Рішення
від 06.07.2020 по справі 649/312/20
ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 649/312/20

Провадження № 2/649/101/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 липня 2020 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Соловйова В.В.

секретаря судового засідання Погорілої О.С.

за участю: позивача ОСОБА_1 представника відповідача СТОВ "Південне" Голов Ю.М.

представника третьої особи Рубанівської с/р Сеньків Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Лепетиха цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до СТОВ "Південне", третя особа: Рубанівська сільська рада Великолепетиського району Херсонської області про визнання права на земельну частку (пай)

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулася до суду з позовом до відповідача про визнання права на земельну частку (пай), мотивуючи свої вимоги тим, що 01.12.1989 року вона була прийнята у члени КСП "Шлях Леніна". КСП "Шлях Леніна" безоплатно передано у колективну власність земельну ділянку для виробництва сільськогосподарської продукції з метою подальшого її паювання, тобто визначено розмір земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена КСП без виділення земельної ділянки в натурі. Розмір земельної частки (паю), що перебувала у колективні власності КСП Шлях Леніна на підставі розпорядження голови Великолепетиської РДА Херсонської області №40 від 08 лютого 2001 року було зменшено з 8,94 умовних кадастрових гектар до 8,26 в умовних кадастрових гектар. КСП "Шлях Леніна" отримало та зареєструвало державний акт на право колективної власності на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області. Вважає, що її неправомірно не включено до списку долученого до державного акту на право власності. Так, згідно трудової книжки колгоспника № НОМЕР_1 від 01.12.1989 року вона була прийнята в члени колгоспу "Шлях Леніна" та призначена на різні роботи з випробувальним терміном на 1 місяць на підставі наказу №69 від 01.12.1989 року. 30 січня 1990 року її було переведено на посаду доярки, а на підставі наказу №29 від 11 вересня 1995 року її членство в КСП "Шлях Леніна" припинено у зв`язку із звільненням. У зв"язку з викладеним, вважає, що вона має право на земельну частку (пай) в даному господарстві, оскільки на момент прийняття Указу Президента України від 08.08.1995 року "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям" вона була членом даного господарства і мала право на земельну частку (пай), а тому просить суд визнати за нею - ОСОБА_1 , проживаючою в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , РНОКПП НОМЕР_3 право на земельну частку (пай) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області.

Позивач ОСОБА_1 у відкрите судове засідання не з"явилися, але надали до суду заяву у якій зазначила, що позов підтримує повністю, просить суд його задовольнити, а справу розглянути у її відсутність.

Представник відповідача - СТОВ "Південне" - Голов Ю.МС. у судове засідання не з"явився, але надав до суду заяву у якій зазначив, що позов ОСОБА_1 визнає повністю, не заперечує проти його задоволення та просить суд розглянути справу у його відсутність.

Представник третьої особи - Рубанівської сільської ради - Сеньків Ю.М. у судове засідання не з"явилася, але надала до суду заяву у якій зазначила, що позов визнає повністю, не заперечує проти його задоволення та просить суд розглянути справу у відсутність представника сільської ради.

Прийнявши відповідно до ст. 206 ЦПК України визнання представником відповідача позову та вивчивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у період часу з 01.12.1989 року по 11.09.1995 року була членом КСП "Шлях Леніна", що підтверджується трудовою книжкою колгоспника НОМЕР_1 від 01.12.1989 року, та довідкою СТОВ "Південне" від 15.03.2020 року, але вона не була внесена до списку осіб, які мають право на отримання сертифікату земельного паю по КСП "Шлях Леніна", що підтверджується довідкою СТОВ "Південне" від 15.03.2020 року.

Так, відповідно до п. 2 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям", право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

В ч. 1 ст. 1 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" від 05 червня 2003 року № 899-IV, вказується, що право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку. Також ч. 3 ст. 1 цього ж Закону передбачено, що право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до п. 3 Порядку організації робіт та методики розподілу земельних часток (паїв), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року №122, у разі виявлення після розробки проекту факту невключення одного чи кількох громадян, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку, спадкоємців права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом, інших громадян та юридичних осіб України, які відповідно до законодавства набули право на земельну частку (пай), до списку власників земельних часток (паїв), на підставі якого був складений проект, сільська, селищна, міська рада чи райдержадміністрація може прийняти рішення (розпорядження) про: коригування проекту землевпорядною організацією з метою забезпечення громадян необхідною кількістю земельних ділянок (на підставі відповідного договору); надання зазначеним громадянам земельних ділянок із земель запасу чи резервного фонду у розмірі відповідної земельної частки (паю). У разі неприйняття сільською, селищною, міською радою чи райдержадміністрацією рішення (розпорядження) щодо коригування проекту або надання таких ділянок із земель запасу чи резервного фонду питання вирішується у судовому порядку.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", - невнесення до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай) особи, яка є членом КСП, не може позбавити її права на земельну частку (пай). При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п. 7 Указу Президента України від 08 серпня 1995 року "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу.

За таких обставин, суд дійшов до переконання, що Позивачем доведено належними та допустимими доказами обставини наведені нею у позовній заяві, наявність порушеного права Позивача є очевидним, а отже підлягає захисту судом у спосіб, що визначений законодавцем.

Враховуючи, що ОСОБА_1 на момент прийняття Указу Президента України від 08 серпня 1995 року "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" була членом КСП "Шлях Леніна", у зв"язку з чим має право на земельну частку (пай), а тому суд вважає необхідним визнати за ОСОБА_1 , проживаючою в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , РНОКПП НОМЕР_3 право на земельну частку (пай) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області, крім того, представники відповідача та третьої особи позов визнали, а тому позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

На підставі: Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям"; Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" від 05 червня 2003 року № 899-IV, Порядку організації робіт та методики розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року № 122; Постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року № 7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ", керуючись ст.ст. 12, 81, 206, 265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 про визнання права на земельну частку (пай) задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючою в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , РНОКПП НОМЕР_3 право на земельну частку (пай) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач - СТОВ "Південне", ЄДРПОУ 03785036, місце реєстрації юридичної особи: вул. Садова, с. Рубанівка Великолепетиського району Херсонської області.

Третя особа - Рубанівська сільська рада, ЄДРПОУ 04401575, місце реєстрації юридичної особи: вул. Незалежності 4, с. Рубанівка Великолепетиського району Херсонської області .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Херсонського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий підпис

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено27.08.2020
Номер документу91160118
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —649/312/20

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Ухвала від 15.05.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні