Рішення
від 07.08.2020 по справі 388/297/20
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/297/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.08.2020 року Долинський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Баранського Д.М.,

за участю секретаря Поліщук Т.І.,

розглянув у приміщенні суду в м. Долинській цивільну справу за позовом заступника керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає: Кіровоградська обласна державна адміністрація, Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати, -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2020 року заступник керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області звернувся до суду з цим позовом в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає: Кіровоградська обласна державна адміністрація, Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області до ОСОБА_1 та просить стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати в розмірі 30022,46 грн.

Позов мотивує тим, що необхідність у зверненні до суду з позовом виникла з причин невиконання зобов`язань з боку відповідача. До теперішнього часу Новогригорівською Другою сільською радою Долинського району Кіровоградської області та Кіровоградською обласною державною адміністрацією не здійснюється належний захист інтересів держави, не використовуються повноваження щодо стягнення заборгованості з орендної плати у примусовому порядку. Позивачами підтверджено, що ними не подано іншого позову до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати з підстав, викладених у цьому позові, у провадженні судів такі позови не знаходяться.

З часу виникнення заборгованості відповідача зі сплати орендних платежів, а саме з 30 серпня 2019 року жодних заходів, у тому числі претензійно-позовного характеру, окрім направлення листа - вимоги про сплату заборгованості від 30 червня 2019 року для поновлення порушених інтересів держави позивачами не вживалося, що свідчить про їх бездіяльність.

Недоотримання значної суми орендної плати суттєво ослаблює доходну частину місцевого бюджету та може призвести до неможливості покриття щомісячних (постійних) видатків місцевого бюджету, забезпечення виконання відповідних програм і, як наслідок до необхідності державного забезпечення збалансування місцевого бюджету.

Місцеві інтереси пов`язані із загальнодержавними і внаслідок порушення економічних (матеріальних) інтересів місцевого самоврядування порушуються також інтереси держави, що і є підставою для представництва держави прокурором.

21 березня 2017 року між Кіровоградською обласною державною адміністрацією та ОСОБА_1 укладено договір оренди водного об`єкта (далі - Договір). Предметом цього договору є, зокрема, земельна ділянка державної власності під водним об`єктом - 10,75 га, під пасовищами (прибережна захисна смуга) - 9 га, під гідротехнічною спорудою - 0,24 га, розташована на території Новогригорівської Другої сільської ради Долинського району Кіровоградської області за межами населеного пункту.

Відповідно до п. 8 Договору строк його дії десять років.

Згідно з пунктами 9, 11 Договору, орендна плата вноситься орендарем за земельну ділянку за місцем її розташування - 30022,46 грн, у розмірі, що становить 9,6444 процентів від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Орендна плата вноситься у строки: за земельну ділянку один раз на рік, протягом 60 днів з дня вручення податковим органом податкового повідомлення-рішення.

Відповідач ОСОБА_1 відзив на позовну заяву до суду не надіслав.

Справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку про задоволення позову з таких підстав.

Відповідно до чч. 1, 2 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом установлено, що 21 березня 2017 року між Кіровоградською обласною державною адміністрацією з одного боку та орендарем ОСОБА_1 з іншої сторони укладено договір оренди водного об`єкта, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис про речове право: 20680834 від 26 травня 2017 року. Договір набирає чинності після його державної реєстрації (далі - Договір) (а. с. 26-32).

Згідно з п. 1 Договору орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування водний об`єкт для рибогосподарських потреб - ставок площею 10,75 га, що знаходиться за межами с. Новогригорівка Друга Долинського району Кіровоградської області на території Новогригорівської Другої сільської ради Долинського району Кіровоградської області.

Об`єктом оренди за цим договором є: вода (водний простір) водного об`єкта 414,8369 тис. м куб., 10,75 га, земельна ділянка під водним об`єктом - 10,75 га, під пасовищами (прибережна захисна смуга) 9 га, під гідротехнічною спорудою - 0,24 га, кадастровий номер: 3521986400:02:000:0002. Договір укладено на десять років (пункти 2, 8 Договору).

Відповідно до п. 9 Договору, орендна плата вноситься орендарем: за воду (водний простір) у розмірі 4809,05 грн на рік; за земельну ділянку, за місцем її розташування у розмірі 30022,46 грн, у розмірі 9,6444 процентів від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Пунктом 11 Договору передбачено, що орендна плата вноситься у строки: за земельну ділянку один раз на рік, протягом 60 днів з дня вручення податковим органом податкового повідомлення - рішення.

За змістом корінця податкового повідомлення-рішення № 95839-5208-1128 від 30 червня 2019 року, 31 липня 2019 року ОСОБА_1 отримав це податкове повідомлення-рішення про сплату за 2019 рік орендної плати в сумі 30022,46 грн (а. с. 15, 16).

За змістом статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно зі ст. 22 Закону України Про оренду землі орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватися у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати. Розрахунки щодо орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, здійснюються виключно у грошовій формі.

Статтею 24 Закону України Про оренду землі передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема своєчасного внесення орендної плати.

Згідно з п. в ч. 1 ст. 96 ЗК України землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України).

За змістом ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно зі ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

З огляду на вищезазначене, оскільки відповідач у справі ОСОБА_1 не виконав зобов`язання за Договором зі сплати орендної плати в розмірі 30022,46 грн у встановлений строк, відповідно цей позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

За змістом ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Прокурором у цій справі понесено судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102 грн, що підлягають стягненню з відповідача на його корить.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 13, 21, 22, 24 Закону України Про оренду землі , ст. 96 ЗК України, ст. ст. 530, 610, 611, 625, 626, 628 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 19, 42, 48, 76, 81, 82, 83, 95, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов заступника керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає: Кіровоградська обласна державна адміністрація, Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Новогригорівської Другої сільської ради Долинського району Кіровоградської області заборгованість з орендної плати за землю згідно з договором оренди від 21 березня 2017 року в розмірі 30022,46 грн (тридцять тисяч двадцять дві гривні сорок шість копійок) на розрахунковий рахунок (отримувач: УДКСУ у Долинському районі Кіровоградської області, код отримувача: 37983323, банк отримувача: Казначейство України ЕАП, розрахунковий рахунок: UA988999980000033213815011174, код платежу: 18010900, призначення платежу: орендна плата з фізичних осіб).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Прокуратури Кіровоградської області (вул. В. Пермська, 4, м. Кропивницький, ідентифікаційний код: 02910025, розрахунковий рахунок: НОМЕР_1 , МФО: 820172) 2102 грн (дві тисячі сто дві гривні) понесених судових витрат.

Апеляційна скарга подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заступник керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області (вул. Чижевського, 1-а, м. Олександрія, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28000).

Кіровоградська обласна державна адміністрація (площа Героїв Майдану, 1, м. Кропивницький, 25006, ідентифікаційний код: 00022643).

Новогригорівська Друга сільська рада Долинського району Кіровоградської області (вул. Садова, 26, с. Новогригорівка Друга, Долинський район, Кіровоградська область, 28541, ідентифікаційний код: 04365721).

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 ).

Суддя Долинського районного суду Д. М. Баранський

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення07.08.2020
Оприлюднено11.08.2020
Номер документу90861073
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/297/20

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Рішення від 07.08.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 21.04.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні