Ухвала
від 26.08.2020 по справі 681/1064/20
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1064/20

УХВАЛА

"26" серпня 2020 р. м. Полонне

Суддя Полонського районного суду Хмельницької області Дідек М.Б.,

розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Корпорації Сварог Вест Груп про стягнення заборгованості по заробітній платі, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди, -

встановив:

Позивач звернувся до суду із вказаним позовом, який не в повній мірі відповідає вимогам ЦПК України.

19 серпня 2020 року судом було постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі, яку визначено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Разом з тим, провадження у справі було відкрито за заявою, при подачі якої не було сплачено судового збору.

Враховуючи п.11 ст. 187 ЦПК України, в порушення вимог частини четвертої статті 177 ЦПК України, до позовної заяви не додано документів, що підтверджують сплату судового збору.

Приймаючи до уваги, що позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить суд стягнути середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні та моральної шкоди, заявлені вимоги є вимогами майнового характеру.

Майнові вимоги про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку та моральної шкоди є відповідно такими, що обкладаються судовим збором.

Відповідно до пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір в редакції, що діяла на час подання позову, за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що за пред`явленими позивачем вимогами становить 1997 гривень 80 копійок за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та 1000 гривень 00 копійок за вимогу про стягнення моральної шкоди.

Статтею 8 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік установлено, що з 1 січня 2020 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2102 гривень.

Отже, з вимог майнового характеру про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та стягнення моральної шкоди вбачається, що вони не підпадають під дію пільгових згідно зі статтею 5 Закону України Про судовий збір , позивач судовий збір не сплатив.

Разом з тим, згідно частини 1 статті 5 названого Закону від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема: позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі (пункт 1); особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю (пункт 9); позивачі - громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи (пункт 10).

Слід зауважити, що у постанові від 30.01.2019 року по справі № 910/4518/16 (провадження № 12-301гс18) Велика Палата Верховного Суду зробила наступний висновок: за змістом приписів статей 94 , 116 , 117 КЗпП України та статей 1 , 2 Закону України Про оплату праці середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця, спрямованим на захист прав звільнених працівників щодо отримання ними в передбачений законом строк винагороди за виконану роботу (усіх виплат, на отримання яких працівники мають право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій), який нараховується у розмірі середнього заробітку та не входить до структури заробітної плати.

Отже, пільга щодо сплати судового збору, передбачена п.1 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

На підтвердження сплати судового збору у встановленому чинним законодавством розмірі необхідно надати суду відповідний документ.

Зважаючи на вимоги частини 11 статті 187 ЦПК України, суд вважає за необхідне надати позивачу термін для усунення недоліків позовної заяви, а саме для сплати судового збору.

За таких підстав, заява не відповідає вимогам ЦПК України, а тому має бути залишена без руху.

Керуючись ст.ст.185, 260 ЦПК України, -

постановив:

Надати ОСОБА_1 строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали для усунення вказаних недоліків позовної заяви шляхом:

сплати судового збору в розмірі 1997 гривень 80 копійок за вимогу про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та 1000 гривень 00 копійок за вимогу про стягнення моральної шкоди та надання суду відповідного документу про сплату судового збору;

а в разі наявності пільг, передбачених п.п.9, 10 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір , - надання суду документу, що підтверджує підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду через Полонський районний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя М.Б.Дідек

СудПолонський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.08.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91149420
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —681/1064/20

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

Ухвала від 01.12.2021

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 27.08.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Дідек М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні