Рішення
від 21.07.2020 по справі 214/3003/20
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/3003/20

2/214/1939/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2020 року, Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Ковтун Н.Г.,

за участю секретаря - Фартушної Є.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, при заочному розгляді справи, в порядку спрощеного позовного провадження, в залі суду в м. Кривому Розі цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу Спутник-4 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті внесків і платежів за утримання будинку та прибудинкової території, та витрати на оплату комунальних послуг, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг з холодного водопостачання та водовідведення, електропостачання місць загального користування та несплачені обов`язкові внески і платежі за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2017 року по 01.01.2020 року включно, що складає 55215,14 грн, 3% річних в розмірі 4969, 00 грн., витрат на інфляції в розмірі 16476,52 грн. та судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що позивачем у період з 01.01.2017 року по 01.01.2020 року, на виконання статутних цілей, здійснювалось утримання будинку та прибудинкової території та здійснювалась оплата по нарахуванням за спожиті житлово-комунальні послуги: холодне водопостачання та водовідведення, електропостачання місць загального користування та прибудинкової території. Відповідачем не виконано а ні покладеного на неї законодавством обов`язку щодо укладення договору з ЖБК Спутник-4 , а ні обов`язку сплачувати у відповідності до встановленого та затвердженого загальними зборами рішення, внески і платежі за утримання будинку та прибудинкової території ЖБК Спутник-4 та витрати по оплаті житлово-комунальних послуг. Так, в результаті невиконання відповідачами своїх обов`язків по оплаті наданих позивачем житлово-комунальних послуг з утримання будинку і прибудинкової території, за період з 01.01.2017 року по 01.01.2020 року утворилась вищевказана заборгованість. У зв`язку з тим, що у добровільному порядку відповідач виниклу заборгованість не погашає, позивач вимушений був звернутись до суду з даним позовом.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, але надав письмову заяву про те, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить суд розглянути справу за його відсутності, а в разі неявки відповідачів - ухвалити заочне рішення.

Відповідач, будучи повідомленою про час і місце розгляду справи належним чином, в судове засідання не з`явилася, про причини неявки не повідомила, заяв про розгляд справи за її відсутності до суду не надала. На підставі наявних у справі доказів та зі згоди представника позивача суд уважає за можливе ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд уважає за необхідне задовольнити пред`явлені позовні вимоги у повному обсязі за наступних підстав.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 (а.с.22).

Відповідач зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 , та є споживачем комунальних послуг, які надає ЖБК Спутник-4 (а.с. 4).

Відповідно до виписки з протоколу №29 від 01.01.2017 року загальними зборами членів ЖБК Спутник - 4 прийнято рішення щодо розміру внесків і платежів мешканців (а.с. 7).

Згідно Довідки-розрахунку заборгованості відповідача за надані послуги, за адресою: АДРЕСА_1 , станом на 01.01.2020 року складає 55215 грн. 14 коп. (а.с.8-10). З розрахунку 3% річних загальний розмір 4969,00 грн, загальний розмір інфляційний витрат становить 16476,52 (а.с. 19, 21).

Відповідно до положень Закону України Про житлово-комунальні послуги утримання будинків і прибудинкових територій передбачає господарську діяльність, спрямовану на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

Відповідно до ст. 16 Закону України Про житлово-комунальні послуги житлово-комунальні послуги надаються безперебійно, виключно за винятком часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт виконавцем.

Так, позивач послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території будинку АДРЕСА_1 надавав безперебійно, на підставі чого нарахування за надані послуги здійснювались щомісячно.

Доказів про звернення до позивача із заявами та скаргами щодо неналежного надання послуг, відповідачами суду не надано.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги до житлово-комунальних послуг належать:

1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Таким чином, згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувались ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Відтак, зважаючи на вище викладене, суд приходить до висновку, що відповідач своїх обов`язків по своєчасному внесенню плати за надані житлово-комунальні послуги належним чином не виконувала, у зв`язку з чим позовні вимоги про стягнення на користь позивача заборгованості по оплаті за надані послуги у розмірі 4299 грн. 91 коп. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені судові витрати в сумі 2102 грн. (а.с.1).

На підставі викладеного, ст.ст. 322 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 19, 23, 77, 78, 141, 263-265, 268, 273, 280-284, 354-355 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Житлово-будівельного кооперативу Спутник-4 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті внесків і платежів за утримання будинку та прибудинкової території, та витрати на оплату комунальних послуг - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 від 02.09.2002 року, РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Житлово-будівельного кооперативу Спутник-4 (ЄДРПОУ 21928344, юридична адреса: м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 29) заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг з холодного водопостачання та водовідведення, електропостачання місць загального користування та несплачені обов`язкові внески і платежі за утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2017 року по 01.01.2020 року включно, що складає 55215,14 грн, 3% річних в розмірі 4969, 00 грн., витрат на інфляції в розмірі 16476,52 грн..

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 від 02.09.2002 року, РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Житлово-будівельного кооперативу Спутник-4 (ЄДРПОУ 21928344, юридична адреса: м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 29) 2102 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, оформленою згідно вимог ст. 285 ЦПК України, та поданою протягом 30 днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про сторін:

Житлово-будівельний кооператив Спутник-4 , ЄДРПОУ 21928344, юридична адреса: м. Кривий Ріг, вул. Космонавтів, буд. 29, Дніпропетровська область.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 від 02.09.2002 року, РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя Н.Г.Ковтун

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення21.07.2020
Оприлюднено27.08.2020
Номер документу91155167
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —214/3003/20

Рішення від 21.07.2020

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ковтун Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні