Ухвала
від 19.08.2020 по справі 911/1710/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

19.08.2020Справа № 911/1710/20

За позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" (вул. Івана Федорова, буд. 32 літ. А, м. Київ 38, 03038)

До Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс сумка та аксесуари" (вул. Миколи Шепелєва, буд. 6, м. Київ 61, 03061)

про стягнення 16 262, 20 грн страхового відшкодування в порядку регресу

Суддя Бондаренко-Легких Г.П.

Без виклику представників сторін.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Українська страхова група" (далі - позивач;) звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ТК Транс - Континент (перейменоване на Товариство з обмеженою відповідальністю "Люкс сумка та аксесуари" 16.04.2020) (далі - відповідач) про стягнення 16 262, 20 грн страхового відшкодування в порядку регресу.

Позовним вимоги обґрунтовані тим, що до позивача, як страховика, який здійснив виплату страхового відшкодування за генеральним договором добровільного страхування вантажів № 40-1411-17-00010/00019 від 10.03.2017 перейшло в порядку регресу право вимоги до особи, відповідальної за завдані збитки.

18.06.2020 Господарський суд Київської області постановив ухвалу, якою залишив позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" без руху та надав строк на усунення недоліків, з тих підстав, що згідно інформації, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, за ідентифікаційним кодом відповідача значиться інша юридична особа, ніж вказано позивачем.

03.07.2020 від позивача надійшло клопотання про усунення недоліків позовної заяви до якої позивач додав позовну заяву із зазначенням правильного найменування відповідача та докази направлення такої позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу.

08.07.2020 Господарський суд Київської області постановив ухвалу про передачу позовної заяви Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" разом з доданими до неї документами за підсудністю до Господарського суду міста Києва, оскільки місцезнаходженням відповідача є адреса: вул. Миколи Шепелєва, буд. 6, м. Київ 61, 03061.

За результатами автоматизованого розподілу судової справи між суддями Господарського суду міста Києва матеріали зазначеної позовної заяви передані для розгляду судді Бондаренко Г. П.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Пунктом 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс ; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Всупереч наведеним вимогам закону позивач не зазначив поштовий індекс в адресі місцезнаходження відповідача.

Відповідно до частини 1 статті 172 ГПК України позивач або особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Згідно з п. 59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення . За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, на підтвердження направлення учасникам справи позовної заяви з додатками до позову обов`язково мають додаватися описи вкладення, чеки (квитанції) поштового відділення, що підтверджують факт оплати відправником та надання відділенням зв`язку послуг з пересилання листів з описом вкладення. При цьому опис вкладення має містити номер поштового відправлення, а накладна на відправлення має містити адресу за якою направляється поштове відправлення.

Всупереч встановленим вимогам, позивач не надав суду належних доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів. Додані позивачем докази направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, суд не визнає належними, оскільки, (1) із наданого позивачем службового чеку (накладна 0200246209730) вбачається, що позовна заява та додані до неї документи були направлені за адресою: 03061, м. Київ, в той час, як в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням відповідача визначена адреса: вул. Миколи Шепелєва, буд. 6, м. Київ 61, 03061 , (2) із опису поштового відправлення від 02.07.2020 не вбачається направлення відповідачу додатків до позовної заяви, відповідно наданий службовий чек (накладна) та опис не підтверджують факт направлення позивачем відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів. Крім того, (3) наданий до позовної заяви опис вкладення від 02.07.2020 не містить номеру поштового відправлення.

Таким чином, Суд дійшов висновку про відсутність в матеріалах позовної заяви підтвердження відправлення копії позовної заяви з додатками відповідачу.

Окрім того, п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 ст. 4 вказаного Закону встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 9 Закону України "Про судовий збір" внормовано, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Додане до позовної заяви платіжне доручення № 63466 від 03.04.2020 засвідчує сплату судового збору за позовом позивача за платіжними реквізитами Господарського суду Київської області, що позбавляє суд можливості самостійно перевірити зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, з огляду на відсутність в Господарському суду міста Києва функціоналу, який би дозволяв перевіряти зарахування судового збору по інших судах. Доказів сплати судового збору за подання позовної заяви до Господарського суду міста Києва матеріали справи не містять. Відтак суд дійшов висновку, що до позовної заяви не додані докази сплати позивачем судового збору за подання позову.

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Українська страхова група" без руху.

2. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- подання до суду заяви із зазначенням в ній поштового індексу відповідача;

- подання до суду належних доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів;

- подання доказів сплати позивачем судового збору (виписки про зарахування судового збору до спеціального фонду державного бюджету України Господарського суду Київської області або платіжний документ про сплату судового збору за платіжними реквізитами Господарського суду міста Києва).

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою .

Ухвала набирає законної сили 19.08.2020 та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.П. Бондаренко - Легких

ІНФОРМАТИВНО ВАЖЛИВО!!!

Отримання учасниками справи інформації про рух процесуальних документів та дій суду у конкретній справі забезпечується у спосіб:

1) участь уповноважених представників сторін в судових засіданнях;

2) звернення сторін до спеціально створеного інформаційно-довідкового центру Господарського суду міста Києва;

3) надіслання сторонами до канцелярії суду необхідних процесуальних документів;

4) ознайомленням із наявною інформацією на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/.

5) ознайомлення із наявною інформацією в єдиному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

6) подання клопотання про надання судом процесуальних документів у електронному вигляді;

7) ознайомлення із матеріалами справи у встановленому порядку.

УВАГА!!! Спілкування із суддею (сектором судді) за межами вище означених способів отримання інформації процесуальним законодавством не передбачено, у тому числі і через засоби службового телефонного зв`язку !!!

ПРИМІТКА: ОЗНАЙОМЛЕННЯ з матеріалами справи здійснюється ЩОП`ЯТНИЦІ з 10:00 до 16:00 у приміщенні Господарського суду міста Києва за наявності ЗАВЧАСНО поданого через канцелярію суду клопотання. Коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, він повинен при собі мати документ, що посвідчує особу, оригінал довіреності та належним чином засвідчену копію для долучення до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення19.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91042118
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 262, 20 грн страхового відшкодування в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —911/1710/20

Рішення від 04.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 11.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 18.06.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні