Ухвала
від 19.11.2020 по справі 649/312/20
ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №649/312/20

Провадження № 2-р/649/3/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 листопада 2020 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Соловйова В.В.

секретаря судового засідання Погорілої О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Велика Лепетиха заяву ОСОБА_1 про роз`яснення рішення Великолепетиського районного суду від 06.07.2020 року за №649/312/20 за позовом ОСОБА_1 до СТОВ "Південне", третя особа Рубанівська сільська рада Великолепетиського району Херсонської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за законом

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася до суду з заявою про роз`яснення рішення, мотивуючи свої вимоги тим, що рішенням Великолепетиського районного суду Херсонської області від 06.07.2020 року за нею визнано право на земельну частку пай розміром 8,26 умовних кадастрових гектар без визначення цієї частки в натурі на території Рубанівської сільської ради, але при зверненні до Рубанівської сільської ради з метою надання дозволу на розробку проекту землеустрою останніми вказано, що на даний час відсутні земельні ділянки які перебували в колективній власності КСП "Шлях Леніна", що унеможливлює надання відповідного дозволу. Також, представниками сільської ради вказано, що з метою отримання відповідного дозволу необхідно долучити роз"яснення Великолепетиського районного суду, яким буде визначено із земель комунальної, державної чи колективної (не витребувані паї інших колективних підприємств) власності необхідно передати земельну ділянку в розмірі земельної частки (паю) у її власність, а тому просить суд роз`яснити вищевказане рішення суду.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з"явилася, про причини неявки суд не повідомила.

Представник відповідача СТОВ "Південне" у судове засідання не з"явився, про причини неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи Рубанівської сільської ради у судове засідання не з"явився, про причини неявки суд не повідомив.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд вважає можливим заяву задовольнити.

Відповідно до ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання. Суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розглядові заяви про роз`яснення рішення.

Так, рішенням Великолепетиського районного суду Херсонської області від 06.07.2020 року у справі за №649/312/20 позов ОСОБА_1 задоволено та визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючою в АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , РНОКПП НОМЕР_2 право на земельну частку (пай) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області.

Вказане рішення набрало законної сили 07.08.2020 року, але до цього часу так і не виконано через його незрозумілість.

Так, пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 "Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ" (із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 19 березня 2010 року № 2) зазначено, що згідно зі статтею 25 Земельного кодексу України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Відповідно до п. 24 зазначеної постанови визначено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку. При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим надати роз"яснення щодо виконання вказаного рішення, а саме вказати, що виділення земельної частки (паю) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області ОСОБА_1 необхідно здійснити із земель запасу створеного Рубанівською сільською радоюВеликолепетиського району Херсонської області.

Керуючись ст. 260, 271 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про роз`яснення рішення задовольнити.

Роз»яснити, що виділення земельної частки (паю) розміром 8,26 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області ОСОБА_1 необхідно здійснити із земель запасу створеного Рубанівською сільською радоюВеликолепетиського району Херсонської області.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення безпосередньо до Херсонського апеляційного суду.

Головуючий підпис

СудВеликолепетиський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93492659
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —649/312/20

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Ухвала від 15.05.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні