Ухвала
від 12.08.2020 по справі 540/124/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

12 серпня 2020 р.м.ОдесаСправа № 540/124/20

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого-судді Градовського Ю.М., суддів: Крусяна А.В., Яковлєва О.В., розглянувши питання про відкриття за апеляційною скаргою Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 4 березня 2020р. по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НВК Меркурій" до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області, третя особи: Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради в особі Управління містобудування та архітектури про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

У січні 2020р. ТОВ "НВК Меркурій" звернулося в суд із адміністративним позовом до Управління ДАБІ у Херсонській області, третя особа: Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради в особі Управління містобудування та архітектури, в якому просило: визнати протиправним та скасувати рішення за №362/х від 17.12.2019р. про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за №21 від 7.06.2018р. по об`єкту "Будівництво житлового та торгівельно-адміністративного комплексу, на розі вулиць Покришева та Володимира Великого (Ворошилова) в м.Херсоні" виданого Управлінням містобудування та архітектури департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради згідно наказу №55 від 7.06.2018р..

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 4 березня 2020р. адміністративний позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення Управління ДАБІ у Херсонській області за №362/х від 17.12.2019р. про скасування дії містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва за №21 від 7.06.2018р. по об`єкту "Будівництво житлового та торгівельно-адміністративного комплексу, на розі вулиць Покришева та Володимира Великого (Ворошилова) в м.Херсоні".

Стягнуто з Управління ДАБІ у Херсонській області на користь ТОВ "НВК Меркурій" судовий збір у сумі 2 732,6грн..

Не погоджуючись із даним судовим рішенням Управлінням ДАБІ у Херсонській області подано апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати та прийняти нову постанову, якою у задоволенні адміністративного позову відмовити в повному обсязі, посилаючись на порушення норм права.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 5.05.2020р. апеляційну скаргу Управлінням ДАБІ у Херсонській області - залишено без руху, у зв`язку із пропуском строку на апеляційне оскарження та не сплатою судового збору, а також надано строк для усунення вказаних недоліків.

25.06.2020р. Управлінням ДАБІ у Херсонській області подано клопотання про продовження процесуального строку на усунення недоліку поданої апеляційної скарги.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 1.07.2020р. вказане клопотання задоволено та продовжено строк усунення недоліків поданої апеляційної скарги.

Копія вказаної ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду направлялась на адресу апелянта вказану ним в апеляційній скарзі, що підтверджується супровідним листом та отримана скаржником 7.07.2020р., що підтверджується поштовим повідомленням із підписом уповноваженої особи.

Станом на 12 серпня 2020р. (з урахуванням наданого в ухвалі строку для усунення недоліків апеляційної скарги) скаржником не виконано вимоги ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду від 5.05.2020р. про залишення поданої ним апеляційної скарги без руху.

Приписами ст.118 КАС України визначено, що процесуальні строки - це встановленні законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

У відповідності до ч.9 ст.120 КАС України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення позовна заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Положеннями ст.295 КАС України встановлено, що апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Апеляційний суд звертає увагу, що законодавством чітко визначено порядок та строки звернення із апеляційною скаргою в суд.

Приписами ч.3 Прикінцевих положень КАС України визначено, що під час дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

З огляду на викладене, суд зазначає, що апелянтом не подано відповідної заяви із зазначенням відповідних підстав пропуску строку.

За правилами ч.4 ст.299 КАС України, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними. З огляду на викладене, судова колегія зазначає, що апелянтом пропущено строк подачі апеляційної скарги.

Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку про необхідність відмовити у відкритті апеляційного провадження за вказаною апеляційною скаргою.

Керуючись ст.ст.294, 299 КАС України, суд,

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 4 березня 2020р. по справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НВК Меркурій" до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області, третя особи: Департамент містобудування та землекористування Херсонської міської ради в особі Управління містобудування та архітектури про визнання протиправним та скасування рішення.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення..

Головуючий-суддя Ю.М. Градовський

Судді А.В. Крусян

О.В. Яковлєв

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90925868
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/124/20

Ухвала від 12.08.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Ухвала від 05.05.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Градовський Ю.М.

Рішення від 04.03.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні