістю направити іншого представника у судове засідання, який має відповідний досвід та обізнаність по цій справі та оскільки розгляд даної справи має виключно важливе значення для позивача, і він бажає взяти участь у судовому засіданні.

05.08.2020 представник відповідача подав клопотання, у якому просить визнати неповажними причини неявки представника позивача у судове засідання, не відкладати розгляд справи, а закрити провадження у справі у зв`язку з систематичною неявкою представника позивача у судові засідання.

У судове засідання 05.08.2020 учасники справи не прибули, про дату, час і місце судового засідання повідомлені належним чином.

У зв`язку з неявкою сторін судове засідання проведено в порядку письмового провадження.

Вирішуючи заявлені клопотання, суд виходить з того, що відповідно до ч.1 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Частиною 2 ст.205 КАС України визначено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

4) необхідність витребування нових доказів, у випадку, коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення.

Згідно з п.2 ч.3 ст.205 КАС України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: 2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), незалежно від причин неявки.

Відповідно до ч.4 ст.205 КАС України за клопотанням сторони та з урахуванням обставин справи суд може відкласти її розгляд у випадку, визначеному пунктом 3 частини третьої цієї статті.

Таким чином, повторна неявка належним чином повідомленого учасника справи у судове засідання не є перешкодою для розгляду справи незалежно від причин неявки. Однак, за клопотанням сторони та з урахуванням обставин справи суд може відкласти розгляд справи. Отже, в разі повторної неявки учасника справи у судове засідання за його клопотанням суд може вирішити питання про відкладення розгляду справи з урахуванням об`єктивних обставин та поважних причин, що зумовили неявку, однак наявність таких обставин та причин має бути доведена особою, яка заявила відповідне клопотання

В обґрунтування клопотання про відкладення розгляду справи представник позивача посилається на те, що представник Приватної фірми СНОВ , який здійснює представництво інтересів позивача у даній справі, перебуває у відрядженні по іншій справі у м.Дніпро, а забезпечити участь іншого представника не можливо.

Разом з тим, на підтвердження зазначених обставин не надано жодних доказів (зокрема, не надано наказу про відрядження працівника, судової повістки про виклик у судове засідання в іншій справі, доказів на підтвердження процесуального статусу учасника або представника в іншій справі тощо).

Отже, наведені представником позивача причини неявки є необґрунтованими, а тому суд визнає такі причини неповажними.

При цьому суд враховує, що ухвалою суду від 03.06.2020 закрито підготовче провадження у даній справі, справу призначено судового розгляду по суті на 18.06.2020.

Протокольною ухвалою суду від 18.06.2020 судове засідання було відкладено на 22.07.2020 за клопотанням представника позивача про відкладення розгляду справи у зв`язку з обставинами карантину.

22.07.2020 судове засідання також було відкладено у зв`язку з неявкою представника позивача за його клопотанням у зв`язку з обставинами карантину.

Таким чином, у даному судовому засіданні має місце третя неявка представника позивача у судове засідання, яка відбулась з неповажних причин.

Відповідно до ч.5 ст.205 КАС України у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо неявка перешкоджає розгляду справи. Якщо відповідач наполягає на розгляді справи по суті, справа розглядається на підставі наявних у ній доказів.

До позивача, який не є суб`єктом владних повноважень, положення цієї частини застосовуються лише у разі повторної неявки.

Враховуючи неявку представника позивача у судове засідання без поважних причин, а також те, що від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи та повідомлення позивача про наслідки повторної неявки у судове засідання без поважних причин.

Щодо клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі з підстав систематичної неявки представника позивача у судове засідання, суд зазначає, що зазначені обставини не є підставою для закриття провадження у справі з огляду на приписи ст.238 КАС України, а тому в задоволенні зазначеного клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 205, 238, 248, 294 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника Виконавчого комітету Запорізької міської ради про закриття провадження у справі - відмовити.

Визнати причини неявки представника Приватної фірми СНОВ у судове засідання 05 серпня 2020 року - неповажними.

Відкласти розгляд адміністративної справи №280/733/20 у відкритому судовому засіданні на 17 серпня 2020 року о 12:15 год., яке буде проводитися суддею Семененко М.О. одноособово в приміщенні Запорізького окружного адміністративного суду за адресою: м.Запоріжжя, вул.Сергія Синенка, 65в, кабінет 144, зала судових засідань 9.

У судове засідання викликати учасників справи.

Роз`яснити позивачу, що у разі повторної неявки позивача, який не є суб`єктом владних повноважень, в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо неявка перешкоджає розгляду справи.

Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.О. Семененко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90801660
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/733/20

Ухвала від 28.09.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 05.08.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 01.04.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 10.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні