Ухвала
від 18.08.2020 по справі 386/288/19
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/288/19

Провадження № 2/386/13/20

УХВАЛА

про витребування доказів

18 серпня 2020 року смт. Голованівськ

Голованівський районний суд Кіровоградської області в складі :

головуючого судді Гут Ю. О.

за участю секретаря судового засідання Корніцької Л.В.

позивача ОСОБА_1

представника позивача Зятковського Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Голованівськ цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства Славутич про застосування наслідків недійсності правочину

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Голованівського районного суду Кіровоградської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до селянського фермерського господарства Славутич про застосування наслідків недійсності правочину.

18.08.2020 року представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні заявив клопотання про витребування доказів, надавши його суду в письмовому вигляді та зазаначив, що згідно заявлених позовних вимог позивач просить суд стягнути з СФГ Славутич на його користь 26914 грн. 20 коп. у якості відшкодування вартості користування протягом 2013-2015 років земельною ділянкою для ведення товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер кадастровий номер 3521486000:02:000:0233 площею 3,7252 га, яка розташована на території Перегонівської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області на підставі договору оренди землі, який було визнано недійсним.

У судовому засіданні було досліджено надані стороною відповідача документи, які нібито підтверджують факт отримання батьком позивача орендної плати за користування земельною ділянкою за 2013 рік у розмірі 3700,00 грн. та внесення прибуткового податку за нього у розмірі 555,00 грн.

Так, дійсно надані представником відповідача для дослідження у суді відомість на видачу орендної плати по СФГ Славутич (с. Іллічівка) за 2013 рік та відомість на внесення прибуткового податку по СФГ Славутич (с. Іллічівка) за 2013 рік містять у рядку № 14 навпроти імені ОСОБА_3 підпис, який нібито йому належить.

Разом з тим, позивач стверджує, що підпис у вказаних рядках зазначених Відомостей було виконано не його батьком ОСОБА_3 , а іншою невідомою йому особою.

У зв`язку з цим судом було роз`яснено позивачеві його право звернутися до суду з клопотанням про проведення відповідної посмертної судової почеркознавчої експертизи, яким позивач має намір скористатися.

Водночас, відповідно п. 1.1. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року (у редакції наказу № 1950/5 від 26.12.2012 року), для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

На даний час у сторони позивача немає у достатній кількості документів, які б містили вільні зразки почерку та підпису померлого для використання експертом у якості порівняльного матеріалу у разі призначення судом відповідної експертизи про проведення якої в подальшому буде подано відповідне клопотання.

Разом з тим, такі документи містяться у інших установ, підприємств та організацій.

Такими документами, які містять у собі вільні зразки почерку та підпису позивача є:

-Заява ОСОБА_3 про отримання паспорту (Форма 1), яка знаходиться у Голованівському районному секторі УДМС в Кіровоградській області.

-Пенсійна справа ОСОБА_3 , яка знаходиться в Голованівському відділі обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

-Журнали (відомості) про отримання пенсії ОСОБА_3 , які зберігаються в ДППЗ Укрпошта .

Усі, зазначені вище документи, в силу вимог чинного в Україні законодавства, не можуть бути отримані позивачем або його представником в оригіналах, як то передбачено для вільних зразків почерку особи. Водночас, за відсутності вказаних документів в подальшому фактично буде неможливо провести експертні дослідження щодо належності підписів, виконаних в оспорюваних відомостях ОСОБА_3 або іншій особі.

Отже, вказані документи мають беззаперечне істотне доказове значення для вирішення справи по суті та прийняття об`єктивного та обґрунтованого рішення.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Просив суд витребувати в Голованівському районному секторі УДМС в Кіровоградській області, (26500, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 28) оригінал заяви ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання паспорту (Форма 1);

Витребувати в Голованівському відділі обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області (26500, смт. Голованівськ, вул. Соборна, 48) пенсійну справу ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

Витребувати в Кіровоградській дирекції Українського державного підприємства поштового зв`язку Укрпошта (м. Кіровоград, вул. Гоголя, 72) журнали (відомості) з підписами ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання пенсії в період 2012, 2013, січень, лютий та березень 2014 року.

Представник позивача та позивач просили клопотання задовольнити.

Відповідач та його представник до суду не з`явились, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Суд, дослідивши клопотання про витребування доказів, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки від їх наявності в розпорядженні суду буде залежати можливість призначити по них відповідні експертизи, які матимуть значення для вирішення судом спору між сторонами по суті.

Разом з цим суд вважає, що оскільки Голованівський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області є структурним підрозділом головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, а тому юридичною особою являється Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, а тому пенсійну справу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід витребувати безпосередньо через Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, яке розташоване в м. Кропивницький вул. Соборна,7а, інд. 25009.

Згідно ст. 84 ЦПК України у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов`язаний витребувати такі докази.

Виходячи з вищенаведеного, керуючись ст.ст. 84, 260, 263 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити повністю.

Забезпечити докази у справі шляхом витребування їх в:

1.Голованівському районному секторі УДМС в Кіровоградській області (адреса: інд.26500, Кіровоградська область смт. Голованівськ вул. Соборнв,28) - оригінал заяви ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 про отримання паспорта гр. України - форма 1, ( НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , Голованівський РВ УМВС України в Кіровоградській області, місце проживання с. Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області);

2. Головному управлінні Пенсійного фонду України в Кіровоградській області ( 25009, м. Кропивницький вул. Соборна,7а) - пенсійну справу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (місце проживання с. Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області);

3. Кіровоградській дирекції Українського державного підприємства поштового зв`язку Укрпошта (Кропивницький вул. Гоголя,72) - журнали (відомості) з підписами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (місце проживання с. Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області), про отримання ним пенсії в період 2012 -2013 років, а також за січень, лютий та березень 2014 року.

Оголосити перерву судовому засіданні, у зв"язку із витребуванням доказів, до 13 години 30 хвилин 18 вересня 2020 року .

Роз`яснити керівникам :

- Голованівського районного сектору УДМС в Кіровоградській області;

- Головного Управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області;

- Кіровоградської дирекції Українського державного підприємства поштового зв`язку Укрпошта ;

що відповідно до статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Зобовязати осіб у яких суд витребовує дані докази надати їх до суду в термін до 17 вересня 2020 року.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов"язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом пяти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Суддя: Гут Ю. О.

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено20.08.2020
Номер документу91053187
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —386/288/19

Постанова від 07.11.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 07.11.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Рішення від 12.06.2022

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Рішення від 12.06.2022

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гут Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні