Рішення
від 25.08.2020 по справі 912/1897/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2020 року Справа № 912/1897/20

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. за участю секретаря судового засідання Солдатової К.І. розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Фермерського господарства "Арсад" про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу у справі №912/1897/20

за позовом: Фермерського господарства "Арсад", 80542, Львівська область, Буський район, с. Ріпнів,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільське господарство "Кавунчик Плюс", 26411, Кіровоградська область, Благовіщенський район, с. Синьки, вул. Миру, 37

про стягнення 274 745,00 грн

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

Фермерське господарство "Арсад" (далі - ТОВ ФГ "Арсад", позивач) звернулось до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільське господарство "Кавунчик Плюс" (даті - ТОВ "СГ "Кавунчик Плюс", відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 274 745,00 грн, з яких: 235 000,00 грн основного боргу, 32 420,30 грн штрафу, 4 028,90 грн - 3% річних, 3 295,80 грн інфляційного збільшення, з покладенням на відповідача судових витрат.

У позовній заяві позивачем зазначено, що попередній (орієнтовний) розрахунок витрат на правову допомогу, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи становить 65 000,00 грн.

Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 10.08.2020 позовні вимоги задоволено повністю; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільське господарство "Кавунчик Плюс" на користь Фермерського господарства "Арсад" 235 000,00 грн основного боргу, 32 420,30 грн штрафу, 4 028,90 грн - 3% річних та 3 295,80 грн інфляційних, а також 4 121,18 грн судового збору.

03.08.2020 на адресу суду надійшла заява ФГ "Арсад" про стягнення витрат на правничу допомогу та зазначено, що докази на підтвердження надання такої допомоги будуть надані протягом 5 днів з моменту ухвалення рішення в порядку та строки, визначені ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 10.08.2020 представником позивача до закінчення судових дебатів шляхом оголошення подано заяву в порядку ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до частини другої статті 169 Господарського процесуального кодексу України заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі.

При цьому, суд враховує, що положеннями частини восьмої статті 129 Господарського процесуального кодексу України не передбачено, що заява про надання доказів на підтвердження розміру понесених судових витрат, зроблена стороною у справі до закінчення судових дебатів, має здійснюватися виключно у письмовій формі.

Вказана правова позиція викладена в постанові Верховного Суду у постанові від 08.10.2019 у справі № 920/810/18.

За правилами ч.ч. 1, 2, 3 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

У відповідності до п. 5 ч. 6 ст. 238 Господарського процесуального кодексу України у разі необхідності у резолютивній частині також вказується про призначення судового засідання для вирішення питання про судові витрати, дата, час і місце його проведення; строк для подання стороною, за клопотанням якої таке судове засідання проводиться, доказів щодо розміру, понесених нею судових витрат.

Враховуючи викладене, господарський суд призначив судове засідання для вирішення питання про судові витрати на 25.08.2020 о 10:00 год, про що зазначено в резолютивній частині рішення, та встановив позивачу строк для подачі суду доказів щодо розміру понесених ним судових витрат протягом 5 днів з дня ухвалення рішення.

14.08.2020 на адресу суду надійшло клопотання ФГ "Арсад" № 29/1 від 11.08.2020 про надання доказів на підтвердження витрат, понесених позивачем на професійну правничу допомогу, згідно якого позивач просить стягнути з відповідача 60 000,00 грн витрат на професійну правову допомогу, з доказами на підтвердження понесених витрат.

Строк подання позивачем доказів щодо розміру понесених ним судових витрат дотримано.

Відповідач правом на участь свого представника в судовому засіданні 25.08.2020 не скористався, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення засідання суду. Будь-які заяви, клопотання щодо розгляду питання про судові витрати від ТОВ "СГ "Кавунчик Плюс" не надходили, причини відсутності суду не повідомлено.

Частиною 2 ст. 221 Господарського процесуального кодексу України встановлено обмежений строк проведення судового засідання для вирішення питання про судові витрати (15 днів з дня ухвалення рішення по суті) та не передбачено відкладення такого судового засідання.

З підстав викладеного, господарський суд проводить судове засідання з вирішення питання про судові витрати 25.08.2020 за відсутності представників сторін.

Розглянувши у судовому засіданні клопотання позивача про відшкодування з відповідача на користь ТОВ "СГ "Кавунчик Плюс" витрат на професійну правничу допомогу, господарський суд дійшов наступного висновку.

Як визначено ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Згідно ч. 3 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч. 4 ст.126 Господарського процесуального кодексу України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог ч. 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до ч. 5 цієї норми, суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. При цьому, як визначено ч. 6 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

У визначенні розумно необхідного розміру сум, які підлягають сплаті за послуги адвоката, можуть братися до уваги, зокрема: встановлені нормативно-правовими актами норми видатків на службові відрядження (якщо їх установлено); вартість економних транспортних послуг; час, який міг би витратити на підготовку матеріалів кваліфікований фахівець; вартість оплати відповідних послуг адвокатів, яка склалася в країні або в регіоні; наявні відомості органів статистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо. Докази, які підтверджують розумність витрат на оплату послуг адвоката, повинна подавати сторона, що вимагає відшкодування таких витрат.

Поняття особи, котра є адвокатом, наводиться в статті 6 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", котра зазначає, що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Адвокатське об`єднання є юридичною особою, створеною шляхом об`єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту (ст. 15 Закону).

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до ч. 2 та 3 ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Слід зазначити, що витрати на правову допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

На підтвердження понесення витрат на професійну правничу допомогу позивачем надані наступні документи, які свідчать про наступні обставини.

16.03.2020 між Фермерським господарством "Арсад" (далі - "Клієнт") та Адвокатським бюро "Анни Мацюк" (далі - Адвокатське бюро) укладено договір про надання правничої допомоги, відповідно до пункту 1.1. якого Адвокатське бюро бере на себе зобов`язання налапати Клієнту правничу допомогу, тобто здійснювати захист, представництво та/або надавати Клієнту інші види правничої допомоги погоджені Сторонами у цьому Договорі, а Клієнт зобов`язується приймати та оплачувати надання правничої допомоги та фактичні виграти, необхідні для виконання цього Договору.

Згідно п. 1.2. Договору Клієнт замовляє, а Адвокатське бюро зобов`язується надати правничу допомогу Клієнту, в якості Позивача при вирішенні господарського спору за позовом Фермерського господарства Арсад до Товариства з обмеженою відповідальністю Сільське господарство Кавунчик Плюс про стягнення заборгованості за Договором поставки, пов`язану з комплексним супроводом та захистом інтересів Клієнта.

Згідно п. 2.3. Договору вартість правничої допомоги за цим Договором становить 50000,00 грн, за аналіз матеріалів наданих Клієнтом, визначення стратегії, формування позовної заяви, збирання додатків та доказів до позовної заяви, додаткових пояснень по справі, відповідей та клопотань, які будуть виникати в процесі ведення справи, відправлення позовної заяви та додаткових клопотань суду та сторонам. За участь в судових засіданнях Клієнт додатково сплачує 5000,00 грн (п`ять тисяч гривень), якщо засідання відбувається та 2500,00 грн (дві тисячі п`ятсот гривень), якщо засідання не відбулося.

50 000,00 грн (п`ятдесят тисяч гривень), оплату за участь в засіданнях та додаткові витрати, які не охоплюються гонораром сплачуються протягом 30 (тридцяти) банківських днів з моменту отримання Акту приймання-передачі наданої правничої допомоги, але не пізніше 31.12.2020 року.

Договір підписано повноважними представниками сторін.

На підтвердження факту надання послуг з правової допомоги підписано Акт про надані юридичні послуги від 11.08.2020 (а.с. 84-85), відповідно до якого вбачається, що Адвокатське бюро надало, а Клієнт прийняв наступні послуги:

- аналіз документів наданих замовником (копія Договору поставки № 9 від 17.01.2018у, укладеного між замовником та ТОВ "Сільське господарство "Кавунчик плюс", копія накладної №16 від 08 жовтня 2010 року, копія товарно-транопортної накладної №16 від 08.10.2019 року, копія відомості про вантаж, копія Накладної №23 від 21 жовтня 2019 року, копія товарно-транспортної накладної №23 від 21.10.2019 року, копія відомості про вантаж, копія Акту звірки взаємних розрахунків; копії платіжних доручень); надання правового висновку та формування стратегії по справі № 912/1897/20 про стягнення боргу за договором поставки №9 від 17 січня 2018 року, укладеного між замовником та ТОВ "СГ "Кавунчик плюс"; написання позовної заяви від 01.06.2020 року по справі № 912/1897/20 про стягнення боргу за договором поставки №9 від 17 січня 2018 року, укладеного між замовником та ТОВ "СГ "Кавунчик плюс"; формування копій додатків до позовної заяви по справі № 912/1897/20 відповідно до к-ті сторін, засвідчення копій додатків до позовної заяви, відправлення копії позову з додатками відповідачу та господарському суду Кіровоградської області; написання та відправка до господарського суду Кіровоградської області заяви про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду від 22.06.2020 року по справі № 912/1897/20; написання та відправка до господарського суду Кіровоградської області га відповідачу заяви про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду від 22.06.2020 року по справі № 912/1897/20; написання та відправка до господарського суду Кіровоградської області та відповідачу заяви про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції поза межами приміщення суду від 28.07.2020 року по справі № 912/1897/20; написання та відправка до господарського суду Кіровоградської області та відповідачу заяви про стягнення витрат на правову допомогу від 30.07.2020 року по справі № 912/1897/20; комунікація з замовником з приводу стану судової справи № 912/1897/20, ходу судового розгляду - 50 000,00 грн;

- участь у засіданні суду Господарського суду Кіровоградської області 13.07.2020 в режимі відеоконференції - 5 000,00 грн;

- участь у засіданні суду Господарського суду Кіровоградської області 10.08.2020 в режимі відеоконференції - 5 000,00 грн.

Позивачем частково оплачено надані послуги у розмірі 20 000,00 грн, що підтверджується платіжним дорученням № 175 від 11.08.2020 (а.с. 87).

Також у справу подано копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю серія ЛВ №001131 від 28.09.2018 на Семенюк С.Я.; ордер серії ВС №1024358 від 01.06.2020.

Враховуючи надані докази на підтвердження здійснених фактичних витрат на оплату послуг адвоката та обґрунтованість їх розміру, предмет позову, підготовлені адвокатом документи, господарський суд вважає підтвердженими понесені витрати на правничу допомогу у розмірі 60 000,00 грн.

При цьому суд зазначає, що за змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Вказаного правового висновку додержується Об`єднана палата Верховного Суду в постанові від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Клопотання відповідача в порядку частини 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України щодо зменшення розміру витрат позивача на професійну правничу допомогу адвоката не надходило.

Водночас, обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, що підлягають розподілу між сторонами.

Таким чином, з відповідача підлягають до стягнення на користь позивача витрати на правову допомогу у розмірі 60 000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 221, 233, 236-241, 244 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву Фермерського господарства "Арсад" про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу у справі №912/1897/20 задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільське господарство "Кавунчик Плюс" (26411, Кіровоградська область, Благовіщенський район, с. Синьки, вул. Миру, 37, ідентифікаційний код 41477957) на користь Фермерського господарства "Арсад" (80542, Львівська область, Буський район, с. Ріпнів, ідентифікаційний код 36763733) 60 000,00 витрат на правову допомогу.

Наказ видати після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Належним чином засвідчені копії додаткового рішення направити Фермерському господарству "Арсад" за адресою: 79007, м. Львів, вул. Рилєєва, 5, оф. 1 та Товариству з обмеженою відповідальністю "Сільське господарство "Кавунчик Плюс" за адресою: 26411, Кіровоградська область, Благовіщенський район, с. Синьки, вул. Миру, 37.

Суддя В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.08.2020
Оприлюднено26.08.2020
Номер документу91117876
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1897/20

Рішення від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні