Рішення
від 06.08.2020 по справі 740/2861/20
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2861/20

Провадження № 2-о/740/91/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 серпня 2020 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівськоїобласті в складі:

головуючої судді - Ковальової Т.Г.,

за участю секретаря судових засідань - Дьоміної Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою керівника Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області Герасименка П. в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, заінтересована - особа Талалаївська сільська рада Ніжинського району Чернігівської області, про встановлення фактів належності правовстановлюючого документа та припинення права постійного користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області Герасименко П. звернувся до суду із заявою в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, в якій просить встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документа - державного акту на право постійного користування землею серія ЧН 00000056, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №39, та факт припинення права постійного користування ОСОБА_1 земельними ділянками загальною площею 25 га на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, наданими для ведення селянського (фермерського) господарства на підставі державного акту на право постійного користування серія ЧН 00000056.

В обґрунтування заяви посилається на те, що рішенням виконавчого комітету Талалаївської сільської ради народних депутатів Ніжинського району Чернігівської області від 09.02.1993 №6 ОСОБА_1 передано в постійне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 25 га, з них 9,6 га - ріллі та 15,4 - сіножаті, на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району для ведення селянського (фермерського) господарства та видано державний акт серія ЧН №00000056 16.12.1996, який зареєстровано в Книзі записів державних актів за №39.

09 січня 2001 року ОСОБА_1 помер, проте, за життя не переоформив у встановленому законом порядку надане йому право постійного користування земельною ділянкою.

В рішенні виконавчого комітету Талалаївської сільської ради народних депутатів від 09.02.1993 №6 помилково зазначено прізвище ОСОБА_1 замість вірного ОСОБА_1 . Внаслідок допущеної помилки у вказаному рішенні у державному акті серії ЧН №00000056 та Книзі записів державних актів також помилково вказано ОСОБА_1 .

Також зазначає, що неприпинення права постійного користування спірними земельними ділянками ОСОБА_1 унеможливлює законне розпорядження такою земельною ділянкою та використання її за призначенням, а також призводить до недоотримання відповідних доходів до місцевого бюджету.

Прокурор подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та підтримку заяви про встановлення факту, що має юридичне значення.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області та представник заінтересованої особи - Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області - в судове засідання не з`явилися, надіславши до суду письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності та підтримку заяви прокурора.

Дослідивши усі докази по справі, суд дійшов висновку, що заява доведена в судовому засіданні і підлягає задоволенню.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, імя, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, імям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року Про встановлення фактів, що мають юридичне значення , при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Судом встановлено, що в рішенні виконавчого комітету Талалаївської сільської ради народних депутатів від 09.02.1993 №6 про передачу в постійне користування земельної ділянки площею 25 га зазначено прізвище ОСОБА_1 , на підставі вказаного рішення було видано державний акт серії ЧН №00000056 на ОСОБА_1 та здійснено запис в Книзі записів державних актів також помилково вказано ОСОБА_1 (а.с.12-18).

У лікарському свідоцтві про смерть №1113 та свідоцтві про смерть серія НОМЕР_1 , виданого виконкомом Талалаївської сільської ради Ніжинскього району Чернігівської області від 10 січня 2001 року, зазначено прізвище ОСОБА_1 (а.с.19-20).

З довідки Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області від 08.05.2020 вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_1 є однією і тією ж особою (а.с.26).

З огляду на викладене, суд дійшов висновку щодо факту належності ОСОБА_1 державного акту серії ЧН №00000056, виданого на ім`я ОСОБА_1 .

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що на підставі рішення виконавчого комітету Талалаївської сільської ради народних депутатів Ніжинського району Чернігівської області від 09.02.1993 №6 ОСОБА_1 передано в постійне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 25 га, з них 9,6 га - ріллі та 15,4 - сіножаті, на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району для ведення селянського (фермерського) господарства. ОСОБА_1 отримав державний акт серія ЧН №00000056.(а.с.14).

ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.19).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 фермерське господарство не реєструвалося (а.с.21).

З листа міськрайонного управління у Ніжинському районі та м.Ніжині Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області вбачається, що земельні ділянки загальною площею 25 га з кадастровими номерами 7423388900:08:001:0047 та 7423388900:08:001:0046, що були надані ОСОБА_1 в постійне користування для ведення селянського (фермерського) господарства, розташовані на території Талалаївської сільської ради, у комунальні власність вказаної сільської ради не передавалися. Зазначені земельні ділянки надані в постійне користування ОСОБА_1 згідно державного акту серії ЧН №00000056. У комінальну власність Талалаївській сільській об`єднаній територіальній громаді вказані земельні ділянки не передавалися. (а.с.27).

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об*єктів нерухомого майна вбачається, що земельні ділянки площею 9,6 га з кадастровим номером 7423388900:08:001:0047 та площею 15,4 га з кадастровим номером 7423388900:08:001:0046, розташовані на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району, відносяться до земель сільськогосподарського призначення та є державною власністю.(а.с.22-23).

З копії книги записів реєстрації державних актів на право колективної власності на землю на території Ніжинської районної ради народних депутатів вбачається, що під номером №39 міститься запис про надання ОСОБА_1 земельної ділянки 25 га, з яких 9,6 га - ріллі та 15,4 га - сіножаті, датований 16.12.96.

Відповідно до ч. 1 ст. 92 ЗК України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно змісту ч. 2 ст. 92 ЗК України передача земельної ділянки у постійне користування громадянам не передбачена.

Відповідно до п. 6 Перехідних положень ЗК України громадяни та юридичні особи, які мають у постійному користуванні земельні ділянки, але за цим Кодексом не можуть мати їх на такому праві, повинні до 1 січня 2008 року переоформити у встановленому порядку право власності або право оренди на них.

Із положень ст. 102-1 ЗК України вбачається, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб відповідно до Цивільного кодексу України.

Згідно ст.407 ЦK України право користування чужою земельною ділянкою встановлюється договором між власником земельної ділянки і особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (далі - землекористувач). Право користування земельною ділянкою державної або комунальної власності для сільськогосподарських потреб не може бути відчужено її землекористувачем іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.

Відповідно до правової позиції, викладеній у постанові Верховного суду України від 05 жовтня 2016 року у справі №6-2329цс16, право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право.

Аналогічний висновок зроблено в постанові Верховного Суду України від 23 листопада 2016 року у справі № 6-3113цс15, постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 17 жовтня 2018 року у справі № 376/2038/14-ц.

Статтею 141 ЗК України встановлений вичерпний перелік підстав припинення права користування земельною ділянкою, який не передбачає правових наслідків, які наступають у разі смерті особи, тому встановлення факту припинення права користування земельною ділянкою померлою особою надає можливість для подальшого законного розпорядження цією земельною ділянкою.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється в момент її смерті.

Зазначена вище земельна ділянка площею 25 га була надана ОСОБА_1 , як фізичній особі, для ведення селянського/фермерського господарства та за життя останній не переоформив у встановленому законом порядку надане йому право постійного користування земельною ділянкою, тому вказана земельна ділянка не входить до складу спадщини.

Отже, невизначеність із суб`єктом права користування на земельну ділянку, що перебувала у користуванні ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , виключає можливість належним чином здійснювати повноваження уповноваженого органу, яким є ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області, щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою.

З огляду на вищезазначене, суд вважає за необхідне заявлені вимоги задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст. 92, 102-1, 141 ЗК України, ст. 25, 407 ЦК України, ст.89, 263-265, 273, 315, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , державного акту на право постійного користування землею серія ЧН 00000056, зареєстрованого у Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №39, виданого на ім*я ОСОБА_1 .

Встановити факт припинення ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , права постійного користування земельними ділянками загальною площею 25 га, розташованими на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, надані для ведення селянського (фермерського) господарства на підставі державного акту на право постійного користування землею серія ЧН 00000056.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п.15 п.п.15.5 перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду подається учасниками справи через суд першої інстанції - Ніжинський міськрайонний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуюча суддя Т.Г. Ковальова

Дата ухвалення рішення06.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90821089
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —740/2861/20

Рішення від 06.08.2020

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Ковальова Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні