Ухвала
від 10.08.2020 по справі 240/4395/20
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

10 серпня 2020 року м. Житомир справа № 240/4395/20

категорія 111020300

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попової О. Г., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради про розстрочення виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Житомирській області до Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради про розстрочення виконання рішення,

встановив:

Головне управління ДПС у Житомирській області звернулося до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради (далі - ДП "Коростишівський лісгосп АПК", відповідач) про стягнення з Дочірнього підприємства Коростишівський лісгосп АПК Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства Житомироблагрополіс Житомирської обласної ради податкову заборгованість в сумі 2 605 376,28 грн.

Рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 03 липня 2020 року позов задоволено, стягнуто з рахунків у банках, обслуговуючих Дочірнє підприємство "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради на користь Головного управління ДПС у Житомирській області податкову заборгованість у розмірі 2 605 376 (два мільйони шістсот п"ять тисяч триста сімдесят шість) гривень 28 коп.

31.07.2020 року до суду надійшла заява від Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради про розстрочення виконання судового рішення від 03.07.2020 року у справі за позовною заявою Головного управління ДПС у Житомирській області до Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради про стягнення податкової заборгованості.

В заяві заявник у зв`язку з неплатоспроможністю, скрутним фінансовим становищем просить розстрочити виконання рішення суду у справі №240/4395/20 щодо сплати податкового боргу в розмірі 2 605 376 (два мільйони шістсот п"ять тисяч триста сімдесят шість) гривень 28 коп. з Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради терміном на 12 місяців та дозволити проводити оплату частинами згідно графіку.

Заяву про розстрочення про виконання судового рішення призначено до розгляду в судовому засіданні на 10.08.2020 року о 11:00 год.

10.08.2020 року від Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради до суду надійшло клопотання про розгляд заяви в порядку письмового провадження.

Сторони будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, в судове засідання не з"явились.

Згідно з частиною першою статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до частини дев`ятої статті 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи положення ст.205, ч.4 ст.229 та ч.2 ст.378 КАС України, суд дійшов висновку про наявність підстав розгляду заяви у порядку письмового провадження без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши подану заяву про розстрочення виконання судового рішення та додані до неї матеріали, подані суду письмові докази, оцінивши їх, суд вважає, що заяву про розстрочення виконання судового рішення слід задовольнити.

Суд встановив, що рішенням Житомирського окружного адміністративного суду від 03 липня 2020 року стягнуто з рахунків у банках, обслуговуючих Дочірнє підприємство "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради на користь Головного управління ДПС у Житомирській області податкову заборгованість у розмірі 2 605 376 грн 28 коп.

Як встановлено з матеріалів справи, Дочірнє підприємство "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради перебуває на обліку в Головному управлінні ДПС у Житомирській області як платник податків. ДП Коростишівський лісгосп АПК є комунальним підприємством Житомирської обласної ради, основним видом діяльності якого є вирощування інших багаторічних культур; мисливство, відловлювання тварин і надання пов`язаних із ними послуг; Лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві тощо.

Звернувшись до суду із заявою про розстрочення виконання судового рішення, заявник посилався на неможливість сплати податкового боргу з підстави важкого фінансового стану підприємства. У зв`язку з карантинними заходами в економіці держави спричиненими поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), значно скоротились надходження від продажу лісопродукції, що негативно впливає на фінансово-економічне становище підприємства. За перше півріччя 2020 р. підприємство зазнало збиток, має заборгованість по зарплаті, лісові пожежі та карантинні обмеження призвели до непередбачуваних додаткових фінансових витрат, а зменшення попиту на лісопрдукцію - до фінансових збитків.

Зокрема, судом встановлено, що відповідно довідки вих.№78/4 від 14.07.2020 року заборгованість по заробітній платі за квітень-травень 2020 року становить 1084135,22 грн (а.с.137).

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить із наступного.

Частиною 1 статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Відповідно до ч.3 ст.378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує її матеріальне становище (ч.4 ст.378 КАС України).

Згідно з ч.5 ст.378 КАС України відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

З аналізу положень ч.5 ст.378 КАС України слідує, що відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

Вирішуючи питання про розстрочення виконання судового рішення, суд зобов`язаний встановити та перевірити наявність обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення або обставин, що роблять його виконання неможливим, врахувати ступінь вини відповідача (у даному випадку - заявника), стихійне лихо, інші надзвичайні події.

Разом з тим, під обґрунтованими підставами слід розуміти наявність виключних обставин, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання рішення суду у раніше встановлений судом спосіб. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами.

Дослідивши матеріали справи суд зазначає, що сума коштів, що підлягає стягненню за рішенням суду є значною. Крім того, судом встановлено, що на час виконання рішення суду фінансове становище заявника є складним, його доходи є недостатніми для сплати всієї суми заборгованості одразу.

Відтак, з наведеного слідує, що Дочірнє підприємство "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради не має можливості одночасно і в повному обсязі виконати судове рішення у даній справі та сплатити податковий борг.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що у заявника наявні обставини, які ускладнюють виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 03 липня 2020 року по справі №240/4395/20 через важке матеріальне становище, яке підтверджене належними та допустимими доказами, а тому, заява про розстрочення виконання судового рішення є обґрунтованою.

В той же час, згідно наданого заявником графіку погашення податкового боргу, при підрахунку загальної суми, судом встановлено, що загальний розмір податкового боргу - 2 625 376,28 грн, тоді як розмір податкової заборгованісті, який підлягає стягненню становить 2 605 376, 28 коп, що на 20 000 грн менше від заявленої суми зазначеної в графіку погашення податкового боргу.

Отже, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви та розстрочення виконання судового рішення у справі №240/4395/20 про стягнення з Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради податкового боргу в сумі 2 605 376,28 грн, строком на один рік відповідно до графіку погашення заборгованості боргу.

Керуючись статтями 241, 243, 256, 294, 295, 378 КАС України, суддя

ухвалив:

Заяву Дочірнього підприємства "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради про розстрочення виконання рішення суду задовольнити частково.

Розстрочити виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 03.07.2020 по справі №240/4395/20 у спосіб сплати Дочірнім підприємством "Коростишівський лісгосп АПК" Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства "Житомироблагроліс" Житомирської обласної ради на користь Головного управління ДПС у Житомирській області податкового боргу в сумі 2 605 376 (два мільйони шістсот п"ять тисяч триста сімдесят шість) гривень 28 коп, строком на один рік відповідно до графіку:

З 01.08 по 30.08.2020 - 217 000 грн;

з 01.09 по 30.09.2020 - 217 000 грн;

з 01.10 по 30.10.2020 - 217 000 грн;

з 01.11 по 30.11.2020 - 217 000 грн;

з 01.12 по 30.12.2020 - 217 000 грн;

з 01.01 по 30.01.2021 - 217 000 грн;

з 01.02 по 30.02.2021 - 217 000 грн;

з 01.03 по 30.03.2021 - 217 000 грн;

з 01.04 по 30.04.2021 - 217 000 грн;

з 01.05 по 30.05.2021 - 217 000 грн;

з 01.06 по 30.06.2021 - 217 000 грн;

з 01.07 по 30.07.2021- 218 376,28 грн.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складено 10 серпня 2020 року.

Суддя О.Г. Попова

Дата ухвалення рішення10.08.2020
Оприлюднено12.08.2020
Номер документу90860103
СудочинствоАдміністративне
Сутьрозстрочення виконання рішення

Судовий реєстр по справі —240/4395/20

Ухвала від 10.08.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Рішення від 03.07.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 02.07.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

Ухвала від 30.03.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Попова Оксана Гнатівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні