Ухвала
від 07.08.2020 по справі 926/1772/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

м. Чернівці

07 серпня 2020 року Справа № 926/1772/20

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Швеця М.В., розглянувши матеріали

за позовом благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ

до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА

про розірвання договору підряду, визнання власником об`єкта будівництва та стягнення грошової суми 6549212,16 грн

В С Т А Н О В И В:

Благодійна організація Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ звернулась з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА згідно до якої, просить суд:

1) договір підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці від 18.11.2016 року, укладений між благодійною організацією Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ та товариством з обмеженою відповідальністю проектно-будівельною фірмою РІКА - розірвати;

2) визнати благодійну організацію Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ власником об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці;

3) стягнути з поточних та розрахункових банківських рахунків товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА (код 04855566) на користь благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ (код 39980713) грошову суму в розмірі 6549212,16 грн.

Пунктом 1 частини 1 статті 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За змістом п. 19 Правил надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 (з наступними змінами та доповненнями), внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 61 Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Як слідує з пункту 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку Укрпошта від 12.05.2006р. № 211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення (ф. 107) передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

Так, належним доказом направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу та іншим учасникам справи відповідно до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270, є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

Позивач в якості доказу направлення позовної заяви з додатками відповідачу надав суду опис вкладення до поштового відправлення від 06.08.2020 року та фіскальний чек від 06.08.2020 року, де зазначено про направлення відповідачу позовної заяви з додатками на 44 аркушах, проте поіменний перелік додатків відсутній .

Такий опис вкладення від 06.08.2020 року не може бути належним доказом відправлення відповідачу позовної заяви з усіма доданими до неї документами, оскільки із зазначеного опису вкладення не вбачається, яка саме позовна заява і які саме документи були відправлені відповідачу.

Це порушує загальні принципи господарського судочинства, зокрема рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальності сторін (п.п. 2 та 4 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Пунктом 2 частини 1 статті 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст.123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно зі ч. ч. 1-2 ст. 163 ГПК України ціна позову визначається: 1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 3) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Статтею 4 Закону України „Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовної заяви майнового характеру ставка судового збору складає - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Положеннями ст. 7 Закону України „Про державний бюджет України на 2020 рік" від 14.11.2019 № 294-IX встановлено, що у 2020 році прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2020 року становить 2102,00 грн.

Дана позовна заява містить вимогу немайнового характеру та дві вимоги майнового характеру: 1) розірвання договору; 2) визнання власником об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці; 3) стягнення грошової суми - 6549212,16 грн.

Відповідно до абз. 1 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Однак, згідно доданих до позовної заяви платіжних доручень № 52 від 03.08.2020 року та № 54 від 04.08.2020 року позивачем сплачено 103117,18 грн судового збору (2102 грн - за розірвання договору (не майнова вимога), 2777 грн - 1,5% від вартості майна? - визнання позивача власником об`єкта будівництва (майнова вимога) та 98238,18 грн. - 1,5% від суми 6549212,16 грн (майнова вимога).

При цьому, як зазначено в п. 2.2.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна у позадоговірних зобов`язаннях (у тому числі в зв`язку з вимогами, заснованими на приписах частини п`ятої статті 216, статті 1212 Цивільного кодексу України тощо), - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Відповідно до пп.2.2.1 п.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки такий обов`язок покладається на позивача. На виняток з цього правила лише у випадках неправильного зазначення ціни позову вона визначається суддею; з цією метою суд вправі витребувати додаткові документи і матеріали як в учасників даного судового процесу, так і в інших підприємств та організацій, а в разі необхідності призначити відповідну судову експертизу (проведення експертної оцінки майна), у випадку ж відмови позивача від здійснення оплати такої експертизи - залишити позов без розгляду.

Водночас слід зазначити, що суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом п. 3 ч. 3 ст. 162 і ст. 163 ГПК України такий обов`язок покладається на позивача.

За таких обставин, сплачена позивачем сума судового збору у розмірі 2777 грн. - за майнову вимогу (визнання позивача власником об`єкта будівництва) є документально необґрунтованою, що позбавляє суд можливості встановити виконання позивачем вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України щодо сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Таким чином, позовна заява подана позивачем без додержання вимог ст.ст. 162-164 Господарського процесуального кодексу України.

За нормами статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. У відповідності до ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. 174, ст.ст. 234, 235 ГПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Позовну заяву благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА про розірвання договору підряду, визнання власником об`єкта будівництва та стягнення грошової суми 6549212,16 грн - залишити без руху.

2.Позивачу протягом десяти днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати докази надсилання відповідачу копії позовної заяви з усіма додатками, а саме: опис вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів , що надсилались на юридичну адресу відповідача, а також документ, що підтверджує надання поштових послуг (фінансовий чек, розрахункова квитанція тощо)

- надати докази, з яких можна встановити оцінку вартості об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці (експертна оцінка майна), станом на час звернення позивача до суду;

- надати докази сплати судового збору у розмірі 1,5% від оцінки вартості об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці (експертної оцінки майна);

3. Роз`яснити, що у випадку невиконання позивачем вимог суду про усунення недоліків позовної заяви у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Повний текст ухвали складено та підписано - 07.08.2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя М.В. Швець

Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90855517
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору підряду, визнання власником об`єкта будівництва та стягнення грошової суми 6549212,16 грн

Судовий реєстр по справі —926/1772/20

Судовий наказ від 31.08.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Постанова від 05.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні