Рішення
від 03.08.2020 по справі 398/1084/20
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1084/20

провадження №: 2/398/983/20

РІШЕННЯ

Іменем України

"03" серпня 2020 р. Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді Авраменка О.В.,

з участю секретаря судового засідання Міщенко С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Олександрія в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовною заявою до Приютівської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його баба ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина на земельну ділянку № НОМЕР_1 , яка розташована на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області. На момент смерті баби з нею була зареєстрована та проживала її донька - ОСОБА_2 , яка вважається такою, що прийняла спадщину. Окрім неї, у померлої ОСОБА_3 була ще одна донька - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , та яка була матір`ю позивача. Після смерті баби, у зв`язку з тим, що мати померла раніше, він отримав свідоцтво на спадщину на 1/2 частину земельної ділянки. Іншу 1/2 частину отримала ОСОБА_2 , однак не оформила своїх спадкових прав. Після смерті ОСОБА_2 йому зателефонували з ТОВ Ранкове та повідомили, що в них в оренді знаходиться земельна ділянка та йому необхідно оформити на неї право власності. Договір оренди укладений ще з його бабою та тітка після її смерті отримувала орендну плату. Земельну ділянку тітка не оформлювала, а орендарю пояснювала це браком коштів. Про наявність даної земельної ділянки тітка йому не повідомляла, та йому не було про неї відомо. Він звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак отримав відмову у зв`язку з пропуском 6-ти місячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Інших спадкоємців ОСОБА_2 не має. Оскільки він не знав про існування у тітки земельної ділянки, то з відповідною заявою до нотаріуса не звертався.

Учасники справи, належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справа, в судове засідання не з`явилися.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без її участі та участі позивача. Крім того, представник позивача зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить позов задовольнити.

Від відповідача надійшла заява про розгляд справи без участі представника відповідача. Крім того, просив прийняти рішення у справі на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши подані сторонами докази, суд приходить до наступних висновків.

Суд в межах заявлених позовних вимог та наданих доказів у справі встановив наступні факти та правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а. с. 12), яка була матір`ю позивача - ОСОБА_1 (а. с. 20).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а. с. 14), яка була матір`ю ОСОБА_5 (а. с. 22, 23) та ОСОБА_2 (а. с. 21), а також бабою позивача - ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно, в тому числі земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3520386200:02:003:0149, загальною площею 3,5833 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області (а. с. 15).

Після смерті ОСОБА_3 спадщину прийняли - її донька ОСОБА_2 та онук ОСОБА_1 , що підтверджується матеріалами спадкової справи (а. с. 68 - 94). При цьому, ОСОБА_1 отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частку зазначеної земельної ділянки, а на іншу 1/2 частку зазначеної земельної ділянки ОСОБА_2 свої спадкові права не оформила.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а. с. 13). Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно та майнові права, в тому числі на 1/2 частику земельної ділянки, яка була нею успадкована після смерті матері, однак ОСОБА_2 свої спадкові права не оформила.

Відповідно до ч. 3 ст. 1266 ЦК України племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Оскільки, ОСОБА_6 , яка була сестрою ОСОБА_2 та матір`ю позивача, померла до смерті своєї сестри, то в силу ч. 3 ст. 1266 ЦК України її син та відповідно племінник ОСОБА_2 - позивач, є єдиним спадкоємцем після смерті останньої за правом представлення.

При зверненні позивача до нотаріальної контори щодо оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 йому було роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину не може бути видано через пропуск ним шестимісячного терміну для прийняття спадщини (а. с. 16)

Статтею 1216 ЦК України встановлено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкодавців).

Згідно з ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За змістом ч. 1 ст. 1269 та ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини.

Як зазначено в ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась та відповідно свідоцтв про право на спадщину не видавалось, заповіти від імені померлої не посвідчувались, що підтверджується Інформаційними довідками зі Спадкового реєстру (а. с. 60, 61 - 61).

Відповідно до роз`яснень, які містяться у абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року № 7 поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи відсутність інших спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 та відсутність заперечень проти позову зі сторони відповідача, а також те, що позивач не був обізнаний про наявність спадкового майна, що на переконання суду є поважною причиною пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, то суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

На відшкодуванні судових витрат позивач не наполягав.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76 - 82, 258, 259, 263 - 265, 268 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (адреса місце проживання, зареєстрована у встановленому законом порядку: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області (адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, сел. Проютівка, вулиця Шкільна, будинок 4, код за ЄДРПОУ 05378803) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк два місяці на подання заяви про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з часу набрання рішення законної сили.

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Кропивницького апеляційного суду через Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 13 серпня 2020 року.

Суддя О.В.Авраменко

СудОлександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90945290
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —398/1084/20

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Рішення від 03.08.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 15.05.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Авраменко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні