Ухвала
від 19.08.2020 по справі 136/1109/20
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1109/20

Провадження № 1-кс/131/260/2020

2020 р.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.08.2020м. Іллінці

Слідчий суддя Іллінецького районного суду Вінницької області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши в м. Іллінці скаргу адвоката ОСОБА_3 , що діє в інтересах ТОВ «Факт-Плюс» на бездіяльність уповноваженої особи Липовецького відділення поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області,

ВСТАНОВИВ:

Представник ТОВ «Факт-Плюс» адвокат ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із вищевказаною скаргою, яку мотивував тим, що Липовецьким ВП ГУНП у Вінницькій області, за результатами розгляду його заяви порушено вимоги ст. 214 КПК України, а саме: не внесено відомості до ЄРДР про кримінальне правопорушення щодо факту підроблення угоди про розірвання договору, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.365-2 КК України. Вищевказані дії вважає протиправними, у зв`язку з чим просить скаргу задовольнити.

В судове засідання представник ТОВ «Факт-Плюс» адвокат ОСОБА_3 не з`явився, проте подав заяву щодо розгляду скарги у його відсутність, скаргу підтримав з підстав зазначених в ній.

Представник Липовецького ВП ГУНП України у Вінницькій області до суду не з`явився.

Відповідно до ст. 107 ч. 4 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався без фіксації процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали скарги слідчий суддя приходить до слідуючого висновку.

За змістом ч. 1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Системний аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні, однак вказана заява чи повідомлення повинні містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

ВССУ в інформаційному листі від 09.11.2012 року роз`яснив, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З досліджених матеріалів скарги вбачається, що 16.07.2020 року представник ТОВ «Факт-Плюс» адвокат ОСОБА_3 звернувся до Липовецького ВП ГУНП у Вінницькій області з письмовою заявою про кримінальне правопорушення, згідно якої просив внести відомості до ЄРДР згідно ст. 214 КПК України. При цьому, заявником в даній заяві зазначено факти, які на його думку, можуть містити ознаки кримінального правопорушення, обставини якого можуть бути перевірені лише у ході досудового розслідування.

Однак, протягом 24 годин заява до ЄРДР не вносилась та досудове слідство не розпочате, що порушує права заявника та норми закону.

На підставі наведеного, суд вважає за необхідне задоволити скаргу представника ТОВ «Факт-Плюс» адвоката ОСОБА_3 та зобов`язати уповноважену особу Липовецького ВП ГУНП у Вінницькій області внести відомості, які містяться в поданій ним заяві про вчинення злочину від 16 липня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 7, 214, 306, 307, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Липовецького ВП Немирівського ВП ГУНП Вінницької області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, які містяться в заяві про вчинення кримінального правопорушення представника ТОВ «Факт-Плюс» адвоката ОСОБА_3 від 16 липня 2020 року.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення19.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91049597
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —136/1109/20

Ухвала від 19.08.2020

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Медяний В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні