Ухвала
від 13.08.2020 по справі 120/1893/20-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

13 серпня 2020 р. Справа № 120/1893/20-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Богоноса М.Б., розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування наказу

УСТАНОВИВ

У Вінницький окружний адміністративний суд надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 24.10.2019 по справі № 120/2772/19-а, яке набрало законної сили 19.02.2020, зобов`язано відповідача повторно розглянути клопотання ОСОБА_1 про надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення, державної форми власності, орієнтовною площею 2,0 га, за межами населеного пункту Пултівецької сільської ради, із урахуванням правової оцінки, наданої судом в судовому рішенні.

Однак Наказом відповідача від 11.12.2019 № 2-24267/15-19-сг повторно відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, площею 2,0 га для ведення особистого селянського господарства та території Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області, у зв`язку із невідповідністю місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Також відповідач зазначив, що у викопіюванні з оновлення планово - картографічного матеріалу Пултівецької сільської ради відсутнє погодження Пултівецької сільської ради щодо встановлення об`єктивної інформації стосовно правового статусу земельної ділянки. З метою недопущенням порушення прав третіх осіб, з огляду на наявні рішення Пултівецької сільської ради щодо надання земельних ділянок у користування громадянам, позивачу рекомендовано погодити графічні матеріали у Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області.

Не погоджуючись із наказом від 11.12.2019 № 2-24267/15-19-сг, позивач звернувся до суду, оскільки на його думку, відповідачем порушено ст. 118 Земельного кодексу України при його прийнятті.

Ухвалою від 12.05.2020 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху та надано строк для усунення недоліків позовної заяви.

25.05.2020 до суду надійшла заява позивача про усунення, вказаних в ухвалі від 12.05.2020, недоліків.

Ухвалою від 27.05.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням сторін в порядку, встановленому ст. 262 КАС України. Цією ж ухвалою відповідачу встановлено 15-ти денний строк з дня вручення копії ухвали для подання відзиву на позовну заяву в порядку, передбаченому статтею 162 КАС України.

Також ухвалою від 27.05.2020 витребувано за ініціативою суду у відповідача належним чином засвідчені копії клопотання ОСОБА_1 із додатками до нього та прийняте щодо клопотання рішення у формі наказу від 11.12.2019 № 2-24267/15-19-сг.

18.06.2020 на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву, у якому відповідач заперечує щодо задоволення адміністративного позову.

Обґрунтовуючи відзив відповідач зазначає, що на виконання рішення суду по справі № 120/2772/19-а повторно розглянуто клопотання позивача про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

За результатами повторного розгляду позивачу відмовлено у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, оскільки земельна ділянка, що зазначена на графічному матеріалі, згідно рішення Пултівецької сільської ради від 1996 року надана в користування іншим особам.

При цьому відповідач зіслався на лист Пултівецької сільської ради від 18.07.2019 № 267, згідно якого земельна ділянка, що знаходиться та території Пултівецької сільської ради за межами населеного пункту площею 30,00 га надана в користування 96 громадянам для ведення підсобного господарства згідно рішень Пултівецької сільської ради. З 1996 року громадяни користуються земельною ділянкою та сплачують земельні податки.

За цих обставин відповідач вважає свою відмову правомірною і такою, що надана з дотриманням вимог чинного законодавства.

Дослідивши аргументи сторін, докази якими вони обґрунтовані, суд доходить висновку про необхідність витребування додаткових доказів та продовження розгляду цієї справи в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін із таких мотивів.

Як слідує із матеріалів справи, предметом оскарження в межах цієї справи є наказ відповідача від 11.12.2019 № 2-24267/15-19-сг яким відмовлено ОСОБА_1 у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність.

Відмовляючи ОСОБА_1 у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою, відповідач врахував два рішення 6 сесії Пултівецької сільської ради від 04.04.1996, на підставі яких дійшов висновку, що бажана для позивача земельна ділянка перебуває у користуванні інших осіб, а у відзиві ще й зіслався на лист Пултівецької сільської ради від 18.07.2019 № 267 який підтверджує ті ж обставини.

Проте, у матеріалах справи відсутні належним чином засвідчені копії рішень 6 сесії Пултівецької сільської ради від 04.04.1996 та лист Пултівецької сільської ради від 18.07.2019 № 267, а неналежна якість наданих відповідачем фотокопій документів не дозволяє суду надати оцінку їх змісту, що унеможливлює їх врахування з метою встановлення обставин, що входять до предмету доказування.

Крім цього, з метою оцінки підстав для прийняття спірного наказу, суду необхідно ідентифікувати передані іншим особам на підставі рішень 6 сесії Пултівецької сільської ради від 1996 року земельні ділянки та встановити їх місцезнаходження. У матеріалах справи відсутні докази, які б давали можливість встановити зазначені обставини.

Частиною 4 ст. 9 КАС України встановлено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи

Відповідно до положень ст. 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються зокрема на підставі письмових доказів.

Про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу (ч. 3 ст. 80 КАС України).

Відтак, з метою повного та всебічного з`ясування всіх обставин в справі, суд вважає за необхідне витребувати у Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області належним чином засвідчені копії:

- рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської ради "Про надання земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства" та рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської ради "Про передачу земельних ділянок у приватну власність";

- графічних матеріалів чи інших доказів (актів огляду, схем розміщення земельних ділянок, актів перевірки дотримання вимог земельного законодавства, тощо), що дають можливість ідентифікувати земельні ділянки про які йдеться у рішеннях Пултівецької сільської ради 6 сесії від 04.04.1996 та встановити їх місцезнаходження;

- листа від 18.07.2019 № 267 адресованого начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Козаку Ю.В.

Крім того, відповідно до інформації з Державного земельного кадастру судом встановлено, що земельна ділянка на яку претендує позивач, накладається (співпадає) із місцем знаходження земельної ділянки за кадастровим номером 0520685500:04:006:0115, яка є сформованою та зареєстрована у Державному земельному кадастрі із цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства (01.03).

Тому, з метою встановлення правового режиму земельної ділянки на яку претендує позивач, суд вбачає підстави для витребування у Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області:

- інформацію про те, на якій підставі відбулася реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 0520685500:04:006:0115 у Державному земельному кадастрі;

- якщо реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 0520685500:04:006:0115 відбулася на підставі документації із землеустрою, надати копії наказів про дозвіл на її виготовлення (розроблення) та інші документи, що охоплюються відповідною документацією із землеустрою.

В силу ч. 6 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Крім цього, згідно статті 12 КАС України, адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 2 ст. 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Частиною п`ятою статті 262 КАС України передбачено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи необхідність дослідження нових доказів та заслуховування пояснень учасників справи, суд доходить висновку про наявність підстав для продовження розгляду цієї справи у судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст. 72, 73, 75, 80, 243, 248, 256, 262 КАС України, суд

УХВАЛИВ

Витребувати у Пултівецької сільської ради Вінницького району Вінницької області належним чином засвідчені копії:

- рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської ради "Про надання земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства" та рішення 6 сесії від 04.04.1996 Пултівецької сільської ради "Про передачу земельних ділянок у приватну власність";

- графічних матеріалів чи інших доказів (актів огляду, схем розміщення земельних ділянок, актів перевірки дотримання вимог земельного законодавства, тощо), що дають можливість ідентифікувати земельні ділянки про які йдеться у рішеннях Пултівецької сільської ради 6 сесії від 04.04.1996 та встановити їх місцезнаходження;

- листа від 18.07.2019 № 267 адресованого начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Козаку Ю.В..

У Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області:

- інформацію про те, на якій підставі відбулася реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 0520685500:04:006:0115 у Державному земельному кадастрі;

- якщо реєстрація земельної ділянки за кадастровим номером 0520685500:04:006:0115 відбулася на підставі документації із землеустрою, надати копії наказів про дозвіл на її виготовлення (розроблення) та інші документи, що охоплюються відповідною документацією із землеустрою.

Встановити строк для виконання цієї ухвали суду тривалістю 5 днів з моменту отримання копії ухвали.

Розгляд справи за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії продовжити за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Призначити справу до судового розгляду на 03.09.2020 о 10:00 год. в залі судових засідань № 1 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14, з викликом у судове засідання сторін.

Копію ухвали надіслати для виконання Пултівецькій сільській раді Вінницького району Вінницької області та Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області, а ОСОБА_1 - для відома.

Ухвала суду першої інстанції оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Богоніс Михайло Богданович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90939902
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/1893/20-а

Рішення від 07.09.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 13.08.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 27.05.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Богоніс Михайло Богданович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні