Ухвала
від 17.08.2020 по справі 926/1772/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

п р о в і д к р и т т я п р о в а д ж е н н я у с п р а в і

м. Чернівці

17 серпня 2020 року Справа № 926/1772/20

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Швеця М.В., розглянувши матеріали

за позовом благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ

до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА

про розірвання договору підряду та стягнення грошової суми 6549212,16 грн

В С Т А Н О В И В:

Благодійна організація Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ звернулась з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА згідно до якої, просить суд: 1) договір підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці від 18.11.2016 року № 1, укладений між благодійною організацією Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ та товариством з обмеженою відповідальністю проектно-будівельною фірмою РІКА - розірвати; 2) визнати благодійну організацію Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ власником об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці; 3) стягнути з поточних та розрахункових банківських рахунків товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА (код 04855566) на користь благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ (код 39980713) грошову суму в розмірі 6549212,16 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 18.11.2016 року між благодійною організацією Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ (замовник, позивач) та товариством з обмеженою відповідальністю проектно-будівельною фірмою РІКА (генпідрядник, відповідач) було укладено Договір підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці, №1, відповідно до умов якого генпідрядник зобов`язується виконати роботи з будівництва двохпід`їздного дев`ятиповерхового житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці, шляхом добудови об`єкта незавершеного будівництва, а замовник (Благодійна організація Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ ) у свою чергу зобов`язався прийняти і оплатити вартість виконаних робіт на умовах, визначених договором. Як зазначає позивач, він оплатив відповідачу повну вартість виконаних робіт згідно умов договору, а відповідач в порушення умов даного договору роботи виконав частково, внаслідок чого виникла заборгованість відповідача перед позивачем в сумі 6549212,16 грн. Також внаслідок невиконання відповідачем умов договору позивач просить розірвати договір підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці від 18.11.2016 року № 1 на підставі частини 3 статті 651 Цивільного кодексу України та частини 2 статті 320 Господарського кодексу України.

Витягом з протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 07.08.2020 року позовну заяву передано судді Швецю М.В.

Ухвалою суду від 07.08.2020 року позовну заяву благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ залишено без руху та встановлено позивачу строк у десять днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме: надати докази надсилання відповідачу копії позовної заяви з усіма додатками, а саме: опис вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, що надсилались на юридичну адресу відповідача, а також документ, що підтверджує надання поштових послуг (фінансовий чек, розрахункова квитанція тощо); надати докази, з яких можна встановити оцінку вартості об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці (експертна оцінка майна), станом на час звернення позивача до суду; надати докази сплати судового збору у розмірі 1,5% від оцінки вартості об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці (експертної оцінки майна).

13.08.2020 року позивачем через канцелярію суду подано заяву за вх. № 1847 про усунення недоліків, в якій позивач просить прийняти в якості доказу усунення недоліків опис вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, що надсилались на юридичну адресу відповідача, а також документ, що підтверджує надання поштових послуг (фіскальний чек). Крім того, позивач надав нову редакцію позовних вимог, в якій просить виключити позовну вимогу: визнати благодійну організацію Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ власником об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці, оскільки з 01.11.2016 року благодійна організація Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ є власником незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці, що підтверджується договором купівлі-продажу, укладеним між сторонами, посвідченим приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Новосельською І.Л. та зареєстрованим в реєстрі за № 7550. Також разом із заявою про усунення недоліків позивачем подано вимогу про розірвання договору підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового будинку з об`єктами соцкультпобуту по вул. Руській, 214 в м. Чернівці від 18.11.2016 року № 1, в якій він вважає даний договір розірваним та просить повернути грошову суму в розмірі 6549212,16 грн (з доказами надсилання відповідачу).

Враховуючи той факт, що судом ще не вирішено питання про відкриття провадження у справі і судовий процес ще не розпочався, а тому заяву позивача від 13.08.2020 року суд розцінює як заяву про відкликання однієї з своїх раніше заявлених вимог - визнати благодійну організацію Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ власником об`єкта будівництва - багатоквартирного житлового будинку по вул. Руській, 214-218 в м. Чернівці.

Відповідно до пункту 3 частини 5 статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо до постановлення ухвали про відкриття провадження у справі від позивача надійшла заява про відкликання позовної заяви.

Суд, ознайомившись зі змістом позовної заяви та долучених до неї матеріалів, встановив, що подані матеріали відповідають вимогам господарського процесуального законодавства, а позовна заява в частині розірвання договору підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового від 18.11.2016 року та стягнення грошової суми 6549212,16 грн - підлягає прийняттю до розгляду судом.

Після усунення недоліків позовна заява відповідає вимогам, встановленим статті 162 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Згідно частини 3 статті 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодекс

Відповідно до частини третьої статті 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

В свою чергу, частиною першою статті 249 Господарського процесуального кодексу України визначено, що в порядку спрощеного позовного провадження справа розглядається за клопотанням позивача поданого у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. 174, ст.ст. 234, 235 ГПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти позовну заяву благодійної організації Благодійний фонд ФОРПОСТ НАДІЯ до товариства з обмеженою відповідальністю проектно-будівельної фірми РІКА про розірвання договору підряду на капітальне будівництво багатоквартирного житлового від 18.11.2016 року та стягнення грошової суми 6549212,16 грн до розгляду. Відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 08 вересня 2020 року о 11:30 годині . Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, другий поверх, зал судових засідань № 2, телефон 58-53-31.

4. Зобов`язати позивача до початку підготовчого засідання:

- відповідно до статті 166 Господарського процесуального кодексу України надати відповідь на відзив протягом п`яти календарних днів з дня отримання відзиву відповідача.

5. Зобов`язати відповідача:

- у строк до 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

6. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя М.В. Швець

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено18.08.2020
Номер документу90989768
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору підряду та стягнення грошової суми 6549212,16 грн

Судовий реєстр по справі —926/1772/20

Судовий наказ від 31.08.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Постанова від 05.07.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 29.03.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 03.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

Ухвала від 08.10.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні