Рішення
від 17.08.2020 по справі 335/4690/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4690/20 2/335/1645/2020

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2020 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Апаллонової Ю.В., за участю секретаря судового засідання Пронтенко А.В., розглянувши у залі суду у м. Запоріжжі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району до ОСОБА_1 про стягнення виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району надміру виплачені бюджетні кошти у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям у сумі 12189,32 грн., а також витрати по сплаті судового збору в сумі2102,00 грн. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що згідно заяви ОСОБА_1 від 03.01.2019 року №2019/1/5/28, їй призначено державну допомогу малозабезпеченим сім`ям на період з 01.01.2019 року по 30.06.2019 року у сумі 7259,66 грн. щомісячно. Згідно декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги до складу сім`ї заявниці увійшли - син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , донька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , чоловік ОСОБА_6 . З листа Запорізького міського центру зайнятості позивачу стало відомо, що ОСОБА_7 з 02.03.2019 року припинила реєстрацію як безробітна особа. Відповідач не повідомила позивачу про обставини, які суттєво впливають на призначення грошової допомоги- не надала інформацію про те, що її чоловік з 02.03.2019 року припинив реєстрацію, як безробітна особа. В результаті відповідачу були надміру виплачені грошові кошти у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям за квітень 2019 року у сумі 14519,32 коп. В серпні 2019 року від ОСОБА_1 на рахунок управління надійшла грошова сума у розмірі 2330,00 грн. Станом на час звернення до суду з зазначеним позовом належна до повернення сума на рахунок управління не сплачена, що спонукало позивача звернутись із позовом до суду.

28.07.2020 року позивач подав заяву про розміру позовних вимог оскільки 06.07.2020 року відповідачем на рахунок управління сплачена сума коштів у розмірі 390,00 грн.

Ухвалою суду від 19.06.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та відкрито провадження у справі, сторонам встановлено строки для подання заяв по суті справи.

В судове засідання представник позивача не з`явилася, суду надала письмову заяву про розгляд справи у її відсутність без проведення фіксації судового процесу, в якій вказала, що підтримує позовні вимоги та просить їх задовольнити у повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася, про час і місце судового засідання повідомлялася у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не надала.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі, якщо відповідно до положень Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

У зв`язку з чим, на підставі ст.ст. 247, 280, 281 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів, без фіксації судового процесу, в порядку заочного розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , відповідно до Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям та на підставі заяви ОСОБА_1 від 03.01.2019 року №2019/1/5/28, призначено державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям за період з 01.01.2019 року по 30.06.2019 року.

Згідно з інформацією, наданою Запорізьким міським центром зайнятості від 07.05.2020 року, ОСОБА_8 (чоловік) знят з обліку у Центрі зайнятості як безробітна особа.

Відповідач не повідомила позивачу про обставини, які суттєво впливають на призначення грошової допомоги- не надала інформацію про те, що її чоловік з 02.03.2019 року припинив реєстрацію, як безробітна особа. В результаті відповідачу були надміру виплачені грошові кошти у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям за квітень 2019 року у сумі 14519,32 коп..

В серпні 2019 року від ОСОБА_1 на рахунок управління надійшла грошова сума у розмірі 2330,00 грн.

28.07.2020 року позивач подав заяву про розміру позовних вимог оскільки 06.07.2020 року відповідачем на рахунок управління сплачена сума коштів у розмірі 390,00 грн.

Відповідно до абз. 2статті 1 Закону України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям - щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім`ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім`ї.

Законом України Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям визначено, що порядок призначення та виплати державної соціальної допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України (частини 10 статті 4 Закону).

Пунктом 2, 3 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250, визначено, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Згідно п. 12 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям виплата раніше призначеної соціальної допомоги припиняється: якщо сім`єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, - з місяця, в якому виявлено порушення.

У п.28 цього Порядку передбачено, що, якщо сім`єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи праці та соціального захисту населення: - визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану сім`ї; - повідомляють уповноваженого представника малозабезпеченої сім`ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; - у разі врахування надміру виплачених коштів при виплаті соціальної допомоги у наступні періоди провадять щомісячні відрахування на підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20 відсотків суми, що підлягає виплаті; - у разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки вирішують питання про їх стягнення у судовому порядку.

Згідно зі ст.ст.12, 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється виключно на засадах змагальності сторін, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог та на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору, доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Проаналізувавши вищевикладені вимоги діючого законодавства, повно, всебічно та об`єктивно оцінивши обставини справи та надані на їх підтвердження докази в їх сукупності, взаємозв`язку, достатності, належності та допустимості, суд вважає встановленим та доведеним, що відповідачем безпідставно отримано кошти у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям у сумі 111799,32 рн., які добровільно відповідачем не повернуто, тому позовні вимоги про їх стягнення з відповідача є законними та обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати п сплаті судового збору у розмірі 210,002 гривень.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81,141,223,247,259,263-265,268,280-282,352,354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району до ОСОБА_1 про стягнення виплачених коштів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , іпн- НОМЕР_1 на користь Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради по Вознесенівському району надміру виплачені бюджетні кошти у вигляді державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям у розмірі 11799 (одинадцять тисяч сімсот дев`яносто дев`ять) гривень 32 копійки та судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 2102, 00 грн.

Копію заочного рішення направити сторонам, які не з`явились в судове засідання, в порядку, передбаченому статтею 272ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив ,за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, якщо не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Ю.В. Апаллонова

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення17.08.2020
Оприлюднено19.08.2020
Номер документу91032993
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —335/4690/20

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Рішення від 17.08.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні