Ухвала
від 17.08.2020 по справі 420/3938/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/3938/20

УХВАЛА

17 серпня 2020 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Токмілова Л.М., розглянувши в письмовому провадженні заяву представника відповідача про залучення Відділу освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області до участі у справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача та розгляд справи за правилами загального позовного провадження у справі за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області (місцезнаходження: 65091, м. Одеса, вул. Прохорівська, 6; код ЄДРПОУ 38643633) до Секретарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області (місцезнаходження: 67611, Одеська обл., Біляївський район, с. Секретарівка, пров. Леніна 32; код ЄДРПОУ 34209888) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),-

ВСТАНОВИВ:

08.05.2020 р. до Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Секретарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

12.05.2020 р. ухвалою суду позовну заяву залишено без руху.

01.06.2020 р. ухвалою суду продовжено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви по справі

Ухвалою суду від 30 червня 2020 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

10.08.2020 року за вх. № 31218/20 від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Обґрунтовуючи вказану заяву представник зазначив, що позивачем по справі надано не повну інформацію, а наявність низки обставин справи необхідно встановлювати під час судового розгляду. За таких обставин, на думку представника відповідача, дана адміністративна справа є складною, оскільки її розгляд потребує детального з`ясування обставин справи, дослідження значного об`єму доказів. Крім того, 10.08.2020 року за вх. № 31221/20 від представника відповідача надійшло клопотання про залучення Відділу освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області до часті у справі в якості третьої особи яка не заявляє самостійних вимог, яке обґрунтовано тим, що Секретарівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області є комунальною установою засновником та балансоутримувачем якої є Відділ освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області. Усуненням порушень, зазначених у адміністративному позові у якості підстав повного зупинення експлуатації Секретарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області, безпосередньо займається Відділ освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, оскільки Секретарівська загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області не є розпорядником бюджетних коштів та не може виступати замовником робіт по усуненню виявлених працівниками Біляївського MPC ГУ ДСНС України в Одеській області порушень приписів Кодексу цивільного захисту України та Правил пожежної безпеки в Україні. Також, 14.08.2020р. за вх. № 31984/20 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання відзиву.

Дослідивши матеріали адміністративної справи та клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, суд зазначає наступне.

З приводу наведеного клопотання суд зазначає, що відповідно до ч. 1-3 ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно із п. 10 ч. 6 ст. 12 КАС України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Отже, суд наділений повноваженнями, врахувати всі складники, наведені ч. 3 ст. 257 КАС України, та самостійно визнати справу такою, що має незначну складність.

При відкритті провадження, суд дійшов висновку, що справу за позовом можливо розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, а також, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у цій справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

Відповідно до частини п`ятої статті 262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно із частиною третьою статті 12 КАС України, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення всебічного та об`єктивного вирішення справи, суд вважає за необхідне перейти до розгляду справи за правилами загального провадження та призначити судове засідання.

Разом з тим, суд вважає за необхідне зазначити, що згідно частини шостої статті 260 КАС України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

Згідно з частиною 1 статті 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч.ч. 2, 5 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Розглянувши матеріали справи, після ознайомлення з клопотанням про залучення третьої особи, судом встановлено, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки Відділу освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, який не є стороною у справі, суд вважає за необхідне згідно з ч. 2 ст. 49 КАС України залучити Відділ освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

За приписами статті 118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом. Процесуальні строки визначаються днями, місяцями і роками, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

При цьому частиною другою статті 121 КАС України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Отже, для повного і всебічного встановлення обставин у даній справі, з`ясування позицій сторін, мотивів їх визнання або відхилення, необхідно надати можливість відповідачу у справі подати відзив на позов із наданням відповідних доказів, а тому строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву слід поновити.

Керуючись статтями 3, 12, 49, 241, 257-263, 295, 297 КАС України суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача про залучення третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - задовольнити.

Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Відділ освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області (Код ЄДРПОУ засновника: 02145122, адреса засновника: 67600, Одеська область, місто Біляївка, проспект Незалежності, 7, номер засобу зв`язку: 048-52-2-59-39, електронна пошта: poshta@osvitabilyaivkarda.gov.ua).

Заяву представника відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження - задовольнити.

Адміністративну справу за позовом Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області до Секретарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) призначити до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання по вказаній справі, яке відбудеться за адресою суду: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, 2-й поверх, в залі судового засідання № 26 на « 14» вересня 2020 року о « 12» годині « 30» хвилин за участю сторін. Роз`яснити, що розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

Про час і місце судового засідання повідомити сторони у справі.

Клопотання відповідача про поновлення строку для подачі відзиву на позовну заяву задовольнити.

Поновити Секретарівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Біляївського району Одеської області процесуальний строк, і для подання відзиву.

Розгляд справи почати спочатку.

Копію ухвали направити учасникам справи, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов`язки.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Л.М. Токмілова

Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91028359
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/3938/20

Рішення від 16.11.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 07.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 17.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні