Рішення
від 31.07.2020 по справі 616/893/19
ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 616/893/19

Провадження № 2/616/36/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2020 року Великобурлуцький районний суд

Харківської області

в складі: головуючого - судді РИКОВА М.І.

за участю секретаря

судового засідання ЛОГВІНОВОЇ М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Великий Бурлук справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та за зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області , третьої особи - ОСОБА_2 в якому просить визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті матері - ОСОБА_3 строком в 2 місяці.

Позивач в обґрунтування позовної заяви зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати - ОСОБА_3 . До дня своєї смерті ОСОБА_3 постійно проживала одна та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті матері залишилося спадкове майно, а саме: земельна ділянка, загальною площею 7,7203 га, кадастровим номером 6321486000:01:000:0779, за цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться за межами населених пунктів Шипуватської сільської ради, Великобурлуцького району, Харківської області. На випадок своєї смерті ОСОБА_3 не залишила заповітів на ім`я своїх синів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Позивач вказує, що встановлений законодавством шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустив через складні сімейні відносини з матір`ю. В квітні 2019 року під час спілкування зі своїм рідним братом ОСОБА_2 з приводу неповідомлення про смерть матері, йому стало відомо про наявність спадкового майна - земельної ділянки, що знаходиться на території Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області власником якої була їх матір.

В квітні 2019 року позивач звернувся до Великобурлуцької державної нотаріальної контори з питання оформлення спадку, але постановою про відмову у вчинення дії від 19 квітня 2019 року нотаріусом було відмолено в даному питанні. Спадкова справа не заводилась, інших заяв про прийняття (відмову) від спадщини не надходило. Просить суд визначити додатковий строк у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

ОСОБА_2 до суду подав зустрічну позовну заяву до ОСОБА_1 , територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до спільного розгляду з позовною заявою ОСОБА_1 до територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В зустрічній позовній заяві ОСОБА_2 просить визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 після смерті матері - ОСОБА_3 строком в 2 місяці.

В обґрунтування позову ОСОБА_2 вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , після якої відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки загальною площею 7,7203 га, кадастровим номером 6321486000:01:000:0779, за цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться за межами населених пунктів Шипуватської сільської ради, Великобурлуцького району, Харківської області. Заповіту за життя спадкодавця не склала. Він та його дружина за життя ОСОБА_3 доглядали за нею, повністю забезпечували її потреби, наймав жінку, яка здійснювала догляд за матір`ю. Після смерті матері він забрав тіло та поховав в с. Грушівка, Куп`янського району, Харківської області, де він проживає зі своєю сім`єю. Він глибоко переживав смерть матері та довгий час перебував у депресивному стані, тому у встановлений законодавством шестимісячний строк не подав заяву про прийняття спадщини. Просив визнати причини пропуску поважними.

Ухвалою Великобурлуцького районного суду Харківської області від 02 березня 2020 року було об`єднано вимоги за зустрічним позовом в одне провадження з первісним позовом про стягнення заборгованості за договором позики.

Позивач за первісним позовом ОСОБА_1 надав до суду заяву в якій просив розгляд справи здійснювати без його участі. Також, в заяві зазначив, що зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 визнає, просив задовольнити в повному обсязі (а.с.186).

Позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 також надав до суду заяву в якій вказав, що первісний позов ОСОБА_1 визнає повністю, просив розглядати справу в його відсутність (а.с.187).

Представник Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області до суду не з`явився, про час і місце судового засідання відповідача було повідомлено належним чином (а.с.185), судову повістку отримано 09 липня 2020 року, на адресу суду сільський голова направив листа, в якому зазначено, що сільська рада позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнає, просять розглядати справу без участі представника (а.с.184).

Суд всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, які є належними, допустимими і достовірними у їх сукупності, знаходить за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступного.

Згідно з ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності до того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Оскільки визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, воно підлягає прийняттю, а позов - задоволенню.

Так, згідно з положеннями ч.1 ст.1268 ЦК України , спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно із ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з вимогами ст.1272 ЦК України , якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу , не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у п. 24 постанови "Про практику у справах про спадкування" від 30 травня 2008 року № 7 особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України . Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом.

Із матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 у віці 71 рік, про що 05 вересня 2016 року складено відповідний актовий запис № 22 року, що підтверджено свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.14).

Після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 7,7203 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321486000:01:000:0779 , яка розташована на території Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, що вбачається з свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 17.12.2013, індексний номер 14810542 (а.с.83) та витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності індексний номер витягу 14812770 (а.с.82).

Відповідно до довідки від 19 лютого 2019 року за вих. № 237, виданої виконкомом Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , була постійно зареєстрована і проживала по день смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.85).

Згідно довідки від 25 жовтня 2019 року за вих. № 2049, виданої виконкомом Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заповітів у виконкомі Шипуватської сільської ради не складала і не посвідчувала (а.с.12).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.20).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.24).

Отже, після смерті ОСОБА_3 спадкоємцями за законом є її сини позивач за первісним позовом ОСОБА_1 та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 .

У встановлений законом строк ОСОБА_1 , позивач за первісним позовом, не подав до Великобурлуцької державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, оскільки він проживав окремо від своєї матері, в іншому населеному пункті, йому не було відомо про наявність у матері у власності земельної ділянки, оскільки вони тривалий час не спілкувались через складні сімейні відносини.

ОСОБА_1 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом після померлої матері ОСОБА_3 спадкового майна, яке складається з: земельної ділянки площею 7,7203 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321486000:01:000:0779 , яка розташована на території Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області , проте постановою державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області йому було відмовлено в прийняті спадщини, оскільки ОСОБА_1 пропустив встановлений закон шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.10).

Позивач за зустріним позовом ОСОБА_2 також не подав до Великобурлуцької державної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини у встановлений законодавством строк, оскільки він тяжко переніс смерть матері, займався її похованням, тривалий час знаходився у депресивному стані.

ОСОБА_2 звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за законом після померлої матері ОСОБА_3 спадкового майна, яке складається з: земельної ділянки площею 7,7203 га - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 6321486000:01:000:0779 , яка розташована на території Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області , проте постановою державного нотаріуса Великобурлуцької державної нотаріальної контори Харківської області йому було відмовлено в прийняті спадщини, оскільки ОСОБА_2 пропустив встановлений закон шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.84).

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідач у справі - Шипуватська сільська рада Великобурлуцького району Харківської області в заяві за № 02-02/62 від 27 травня 2020 року, підписаною повноважною особою - сільським головою Івановою В.С. з прикладенням печатки, зазначила, що сільська рада визнає первісний позов та зустрічний позов, не заперечувала проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.184).

Третя особа, яка заявила самостійні вимоги за первісним позовом ОСОБА_2 позовні вимоги ОСОБА_1 - позивача за первісним позовом, визнав в повному обсязі про що надав письмову заяву (а.с.187).

Відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 також визнав зустрічний позов повністю та просив його задовольнити в повному обсязі (а.с.186).

Згідно зі статтею 5 ЦПК України , здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Суд повинен поряд із застосуванням норм матеріального права керуватись нормами процесуального права (ст.ст. 263 , 265 ЦПК України ).

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Частиною 1 ст.1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Відповідно до ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ст.4 ЦПК України - кожна особа має право звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

З`ясовані у судовому засіданні обставини щодо повного визнання відповідачами позову, яке не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, дають підстави для висновку про його задоволення на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України. Підстав для відмови у прийнятті заяви відповідачів про визнання позову суд не вбачає.

Відповідно до п.24 Постанови № 2 Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року, у разі визнання відповідачем позову, суд ухвалює рішення про його задоволення, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову, без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Згідно до вимог ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, визнані сторонами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Оскільки на даний час заяв про відмову від спадщини позивачі за первісним та за зустрічним позовами не подавали, спадщина не визнана судом відумерлою, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в інший спосіб, крім як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє право на спадкування не можуть.

Обставини, на які посилаються позивачі як на підстави пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заслуговують на увагу та на думку суду є поважними причинами. Доказів, які спростовують їх твердження щодо поважності причин пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини суду не надано, крім того, учасниками справи первісний та зустрічний позови визнано, заперечень не мають. Визнання пред`явленого первісного та зустрічного позовів не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

З`ясовані у судовому засіданні обставини щодо повного визнання позовів, яке не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, дають підстави для висновку про задоволення первісного позову та зустрічного позову на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України. Підстав для відмови у прийнятті заяв відповідача та третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги за первісним позовом та заяв відповідачів за зустрічним позовом про визнання позову суд не вбачає.

Відповідно до п.п.2,6 ст.3 ЦК України загальними засадами цивільного законодавства є неприпустимість позбавлення права власності, судовий захист цивільного права та інтересу, а також справедливість, добросовісність та розумність і ними суд має керуватися при вирішенні питання про права на спадкування.

З урахуванням вищенаведених вимог закону, визначення додаткового строку для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини буде відповідати загальним засадам цивільного законодавства, визначених у ст.3 ЦК України . Два місяці є достатнім строком для подання позивачем відповідної заяви, а тому позовні вимоги є обґрунтованими, законними, та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12 , 13 , 76 , 81 , 82 , 89 , 200, 206, 263-265 ЦПК України , ч.3 ст.1272 ЦК України , районний суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги - ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцю с. Устинка, Білгородського району, Білгородської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 додатковий строк у 60 (шістдесят) днів з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , територіальної громади Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області в особі Шипуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженцю смт. Буди, Харківського району, Харківської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 додатковий строк у 60 (шістдесят) днів з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Великобурлуцький районний суд Харківської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: - на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач за первісним позовом та відповідач за зустрічним позовом: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Устинка, Білгородського району, Білгородської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , паспорт серія НОМЕР_6 , виданий Шевченківським РВ УМВС України в Харківській області 11 березня 1998 року, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка заявляє самостійні вимоги за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець смт. Буди, Харківського району, Харківської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , паспорт № НОМЕР_7 , орган, що видав 6345, дата видачі 16.01.2018, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Шипуватська сільська рада Великобурлуцького району Харківської області, місцезнаходження: вул. Набережна, 18, с. шипувате, Великобурлуцький район, Харківська область, ЄДРПОУ 04399140.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 31 липня 2020 року.

Головуючий - Суддя Великобурлуцького районного суду

Харківської області М.І.РИКОВ

Дата ухвалення рішення31.07.2020
Оприлюднено17.08.2020
Номер документу90972771
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —616/893/19

Рішення від 31.07.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні