Ухвала
від 07.08.2020 по справі 908/625/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

07.08.2020 Справа № 908/625/20

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МП-СТРОЙСЕРВИС", ідентифікаційний код юридичної особи 35109700 (юридична адреса: 95000, Автономна Республіка Крим, м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, буд. 4, офіс 26; адреса для листування: 61001, м. Харків, вул. Молочна, буд. 6, АТ "Укрпошта", відділення поштового зв`язку №1, "до витребування")

до відповідача-1 Приватного акціонерного товариства "ЯЛІТА", ідентифікаційний код юридичної особи 19013465 (69035, м. Запоріжжя, проспект Маяковського, буд. 11)

до відповідача-2 Акціонера ПрАТ "ЯЛІТА" та Фізичної особи-підприємця Шестопалова Бориса Борисовича, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

до відповідача-3 Фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 )

до відповідача-4 Фізичної особи ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 )

про визнання недійсними довіреностей

Без виклику учасників справи.

УСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МП-СТРОЙСЕРВИС" звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою б/н б/д (вх. № 697/08-07/20 від 06.03.2020) до відповідача-1 Приватного акціонерного товариства "ЯЛІТА", до відповідача-2 Акціонера ПрАТ "ЯЛІТА" та Фізичної особи-підприємця Шестопалова Бориса Борисовича, до відповідача - 3 Фізичної особи ОСОБА_1 , до відповідача-4 Фізичної особи ОСОБА_2 , третя особа-1 - Приватний нотаріус Запорізького нотаріального округу Вовк Ірина Іванівна, третя особа-2 - Управління Служби безпеки України в Запорізькій області про визнання недійсними довіреностей, а саме:

1) довіреності від 16.12.2019, яка посвідчена приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Вовк Іриною Іванівною, виданою акціонером Приватного акціонерного товариства "ЯЛІТА" Шестопаловим Борисом Борисовичем представнику Логвіненко Катерині Олександрівні;

2) довіреності № 09/19 від 07.09.2019, виданої генеральним директором Приватного акціонерного товариства "ЯЛІТА" Філоненком Костянтином Петровичем представнику Кузовкову Андрію Сергійовичу .

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.03.2020 справу № 908/625/20 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 11.03.2020 у справі № 908/625/20 позовну заяву залишено без руху, надано позивачеві строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 03.04.2020, шляхом надання суду: письмових пояснень щодо правового статусу відповідача-2 (чи виступає він як фізична особа-акціонер чи як фізична особа-підприємець); відомостей про реєстраційні номери облікової картки платника податків відповідачів 2, 3, 4 та третьої особи-1 та ідентифікаційного коду третьої особи-2; клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які зазначені в позові, із наведенням правового обґрунтування щодо їх правового статусу (на якій стороні виступають дані особи), зазначенням прав та обов`язків цих осіб щодо кожної із сторін (позивача або відповідачів), на які може вплинути розгляд даної справи; оригіналів описів вкладення, накладних та фіскальних чеків АТ "Укрпошта", копії яких додано до позову; клопотання про витребування доказів, яке зазначено в п. 2 прохальної частини позову; нормативного та документального обґрунтування того, що спір між позивачем та відповідачами 2, 3, 4 є корпоративним; нормативного обґрунтування такого способу захисту прав як визнання довіреностей недійсними; доказів надсилання відповідачу листом з описом вкладення усіх документів на виконання зазначеної ухвали суду. Роз`яснено позивачу, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

Позивачеві неодноразово направлялась ухвала суду про залишення позовної заяви без руху на зазначену самим позивачем адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "МП-СТРОЙСЕРВИС" для листування: 61001, м. Харків, вул. Молочна, буд. 6, АТ "Укрпошта", відділення поштового зв`язку №1, "до витребування".

Перенаправлена позивачеві 18.06.2020 ухвала до суду не поверталась.

Отже, суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення позивача про залишення позовної заяви без руху.

При цьому судом враховано, що відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Про хід розгляду даної справи відповідач міг дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України "Єдиний державний реєстр судових рішень" http://reyestr.court.gov.ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України "Про доступ до судових рішень" № 3262-IV від 22.12.2005 є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Встановлений ухвалою суду строк для виправлення недоліків був продовжений до 06.08.2020 за таких підстав.

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30 березня 2020 року № 540-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби , яким розділ X "Прикінцеві положення" доповнено пунктом 4 такого змісту: під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Процесуальний строк для виправлення недоліків було продовжено на підставі вищевикладеного закону.

З 22.05.2020 в Україні послаблений карантин, у зв`язку з чим, дозволена робота у т.ч. адвокатів.

На період дії карантину суди працюють у звичайному режимі.

Згідно зі змінами до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-2019)", які вступили у законну силу з 17.07.2020, пункт 4 розділу Х Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 48, ст. 436) викладено в такій редакції: 4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення. Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином .

Процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу Х Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

06.08.2020 останній день вищевказаного двадцятиденного строку для подання відповідних заяв. Будь-яких процесуальних заяв протягом цього періоду до суду не надходило.

Станом на день постановлення вказаної ухвали - 07.08.2020, позивач не усунув недоліки позовної заяви.

Відповідно до ч. 6 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Згідно з ч. 7 ст. 174 ГПК України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків (ч. 8 ст. 174 ГПК України).

Керуючись ч.ч. 4, 6, 7 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "МП-СТРОЙСЕРВИС" позовну заяву б/н б/д (вх. № 697/08-07/20 від 06.03.2020).

Додаток на адресу позивача у справі : позовна заява на 45 арк., у т.ч. числі оригінали: квитанції про сплату судового збору від 21.02.2020 на суму 4204 грн 00 коп. та опис вкладення на ім`я суду від 04.03.2020.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її підписання в порядку, встановленому ст. 257 ГПК України.

Ухвалу підписано 07.08.2020

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено07.08.2020
Номер документу90825660
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними довіреностей Без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —908/625/20

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні