Ухвала
від 19.08.2020 по справі 197/439/19
ШИРОКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 197/439/19

провадження № 2/197/165/20

УХВАЛА

19 серпня 2020 року Широківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Леонідової О.В., за участі секретаря судового засідання Піско Л.В., розглянувши в залі суду в смт. Широке Широківського району Дніпропетровської області у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Широківської районної державної адмінстрації, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, третя особа Широківська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з зазначеним позовом.

Ухвалою судді від 10.04.2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито за правилами загального позовного провадження.

Сторони у підготовче засідання не з`явилися, представник позивача ОСОБА_2 подав до суду заяву, в якій просив розглядати справу в письмовому провадженні, позовні вимоги підтримав, просив долучити копії свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , для витребування доказів - копій спадкових справ.

Представником відповідача-1 Широківської районної державної адміністрації - Славінською А.В. подано заяву, в якій остання просила розглядати справу за її відсутності, та при розгляді справи покладається на розсуд суду, при цьому зазначила, що належними відповідачами у спорах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини є спадкоємці, які прийняли спадщину, або територіальні громади в особі органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Представник відповідача-2 Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області - Остапенко М.В. подала заяву, в якій просила відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

При цьому, судом правильно визначено найменування третьої особи - Широківська державна нотаріальна контора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення цих доказів.

Згідно з ч.ч. 6-9 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У відповідності до ч. 8 ст. 8 ЗУ Про нотаріат , довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу, а також на обґрунтовану письмову вимогу державного виконавця, приватного виконавця за виконавчим провадженням з обов`язковим зазначенням номера виконавчого провадження та реквізитів виконавчого документа, на підставі якого здійснюється виконавче провадження.

Статтею 51 ЦПК України передбачено можливість здійснення заміни неналежного відповідача, у випадку, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом.

Відповідно до положень ст. 51 ч.ч. 2, 3 ЦПК України суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі; після спливу цих строків, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Відповідно до ч.3 ст. 189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом 60 днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Згідно з ч. 5 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче судове засідання у разі необхідності, зокрема у випадках залучення до участі у справі третіх осіб, витребування нових (додаткових) доказів. У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

Оскільки докази, про які клопоче позивач мають суттєве значення для правильного, об`єктивного та справедливого вирішення справи, витребування додаткових доказів потребує певного часу, тому з метою належної підготовки справи для розгляду по суті, суд вважає за необхідне замінити неналежних відповідачів Широківську районну державну адміністрацію та Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, на належного відповідача - Новолатівську сільську раду Широківського району Дніпропетровської області, витребувати докази з Широківської державної нотаріальної контори, продовжити підготовче провадження та відкласти підготовче судове засідання.

У зв`язку з надмірним навантаженням справами (у провадженні судді Леонідової О.В. знаходиться більше 500 справ), яке виходить за межі фізичної можливості розгляду кожної справи у розумні строки, незначною чисельністю суддів (штатна чисельність суддів Широківського районного суду Дніпропетровської області складає три одиниці: одна посада судді вакантна), суд позбавлений можливості призначити розгляд справи в розумні строки, тому справа призначається за можливістю на 19 жовтня 2020 року.

Керуючись ст.ст. 51, 84, 189, 198, 247, 260, 261 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Замінити неналежних відповідачів Широківську районну державну адміністрацію та Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, на належного відповідача - Новолатівську сільську раду Широківського району Дніпропетровської області (місцезнаходження: вул. Шкільна, буд. 7-а, с. Новолатівка Широківського району Дніпропетровської області, 53711, код ЄДРПОУ 04338233).

Витребувати в строк до 20.09.2020 року з Широківської державної нотаріальної контори (місцезнаходження: вул. Соборна, 128, смт. Широке, Широківський район, Дніпропетровська область) копії спадкових справ після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , та копію спадкової справи після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Продовжити підготовче провадження.

Відкласти підготовче засідання по справі за позовом ОСОБА_1 до Новолатівської сільської ради Широківського району Дніпропетровської області, Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, третя особа - Широківська державна нотаріальна контора Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, до 10.00 години 19 жовтня 2020 року.

Зобов`язати позивача направити копію позовної заяви з доданими до неї копіями документів - відповідачу-1, докази направлення надати до суду.

Встановити строки: 15 днів з моменту отримання ухвали для подання відповідачем відзиву, 15 днів з моменту отримання відзиву для подання позивачем відповіді на відзив,15 днів з моменту отримання копії ухвали на подання пояснень третьою особою, та 15 днів з моменту отримання пояснень на подання відповіді.

Копію ухвали направити до виконання.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.В. Леонідова

СудШироківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.08.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91172298
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —197/439/19

Рішення від 13.07.2021

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні