Ухвала
від 11.08.2020 по справі 160/3914/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

11 серпня 2020 року Справа № 160/3914/20

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ніколайчук С.В., клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі № 160/3914/20 за позовом головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області (вул. Короленка, буд. 4, м. Дніпро, 49600, код ЄДРПОУ 38598371) до комунального закладу "Новомиколаївська середня загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів" Верхньодніпровської районної ради Дніпропетровської області" (вул.Мкртумова, 8а, смт. Новомиколаївка, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51653, код ЄДРПОУ 26372704) про застосування заходів реагування,-

ВСТАНОВИВ:

10.04.2020 року головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою до комунального закладу "Новомиколаївська середня загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів" Верхньодніпровської районної ради Дніпропетровської області", у якій позивач просить:

- застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єкта, а саме будівлі школи за адресою: вул.Мкртумова, 8а, смт. Новомиколаївка, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51653 комунального закладу "Новомиколаївська середня загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів" Верхньодніпровської районної ради Дніпропетровської області" (код ЄДРПОУ 26372704), до повного усунення порушень;

- встановити у судовому рішенні спосіб і порядок його виконання шляхом зобов`язання зупинити експлуатацію об`єкта, а саме: будівлі школи за адресою: вул.Мкртумова, 8а, смт. Новомиколаївка, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51653 комунального закладу "Новомиколаївська середня загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів" Верхньодніпровської районної ради Дніпропетровської області" (код ЄДРПОУ 26372704), до повного усунення порушень.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 14 квітня 2020 року відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання, за наявними у справі матеріалами.

10.08.2020 року на адресу суду надійшло клопотання від представника відповідача про зупинення провадження у справі для примирення сторін до закінчення карантину.

В обґрунтування заявленого клопотання представником відповідача зазначено, що були здійснені відповідні заходи та значна частина виявлених порушень вже усунена, певна частина порушень взагалі відсутня через необ`єктивність проведеної інспектором перевірки та неприйняття доказів відповідача в момент проведення перевірки (відповідне обґрунтування наводиться у відзиві), а решта порушень не може бути усунена через відсутність фінансування з державного бюджету та запровадження карантину.

Розглянувши заявлене клопотання, суд зазначає наступне.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 236 Кодексу адміністративного судочинства України суд зупиняє провадження у справі в разі звернення обох сторін з клопотанням про надання їм часу для примирення - до закінчення строку, про який сторони заявили у клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 236 Кодексу адміністративного судочинства України про зупинення провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про зупинення провадження у справі може бути оскаржена.

Відповідно до ч. 6 ст. 7 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).

Водночас, при повній або частковій відсутності норм, які регулюють певні суспільні відносини, можливо застосувати аналогію закону, тобто, вирішення справи або окремого юридичного питання на основі правової норми, розрахованої на схожі випадки.

Слід зазначити, що застосування аналогії забороняється, якщо вона прямо заборонена законом, чи якщо закон пов`язує настання юридичних наслідків з наявністю конкретних норм.

При вирішенні справи по аналогії закону чи аналогії права обов`язковим є дотримання таких умов: аналогія допустима лише у випадку повної чи часткової відсутності правових норм; суспільні відносини, до яких застосовується аналогія, повинні знаходитися у сфері правового регулювання; повинна бути схожість між обставинами справи і наявною нормою за суттєвими юридичними ознаками; пошук норми, що регулює аналогічний випадок, повинен здійснюватися спочатку в актах тієї ж галузі права, у випадку відсутності - в іншій галузі права і у законодавстві в цілому; винесене у процесі використання аналогії правове рішення не повинно суперечити нормам закону, його меті; обов`язково повинно бути мотивоване пояснення причин застосування рішення по аналогії до конкретного випадку.

Отже, у разі, якщо спірні правовідносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Згідно із приписами статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України, учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки. Учасники справи мають право, зокрема, подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Зважаючи на викладене, суд вважає за необхідне, застосувавши аналогію положення закону пункту 1 частини 2 статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України, що є найбільш приближеним за змістом до ситуації, що склалася на території України та Дніпропетровської області, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, задля захисту життя та здоров`я учасників справи, зупинити провадження у справі до завершення обмежувальних протиепідемічних заходів.

Керуючись статтями 7, 44, 236, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача у адміністративній справі № 160/3914/20 задоволити.

Зупинити провадження в адміністративній справі № 160/3914/20 за позовною заявою головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області (вул. Короленка, буд. 4, м. Дніпро, 49600, код ЄДРПОУ 38598371) до комунального закладу "Новомиколаївська середня загальноосвітня школа №2 І-ІІІ ступенів" Верхньодніпровської районної ради Дніпропетровської області" (вул.Мкртумова, 8а, смт. Новомиколаївка, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область, 51653, код ЄДРПОУ 26372704) про застосування заходів реагування - до завершення обмежувальних протиепідемічних заходів (карантину).

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ухвала суду оскаржується до Третього апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення11.08.2020
Оприлюднено13.08.2020
Номер документу90882668
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування

Судовий реєстр по справі —160/3914/20

Рішення від 20.04.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 15.02.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні