Рішення
від 03.08.2020 по справі 541/2765/19
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/2765/19

Провадження №2/541/297/2020

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

03 серпня 2020 року Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі: головуючої судді: Андрущенко-Луценко С.В.,

з участю секретаря судового засідання: Калініченко Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миргороді в порядку загального провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Остапівської сільської ради Миргородського району про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

04 грудня 2019 року ОСОБА_1 звернувся до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області із вищезазначеним позовом.

В направленому на адресу суду позові позивач зазначив, що згідно заповіту від 30 липня 1997 року ОСОБА_2 заповідала належну їй однокімнатну квартиру в с. Остапівка Миргородського району своїй сестрі ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла. У строки визначені законом ОСОБА_3 звернулася до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 та оформила на себе таке спадкове майно як квартира по заповіту. Спадкодавець ОСОБА_2 на день смерті проживала одна. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, але за життя нею був складений заповіт посвідчений 04.05.2012 року секретарем Остапівської сільської ради Миргородського району, в якому вона на випадок своєї смерті зробила наступне заповідальне розпорядження: все належне їй майно заповідала ОСОБА_1 . Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв позивач ОСОБА_1 по заповіту. Також було з`ясовано, що після смерті ОСОБА_2 залишилася неуспадкованою земельна частка (пай) на яку вона набула право за життя, як член КСП ім. Ульянова, будучи включеною до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай). На ім`я ОСОБА_2 був виготовлений сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ПЛ №0077423, який зареєстрований 20 грудня 1999 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №597. Також було з`ясовано, що мається заповіт складений ОСОБА_2 на ім`я ОСОБА_4 , за яким вона заповідача належну їй земельну частку (пай) ОСОБА_4 . У строки визначені законом ОСОБА_4 не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , зважаючи на що вона втратила право на спадкування цього майна. Отже, зважаючи на ту обставину, що сестра спадкодавиці ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 за заповітом, вона, як сестра спадкодавця , набула право на спадкування не охопленого заповітом майна за законом, і нею успадковано все майно після смерті ОСОБА_2 в тому числі і земельна частка (пай).

Він позбавлений можливості успадкувати згадану земельну ділянку, оскільки у нього відсутній на неї правовстановлюючий документ. Крім того, він повинен довести з метою успадкування майна родинні відносини між ОСОБА_2 та його ОСОБА_3 , а саме, що вони є рідними сестрами, зважаючи на що, ОСОБА_3 відноситься до спадкоємців другої черги після смерті ОСОБА_2 і має право на успадкування майна після її смерті за законом. У нього відсутнє свідоцтво про народження ОСОБА_3 , але родинні відносини між нею та ОСОБА_2 підтверджуються долученими ним до позову документами та показаннями свідків. Просить суд встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Остапівка Миргородського району, є рідною сестрою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та відноситься до спадкоємців другої черги за законом відповідно до ст. 530 ЦК України 1963 року.

Визнати за ним в порядку спадкування за заповітом майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 право власності на земельну ділянку площею 3,6474 гектарів, кадастровий номер 5323284600:00:013:0144, яку вона прийняла як спадщину за законом померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 рідної сестри ОСОБА_2 , що належала останній на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077423.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Шелудякова І.Ю. позов підтримали, просили його залдовольнити, як законний та обгрунтований з підстав викладених в позовній заяві.

Представник відповідача Остапівської сільської ради Миргородського району в судове засідання не з`явився. Установа належним чином повідомлена про день та час свудового розгляду справи, направила клопотання про проведення розгляду справи у відсутності представника.

Суд, заслухавши пояснення позивача та його представника, показання свідків, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 15).

За життя ОСОБА_2 отримала право на земельну частку (пай) на території Остапівської сільської ради Миргородського району, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077423, Державним актом на право колективної власності на землю КСП імені Ульянова від 28.11.1995 року, розпорядженням голови Миргородської райдержадміністрації від 25 жовтня 1996 року №342; витягом із списку громадян -членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства в якому під №58 мається прізвище ОСОБА_2 .

З довідки Остапівської сільської ради Миргородського району вбачається, що ОСОБА_2 на день смерті -ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована одна в АДРЕСА_1 (а.с.19).

Постановою державного нотаріуса Другої Миргородської державної нотаріальної контори від 29 листопада 2019 року позивачеві ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - оформленні земельної частки (паю) після смерті ОСОБА_3 по причині відсутності у нього правовстановлюючого документу та не доведенням родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с.18).

Також судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 була заведена спадкова справа в Першій Миргородській державній нотаріальній конторі і із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 звернулася 16.01.1998 року ОСОБА_3 та в подальшому прийняла спадщину за заповітом на належну спадкодавцеві ОСОБА_2 квартиру АДРЕСА_2 (а.с.28-33). В заповіті ОСОБА_2 називає ОСОБА_3 своєю сестрою (а.с. 30, 20).

Відповідно до ст. 548 ЦК УРСР ( 1963 року), не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженням. Прийнята спадщина вважається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Прийняття спадщини підтверджується різними діями спадкоємців, які за своїм характером свідчать що в шестимісячний строк з часу відкриття спадщини вони фактично вступили у володіння ( користування, розпорядження) спадковим майном.

Згідно ч.2 ст. 553 ЦК УРСР (в ред. 1963 року) спадкоємець за законом чи за заповітом вправі відмовитися від спадщини протягом 6 місяців з дня її відкриття.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР 1963 року, спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року, при вирішенні спорів про спадкування, спадщина по яких відкрилася і була прийнята до 01 січня 2004 року, не допускається застосування судами норм Цивільного Кодексу 2003 року, а застосуванню підлягають норми законодавства, чинного на час відкриття спадщини, зокрема ЦК УРСР.

Отже, до спірних відносин застосовуються норми ЦК УРСР.

Згідно ст. 525 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця.

Згідно ст. 548 ЦК УРСР визначено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженням.

Згідно ст.549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

ОСОБА_3 у строки визначені законом звернулася із заявою до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .. При цьому у спадковій справі мається спочатку заява ОСОБА_3 з якої вбачається, що вона приймає спадщину на все майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , а потім про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 по заповіту.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 суду пояснили, що являються мешканками с. Остапівка Миргородського району, тривалий час проживають в селі, а тому були знайомі як з ОСОБА_2 так і з ОСОБА_3 і їм достовірно відомо, що вони є рідними сестрами. При житті опікувалися одна одною, постійно спілкувалися. ОСОБА_2 була інвалідом дитинства, не заміжньою, дітей не мала. Поховала ОСОБА_2 її сестра ОСОБА_3 .

Також факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 підтверджується записом акта про шлюб за яким ОСОБА_3 03 березня 1958 року уклала шлюб з ОСОБА_8 і її прізвище було змінено на ОСОБА_3 (а.с.63), заповітом написаним ОСОБА_2 з якого вбачається, що належну їй квартиру вона заповідає своїй сестрі ОСОБА_3 .

Отже судом достовірно встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 були рідним сестрами. Встановлення вказаного факту для позивача має юридичне значення, оскільки необхідне йому для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_3 .

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла виключно ОСОБА_3 , що підтверджується копією спадкової справи після смерті ОСОБА_2 за заповітом на квартиру. В той же час залишилося не успадкованим майном -земельна частка (пай) яка належала ОСОБА_2 на підставі сертифікату на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077423.

Відповідно до ст. 530 ЦК України 1963 року , ОСОБА_3 , як сестра ОСОБА_2 належить до другої черги спадкоємців, а при відсутності спадкоємців першої черги або при неприйнятті ними спадщини, а також в разі, коли всі спадкоємці першої черги не закликаються до спадкування, успадковують у рівних частках: брати і сестри померлого, а також дід та бабка померлого як з боку батька, так і з боку матері.

Отже, ОСОБА_3 прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_2 по заповіту набула право на спадкування не охопленого заповітом майна по закону, тобто нею успадковано таке спадкове майно після смерті ОСОБА_2 як земельна частка (пай) на території Остапівської сільської ради Миргородського району.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.14).

За життя, ОСОБА_3 склала заповіт яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все належне їй майно, де б воно не було, та з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде належати на день смерті, та все те на що вона за законом матиме право, повністю заповідала ОСОБА_1 (а.с.128).

Спадщину після смерті ОСОБА_3 за заповітом прийняв позивач ОСОБА_1 , що вбачається з копії спадкової справи (а.с.122-152).

Отже, позивач ОСОБА_1 набув право і на спадкування земельної частки (паю) на яку отримала право ОСОБА_3 після смерті своєї сестри ОСОБА_2 .

Наразі в 2017 році при передачі земельної частки (паю) в оренду орендарем було виготовлено технічну документацію про встановлення і відновлення меж земельної ділянки в натурі і їй було присвоєно кадастровий номер 5323284600:00:013:0144 . Тобто, земельна частка (пай) виділяється в натурі, як земельна ділянка площею 3,6474 га із згаданим вище кадастровим номером.

Зважаючи на вище викладене, є всі правові підстави для задоволення позову ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст.4, 10, 12, 13, 77, 81, 141, 263, 264, 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 525, 530, 548, 549. 553 ЦК України 1963 року, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (37610, с. Остапівка, Миргородського району, РНОКПП НОМЕР_1 ) до Остапівської сільської ради Миргородського району (с. Остапівка, вул.. Шевченка,32, Миргородського району, ЄДРПОУ 24832099) про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом -задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Остапівка Миргородського району Полтавської області, є рідною сестрою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Остапівка Миргородського району Полтавської області та відноситься до її спадкоємців другої черги за законом відповідно до ст.. 530 ЦК України в редакції від 18.07.1963 року.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_1 , в порядку спадкування за заповітом майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , право власності на земельну ділянку площею 3,6474 гектарів, кадастровий номер 5323284600:00:013:0144, яку вона прийняла як спадщину за законом померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 рідної сестри ОСОБА_2 , що належала останній на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серія ПЛ №0077423.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області.

Повний текст рішення складено 07 серпня 2020 року

Суддя: С. В. Андрущенко-Луценко

СудМиргородський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення03.08.2020
Оприлюднено12.08.2020
Номер документу90885548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —541/2765/19

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні