Рішення
від 13.08.2020 по справі 423/445/20
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 423/445/20

номер провадження 2/423/244/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 серпня 2020 року м. Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі

головуючого судді Лизенко І.В.

за участі секретаря судового засідання Сороки В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в судовій залі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №423/445/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Попаснянської районної державної адміністрації, про надання дозволу на в`їзд/виїзд малолітньої дитини на тимчасово окуповану територію України без згоди та супроводу матері,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить надати дозвіл на перетин лінії розмежування з тимчасово окупованою територією Луганської та Донецької областей України малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у супроводі батька ОСОБА_1 без згоди та супроводу матері дитини ОСОБА_2 до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

В обґрунтування позову зазначив, що у 2011 році він зареєстрував шлюб з відповідачкою ОСОБА_2 .

Під час шлюбу народилася донька, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на даний момент є малолітньою. Під час шлюбу він з дружиною та донькою мешкали та були зареєстровані за адресою АДРЕСА_1 .

Починаючи з листопада 2014 року, відповідачка припинила з ним шлюбні стосунки та виїхала з квартири, де зареєстрована, до Російської Федерації. Наразі відповідачка ОСОБА_2 постійно мешкає в м.Шахти Ростовської області РФ та повертатись не збирається.

Доньку ОСОБА_3 відповідачка залишила на виховання своїй матері (бабусі) ОСОБА_4 , яка мешкає у м. Кадіївка (Стаханов) Луганської області, яка на даний час є тимчасово не підконтрольною територією України. Відповідачка фактично покинула свою доньку на призволяще, залишивши її виховання та матеріальне утримання на свою матір, та на нього. Він працює на шахті "Гірська", та мешкає у м.Гірське, що є підконтрольною територією України, йому важко постійно приїжджати до м.Кадіївка Луганської області.

По можливості він приїздить до м. Кадіївка до своєї доньки, щоб надати їй хоч якусь матеріальну допомогу, але при спробі привезти її додому через лінію розмежування, його повідомили про те, що без згоди матері доньки він не зможе перетинати лінію розмежування з тимчасово не підконтрольними територіями України.

Його мати ОСОБА_5 , як бабуся, теж має бажання бачитись з онукою, але для цього йому потрібно її привезти додому у м. Гірське.

З часу припинення шлюбних стосунків відповідачка участі у вихованні та догляді за дитиною не бере, розвитком дитини не цікавиться, достатньої матеріальної допомоги на утримання та розвиток дитини не надає.

Відповідачка безпідставно чинить йому перешкоди у здійсненні заходів, спрямованих на покращення здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідачка відмовляється надати у передбаченому законодавством України порядку дозвіл на в`їзд/виїзд доньки ОСОБА_3 для відпочинку та оздоровлення. При цьому жодних вагомих аргументів, які б пояснювали та обґрунтовували її відмову, вона не наводить, відмовляється спілкуватись на тему надання згоди на перетинання лінії розмежування їх доньки у його супроводі.

Вважає, що така позиція матері дитини, шкодить її інтересам та не сприяє її всебічному розвитку, порушує право дитини на повний та гармонійний розвиток її особистості та вказує на зловживання відповідачкою своїми батьківськими правами.

В судове засідання позивач не з`явився, надав заяву, в якій просив проводити розгляд справи у його відсутність, наполягає на задоволенні позовних вимог. Проти заочного розгляду справи не заперечував.

Представник Служби у справах дітей Попаснянської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій просила проводити розгляд справи у її відсутність, до заяви додала письмові пояснення в яких зазначено, що служба не може подати до суду відповідний висновок про підтримку або не підтримку позовних вимог ОСОБА_1 , оскільки доказів та будь-яких документів, які б свідчили про непроживання матері разом з дитиною та ухилення ОСОБА_2 від виконання нею обов`язків з виховання та утримання доньки, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 не надав. З`ясувати умови проживання дитини, наміри матері стосовно своєї дитини та бажання самої дитини не мають змоги у зв`язку з проживанням їх на тимчасово окупованій території.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, про час, дату і місце розгляду справи була повідомлена у встановленому законом порядку, тому суд, зі згоди представника позивача, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст.ст. 280-281 ЦПК України.

Дослідивши письмовідокази, суд вважає позов таким, що не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 та відповідачка ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 28 квітня 2011 року, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 (а.с.8).

В шлюбі у позивача та відповідачки народилася донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9)

Як вбачається з матеріалів справи, позивач та відповідачка зареєстровані у АДРЕСА_1 (а.с.7, 13)

Згідно ст. 141 СК України батьки мають рівні права та обов`язки щодо дитини.

Згідно ч.2 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Частиною 3 статті 313 ЦК України визначено, фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Порядок виїзду за кордон дітей громадян України визначено Законом України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України від 21 січня 1994 року № 3857-ХІІ, Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою КМУ від 27 січня 1995 року №57, Порядком оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення, затвердженим постановою КМУ від 07.05.2014 року №152.

У відповідності до положень ч. 2 ст. 4 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон…За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Згідно із пунктом 5.1.1 Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей від 14 квітня 2017 року N 222ог в`їзд на неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року №57.

Пунктом 5.1.2 вказаного Тимчасового порядку передбачено, що виїзд з неконтрольованої території громадян України, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за умови пред`явлення свідоцтва про народження дитини, будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України Про громадянство України або статтею 2 Закону України Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16-річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивачем до позовної заяви додано як докази копію його паспорту, копію свідоцтва про шлюб та про народження дитини, копію довідки про склад сім`ї за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивачем не надано суду жодного доказу на підтвердження жодної з обставин, викладених у позові, які є підставою позовних вимог.

Так, відсутні докази місця проживання дитини на тимчасово окупованій території у м. Кадіївка Луганської області; місця проживання матері окремо від дитини; факту ухилення матері від виховання та утримання дитини, на який посилається позивач.

Враховуючи вищезазначене, позовні вимоги ОСОБА_1 є недоведеними та задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст. 259, 264, 265, 268, 280-281 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 )до ОСОБА_2 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП не встановлено), третя особа: Служба у справах дітей Попаснянської районної державної адміністрації (місцезнаходження: Луганська область, м.Попасна, площа Миру -2, код ЄДРПОУ 33871130), про надання дозволу на в`їзд/виїзд малолітньої дитини на тимчасово окуповану територію України без згоди та супроводу матері відмовити.

Учасникам справи направити копію заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Інші учасники справи, а також відповідачі у разі залишення заяви про оскарження заочного рішення без задоволення, мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Попаснянський районний суд Луганської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90970477
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання дозволу на в`їзд/виїзд малолітньої дитини на тимчасово окуповану територію України без згоди та супроводу матері

Судовий реєстр по справі —423/445/20

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Калараш Андрій Андрійович

Постанова від 20.10.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 20.10.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 13.08.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Рішення від 13.08.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні