Ухвала
від 21.07.2020 по справі 569/8036/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/8036/20

1-кс/569/3838/20

УХВАЛА

21 липня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні слідчий слідчого управління ГУНП в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 яке погоджене із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий у кримінальному провадженні слідчий слідчого управління ГУНП в Рівненській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся в суд із клопотанням, яке погоджено із прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання зазначає, що слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020180000000074 від 21.05.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), обласного комунального підприємства "Міжнародний аеропорт-Рівне" (код ЄРДПОУ 31620337) (далі - ОКП «МА-Рівне») та ПП «Експерт-Рівне-Консалт» (код ЄДРПОУ 35056717), зловживаючи службовим становищем, в ході здійснення зведеного виконавчого провадження №53501885 відносно боржника ОКП «МА-Рівне», виставили на реалізацію нерухоме майно в АДРЕСА_1 , а саме: гаражі (літ. Е), загальною площею 1441 м.кв. (реєстраційний номер майна згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно: 10985872), стоянку для автомобілів з асфальтобетонним покриттям-майданчик, площею 6000 м.кв. (інформація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно відсутня), за заниженими цінами, що не відповідають ринковим цінам, що в свою чергу призвело або може призвести до настання тяжких наслідків інтересам громади Рівненської області.

Оцінку об`єкту нерухомого майна, а саме: гаражі (літ. Е), загальною площею 1441 м.кв. (реєстраційний номер майна: 10985872), стоянку для автомобілів з асфальтобетонним покриттям-майданчик, площею 6000 м.кв. (інформація в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно відсутня), за відповідною постановою Рівненського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції у Рівненській області від 07.08.2019, здійснило Приватне підприємство «Експерт-Рівне-Консалт» (код ЄДРПОУ 35056717).

Однак, відповідно до показів в якості свідка заступника начальника з авіаційної безпеки ОКП «МА-Рівне» ОСОБА_5 встановлено, що згідно журналу реєстрації відвідувачів, які проходять через контрольно-пропускний пункт ОКП «МА-Рівне», будь-які представники ПП «Експерт-Рівне-Консалт» для оцінки вартості об`єктів нерухомості «Гаражів», із прилеглою територією, не прибували.

В ході огляду місця події від 21.05.2020 встановлено, що вхідні двері та ворота до об`єкту нерухомого майна гаражів (літ. Е) за адресою: АДРЕСА_1 , закриті на замок або забиті дерев`яними дошками, що унеможливлює вільний вхід до приміщення об`єкту.

Разом із тим, незважаючи на порушення процедур оцінки майна, визначеному Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та нормативно-правовими актами з оцінки майна, не здійснюючи фактичний огляд об`єктів нерухомості, з метою умисного заниження вартості майна, 08.01.2020 представниками ПП «Експерт-Рівне-Консалт» виготовлений висновок експерта, а представниками відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) виставлено на реалізацію.

Крім того, надійшов рапорт старшого оперуповноваженого УСБУ в Рівненській області про те, що в ході виконання доручення старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетний громадянин України ОСОБА_6 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Рисв`янка, Рівненського району, Рівненської області, проживає за адресою АДРЕСА_2 ), який спільно з громадянами України ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 реалізовує злочинну схему відчуження об`єктів критичної інфраструктури стратегічного авіапідприємства регіону за заниженою вартістю.

Зокрема, наявні дані свідчать, що громадяни України начальник управління транспорту та зв`язку виконавчого комітету Рівненської міської ради (до 2018 року Голова Рівненської РДА) ОСОБА_7 , фактичний власник ТОВ "Стиль-Декор" ОСОБА_8 , головний бухгалтер ТОВ "Стиль-Декор" ОСОБА_9 , голова постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування Рівненської міської ради, власник ПП "Експерт-Рівне-Консалт" ОСОБА_11 , працівник ПП "Експерт-Рівне-Консалт" ОСОБА_12 , заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) ОСОБА_10 та директор Обласного комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Рівне" ОСОБА_6 , вживають заходів з реалізації частини нерухомого майна обласного комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Рівне" по заниженій вартості.

З метою реалізації злочинного наміру, вказані особи, використовуючи наявні виконавчі провадження, розробили схему протиправної реалізації частини нерухомого майна шляхом його арешту та реалізації через систему електронних торгів арештованим майном ДП "СЕТАМ".

Фактичний власник ТОВ "Стиль-Декор" ОСОБА_8 , спільно з головним бухгалтером ТОВ "Стиль-Декор" ОСОБА_9 реалізовуючи злочинний умисел, використовуючи підпорядкований їм суб`єкт господарської діяльності, беруть участь у торгах з продажу нерухомого майна аеропорту, з метою придбання вказаного майна за завідомо заниженою ціною. Заступник начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) ОСОБА_10 , забезпечує арешт частини нерухомого майна та його реалізацію через систему електронних торгів арештованим майном ДП "СЕТАМ", а також забезпечує протидію правоохоронним органам, які вживають заходів із блокування реалізації вказаного майна по заниженій вартості. Голова постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування Рівненської міської ради, власник ПП "Експерт-Рівне-Консалт" ОСОБА_11 , з метою заниження вартості нерухомого майна, надала вказівку підлеглій їй працівниці ПП "Експерт-Рівне-Консалт" ОСОБА_12 провести відповідну оцінку частини нерухомого майна ОКП "Міжнародний аеропорт "Рівне". Начальник управління транспорту та зв`язку виконавчого комітету Рівненської міської ради (до 2018 року Голова Рівненської РДА) ОСОБА_7 через підконтрольне йому ТОВ "Будремок" забезпечив оренду частини нерухомого майна ОКП "Міжнародний аеропорт "Рівне" з метою його можливої участі у торгах як першочергового покупця. Директор Обласного комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Рівне" ОСОБА_6 , з метою забезпечення реалізації злочинного наміру, не вживає дієвих заходів із погашення існуючої заборгованості, її реструктуризації та протидії примусовому стягненню коштів та майна аеропорту.

За результатами вжитих оперативних заходів встановлено, що за місцем здійснення діяльності ПП "Експерт-Рівне-Консалт" (код ЄДРПОУ 35056717), в офісних приміщеннях (1-ий поверх), що розташовані за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 15, знаходяться документальні матеріали щодо оцінки об`єктів нерухомості ОКП "Міжнародний аеропорт "Рівне" за заниженою вартістю, а саме стоянки для автомобілів з асфальтобетонним покриттям, загальною прощею 6000 м кв. та будівлі гаража, загальною площею 1441 м. кв.

Вказане підтверджується показаннями свідка ОСОБА_13 .

Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 15, знаходиться офісні приміщення (перший поверх), які належать на праві приватної власності ОСОБА_11 .

Таким чином, з метою відшукання та вилучення вищевказаних речей та документів, які можуть містити в собі сліди злочину та зберігатись за адресою: АДРЕСА_3 , а також мають доказове значення у даному кримінальному провадженні, неможливо отримати іншим способом, оскільки наявні ризики їх знищення або підміни.

Слідчий в судовому засідання клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали кримінального провадження судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 15, знаходиться офісні приміщення (перший поверх), які належать на праві приватної власності ОСОБА_11 .

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження.

З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів. Слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Незалежно від стадії цієї слідчої дії слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов`язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування можуть знаходиться за місцем здійснення діяльності ПП "Експерт-Рівне-Консалт", а саме: в офісних приміщеннях на першому поверсі будинку, що знаходиться за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 15 та мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ПП "Експерт-Рівне-Консалт", а саме: в офісних приміщеннях на першому поверсі будинку, що знаходиться за адресою: м. Рівне, проспект Миру, 15, в кабінеті директора (Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, належить на праві приватної власності ОСОБА_11 ), з метою відшукання та вилучення: документів щодо відчуження об`єктів нерухомості ОКП "Міжнародний аеропорт "Рівне", чорнових записів, комп`ютерної техніки, носіїв інформації, які мають суттєве значення для кримінального провадження.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90938763
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/8036/20

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 13.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 13.07.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні